Ο φράχτης στον Έβρο θα είναι ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων & βάθους 6 μέτρων

 

Ο φράχτης στον Έβρο θα είναι ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων & βάθους 6 μέτρων

Την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με στόχο να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό είναι η απάντηση της Ελλάδας στο αντίστοιχο που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την σύμβαση που αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια της να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε 5 έως 8 μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και έκτασης 27 χιλιομέτρων.

Θα είναι, είπε, «ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα».

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας», επεσήμανε οκ. Χρυσοχοΐδης.

Μίλησε ακόμα, «για δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες που δημιούργησαν την άμεση ανάγκη επέκτασης του φράχτη και είναι τόσο η διασφάλιση των συνόρων από υπαρκτούς και απρόβλεπτους κινδύνους εισροής παράνομων μεταναστών όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, «αυτή τη στιγμή στον Έβρο παραμένει η «Φρόντεξ» με ένα μικρό αριθμό περίπου 120 ατόμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί της οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτήρηση μαζί με τις ελληνικής δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι, «η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι αυτονόητη εθνική ανάγκη», ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί μόνο η επέκταση του φράχτη αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει».

«Δεν θα συμφωνήσουμε στη πολιτική λογική ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης γιατί δεν βοηθά αυτό, πέραν από το να εγείρει μισαλλόδοξα ή ακροδεξιά αντανακλαστικά. Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, όμως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς τον νέο φράχτη. Είναι απαραίτητο να έχει διόδους για πιθανή διέλευση όσων περνάνε νόμιμα.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, όμως υπάρχει έλλειμμα πως διαβάζουμε τη στάση της, ποιες διπλωματικές και επιθετικές κινήσεις κάνει», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

Υπέρ της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ δια του βουλευτή του Γιώργου Καμίνη, που συμφώνησε ότι είναι, «επιτακτική εθνική ανάγκη για την προστασία των χερσαίων συνόρων μας απέναντι στις προκλητικές και υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας».

Ερωτηματικά ωστόσο εξέφρασε μόνο ως προς το ύψος της δαπάνης του έργου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι, «η Θράκη και ο Έβρος ήταν πάντα στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας», ωστόσο όπως είπε, «η ίδια περιοχή έχει μπει στο κάδρο και στα σχέδια και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ανάγει σε νούμερο ένα το προσφυγικό πρόβλημα, προβάλλοντας ως πανάκεια το ζήτημα του φράχτη και υποβαθμίζοντας άλλα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων».

«Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το προσφυγικό πρόβλημα και η εργαλειοποίηση του λύνεται με ένα φράχτη», ανέφερε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα νέα παρατηρητήρια που θα φτιαχτούν και την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης στον Έβρο, ωστόσο ζήτησε ο νέος φράχτης να είναι τσιμεντένιος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου έκανε λόγο για «Φαρανοϊκά έργα» και για «επικοινωνιακού χαρακτήρα σόου της κυβέρνησης».

e-evros

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά