Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια

 

© CNN.gr ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς –δηλαδή στο Ιόνιο- από τα έξι στα 12 μίλια ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να ασκήσει μελλοντικά το δικαίωμά της αυτό και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε και στις πάγιες τουρκικές αιτιάσεις, επαναλαμβάνοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και προσέθεσε:

«Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

«Συγχαρητήρια στο Λιμενικό»

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις ΑΟΖ, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο λιμενικό σώμα για τη βραδινή διάσωση μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης.

«Χθες το βράδυ εργάστηκαν σε αντίξοες συνθήκες στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης, δυτικά της Χάλκης. Σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν. Η δράση μας στις θάλασσες είναι και ανθρωπιστική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας:

«Είναι η καλύτερη απάντηση στα fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

«Καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία»

Περνώντας στο θέμα συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα» τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

«Έχουν μείζον και ιστορικό πολιτικό βάρος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν τη χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα.

«Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.

Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη.

Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Επισήμανε, επίσης, ότι πάνω απ' όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρας μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά.

«Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκανε αναφορά στην καθιέρωση από τον Εμανουέλ Μακρόν του όρου «ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας», κατά την αναφορά του στη Μεσόγειο αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για «δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα είναι η πρώτη φορά στη Βουλή που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να ψηφίσει τελικά «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην εκφράσει τη θέση του.

«Να επαναξιολογήσετε αυτό το αίτημά σας, για έναν πρακτικό λόγο. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πάει στη σύνοδο με ψηφισμένη τη συμφωνία. Αναρωτιέμαι αν στο ζήτημα αυτό θα υπάρχει στο κόμμα σας κομματική πειθαρχία».


msn 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά