«Τείχος» σε όλο το Αιγαίο: «Φορτωμένα» τα νησιά, σε σημεία «κλειδιά» ο Στόλος, φόβητρο η Αεροπορία


© Newsbomb ΕΘΝΙΚΑ
Παραμένουν σε κατάσταση επαγρύπνησης τα τρία Σώματα - Ικανές δυνάμεις σε όλο το μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση
Με τον Ερντογάν να νοιώθει «τραυματισμένος» τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό της χώρας και να αναζητά τρόπους και ευκαιρίες να ανακτήσει τον έλεγχο και να οδηγηθεί προς τις εκλογές, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.
Μπορεί το τουρκικό καθεστώς να υπέστη ακόμα μία ήττα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, στο Πεντάγωνο δεν θριαμβολογούν. Αντιθέτως, επαγρυπνούν και παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το επόμενο σχέδιο της Άγκυρας.
«Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, τα προβλεπόμενα. Η Τουρκία θα το σκεφτεί πολύ καλά πριν επιχειρήσει ξανά να προκαλέσει την Ελλάδα. Τέτοια μαζική και οργανωμένη κινητοποίηση από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έγινε ούτε στα Ίμια. Μόνο με την ελληνοτουρκική κρίση του 1987 μπορεί να συγκριθεί, με τη μόνη διαφορά πως τότε έγινε και επιστράτευση. Ήμασταν αποφασισμένοι και πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές την άμεση αντίδραση που είχαν στις 21 Ιουλίου 2020 το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς, όταν ο τουρκικός Στόλος άρχισε να βγαίνει μαζικά από τους ναυστάθμους και να κινείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση αυτής της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, πηγές του ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Σωμάτων, την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας που οδήγησαν με ακόμα μία δυναμική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν.
Στο Newsbomb.gr έχουμε τονίσει άλλωστε επανειλημμένα πως παρά τις «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος.

«Θωρακισμένα» τα σύνορα

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πλέον πως η κατάσταση επιφυλακής θα παραμείνει σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο το απαιτούν οι συνθήκες.
Σε όλο το Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό
Τα ελληνικά πλοία που αναπτύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο στο Αιγαίο «κλειδώνοντας» όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους και λαμβάνοντας διάταξη Αποτροπής, άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στου ναυστάθμους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως το Αιγαίο θα μείνει χωρίς πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σε όλο το Αρχιπέλαγος, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο υπάρχουν πλοία επιφανείας του ελληνικού Στόλου, ενώ οι «αόρατοι κυνηγοί» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια, επιτηρούν σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΓΕΝ, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, σε όλο το Αιγαίο υπάρχει αριθμός ελληνικών πλοίων ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.
Τους κυνηγούν οι Έλληνες πιλότοι
Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η κατάσταση συναγερμού θα λέγαμε πως είναι σε μόνιμη βάση. Ο ρόλος που έπαιξαν τα «γεράκια» του Αιγαίου στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση ήταν καθοριστικός, μιας και σε ελάχιστα λεπτά τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα και βρέθηκαν να κυνηγούν τουρκικά μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο, την ώρα που ο τουρκικός στόλος έβγαινε μαζικά από τους ναυστάθμους.
Οι Έλληνες πιλότοι ήταν αυτοί που έδωσαν το πρώτο ηχηρό «χαστούκι» στους Τούρκους, μέχρι το Πολεμικό μας Ναυτικό να αναπτυχθεί και να «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ο άψογος συντονισμός του Αρχηγού ΓΕΑ κ. Γεώργιου Μπλιούμη με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και φυσικά τους πιλότους σε κάθε μοίρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, οι ιπτάμενοι αλλά και οι έμπειροι αξιωματικοί στα ραντάρ αντιμετώπισαν κάθε πρόκληση των Τούρκων χειριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταδιωκόμενοι Τούρκοι περνούσαν πάνω από το Καστελόριζο με ταχύτητες που ξεπερνούσαν το φράγμα του ήχου, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από το στόχαστρο των ελληνικών μαχητικών.
Για την Πολεμική μας Αεροπορία δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα επιχειρησιακά. Η μόνιμη κατάσταση επιφυλακής παραμένει, με τους Έλληνες χειριστές να συνεχίζουν τον καθημερινό «πόλεμο» με τους Τούρκους πάνω από το Αιγαίο. Για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι σε πραγματικές συνθήκες, πιλότοι και προσωπικό είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν σε κατάσταση εμπλοκής με τους γείτονες.
«Αστακός» τα νησιά από τον Στρατό Ξηράς
Πολλοί ενδεχομένως να έχουν την εντύπωση ότι ο Στρατός Ξηράς έπαιξε τον μικρότερο ρόλο στην ελληνοτουρκική κρίση της 21ης Ιουλίου 2020. Μπορεί να μην δημιουργήθηκαν καταστάσεις όπως στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, ο Στρατός Ξηράς με την ετοιμότητα, την ταχύτητα και τον άψογο συντονισμό των στελεχών του έστειλε δυναμική απάντηση στην Άγκυρα ότι τα νησιά είναι «αστακοί».
Μέσα σε ελάχιστες ώρες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απ’ άκρη σ’ άκρη «φορτώθηκαν» με πυρομαχικά, ενώ αμφίβιοι καταδρομείς «κατέλαβαν» βραχονησίδες «κλειδιά» αποτρέποντας έτσι προσπάθεια δημιουργίας νέων Ιμίων.
Όλα τα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας τέθηκαν σε πλήρη η επιχειρησιακή λειτουργία… από τους Patriot, τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1.
Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης και το φιλότιμο ορισμένων στελεχών, που αν και σε άδεια, με οικογένειες και παιδιά στο σπίτι, έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» και να τεθούν στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο έκανα και πολλοί απόστρατοι. Υπήρξε ένα κύμα φρέσκων και αξιόμαχων αποστράτων οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες αν και δεν ήταν ανάγκη. Αυτό είναι ενδεικτικό του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι επίσης απίστευτα σημαντικό καθώς απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία που καταδιώκει και φυλακίζει τα πιο έμπειρα στελέχη της, ενώ εμείς σε κρίσιμες στιγμές φαίνεται ότι λαμβάνουμε τεράστιες ενέσεις εμπειρίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα κρυφό χαρτί για την Ελλάδα.
Η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης θα παραμείνει και στον Στρατό Ξηράς, με τα νησιά του Αιγαίου να είναι «φορτωμένα» οπλισμό και πυρομαχικά και τα στελέχη να εκπαιδεύονται καθημερινά για τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το μήνυμα στον Ερντογάν έχει φτάσει: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν «παίζουν» και δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη. Η Αθήνα απέδειξε ότι δεν μπλοφάρει και δεν αερολογεί όταν κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» οι οποίες αν παραβιαστούν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση.
Ναι, η Τουρκία είναι πανίσχυρη στρατιωτικά και τεράστια σε μέγεθος. Αλλά, πότε η Ελλάδα βρέθηκε σε οποιαδήποτε μάχη της ιστορίας με αριθμητικό πλεονέκτημα;
Η αλήθεια και το συμπέρασμα είναι ένα: Αν ξεσπούσε «θερμό» επεισόδιο ή ακόμα και σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Ελλάδα θα έχανε μερικά πλοία. Αυτοί θα έχαναν έναν στόλο.
Ας το καταλάβουν πλέον όλοι και ας ξεπεράσουμε τα φοβικά μας σύνδρομα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη… είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά και ικανή να δώσει πειστικές απαντήσεις όπου απαιτηθεί
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά