Μήνυμα σε Τουρκία: Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

 Κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Δείτε φωτογραφίες:


200504105939_Lamborghini-falco-helicopter-tsiro-1000© Παρέχεται από: Protothema.gr 200504105939_Lamborghini-falco-helicopter-tsiro-1000



Αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από σήμερα μέχρι την Πέμπτη

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογαν να τραβήξει το σκοινί παρατείνοντας τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον πλου του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis μέχρι τις 27 Αυγούστου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελλόριζου από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας. Επι της ουσίας από αύριο αναμένεται η διεξαγωγή της ελληνικης άσκησης σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην περιοχή που θα κινείται ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis. Το σενάριο των τριήμερων ελληνικών αεροναυτικών παιγνίων δεν έχει κοινοποιηθεί, αναμένεται όμως η πραγματοποίηση ασκήσεων σε περισσότερες από μία περιοχές, με την διασπορά μεγάλων μονάδων του στόλου και υποβρυχίων σε γυμνάσια στα οποία θα λαμβάνουν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικης πολεμικής αεροπορίας.


H ελληνική αντι-Navtex και άσκηση στην ίδια θαλάσσια περιοχή που προκαλεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που με σημερινές του δηλώσεις υπεραμύνθηκε των τουρκικών ενεργειών, λέγοντας τα εξής: «Θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας» σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα  Navtex, για ασκήσεις νότια της Κρήτης με ισχύ από τις 8 το πρωί της 25ης Αυγούστου έως τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.


Σήμερα Τρίτη, πρώτη ημερα της ελληνικης άσκησης αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις για επανέναρξη των Ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Μετά τις συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου. Στο ερώτημα αν η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου έχει πιθανότητες επιτυχίας, τα δεδομένα των τελευταίων ωρών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Την «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ενόψει και των αυριανών επισκέψεων του Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, κληθείσα να σχολιάσει την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί και η Αθήνα δείχνει ότι δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του.

Υπ' αυτή την έννοια αποκτά βαρύνουσα σημασία και η προγραμματισμένη για την Τετάρτη κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ειδικά το μνημόνιο τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου αφιονίζει τον Ερντογαν που το θεωρεί «κάρφο εν τω οφθαλμον του», όμως η Αθήνα που με την συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Κάιρο πέτυχε να ακυρώσει την αμφισβήτηση της ελληνικης θαλάσσιας κυριαρχίας σε ζώνες νοτίως της κρητης, της Καρπάθου και της Ρόδου δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει «τα άγια τοις κυσίν» εγκαταλείποντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να ικανοποιήσει την βουλιμία της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας»

Ειδήσεις σήμερα: 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χαλάζι

Αιγαίο, Μεσόγειος και «τουρκική» μειονότητα οι διαφορές Τουρκίας - Ελλάδας σύμφωνα με τον Καλίν

Μύκονος: Νέα τροπή στην υπόθεση Μαγκουάιρ - Αλβανός «γκάνγκστερ» επιτέθηκε και τραυμάτισε την αδερφή του

askisi-ellada-usa__15_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__15_


askisi-ellada-usa__14_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__14_


askisi-ellada-usa__13_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__13_


askisi-ellada-usa__12_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__12_


askisi-ellada-usa__11_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__11_


askisi-ellada-usa__10_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__10_


askisi-ellada-usa__8_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__8_


askisi-ellada-usa__7_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__7_


askisi-ellada-usa__6_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__6_


askisi-ellada-usa__4_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__4_


askisi-ellada-usa__5_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__5_


askisi-ellada-usa__3_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__3_


askisi-ellada-usa__2_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__2_


askisi-ellada-usa__1_© Παρέχεται από: Protothema.gr askisi-ellada-usa__1_msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά