Ακόμα ψάχνονται στην Άγκυρα- Έτσι έφθασαν τα F-16 στην Πάφο

 





Μέσα σε δέκα μήνες το Ελληνικό Επιτελείο, με πρωταγωνίστρια την Πολεμική Αεροπορία απογυμνώνει ξανά την Τουρκική αεράμυνα.

Τον Οκτώβριο του 2019 η διαμαρτυρία σε πολλά επίπεδα ήταν έντονη επειδή τα Ελληνικά μαχητικά δεν είχαν πετάξει στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο η απόφαση του ΓΕΕΘΑ ήταν τα Ελληνικά φτερά να πετάξουν στη Μεγαλόνησο με επιχειρησιακό πρόσημο.

Η εμφάνιση στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος», με τα γεράκια της 340 Μοίρας «Αλεπού» από την Κρήτη είχε αποδομήσει τους ελεγκτές των τουρκικών ραντάρ. Τα μαχητικά έφταναν στο πεδίο βολής κατά τη διάρκεια της άσκησης της Εθνικής Φρουράς ενώ έγιναν αντιληπτά από τους Τούρκους και τα ραντάρ τους μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Κρήτη κατά την επιστροφή τους.

Μόλις δέκα μήνες μετά και ενώ η Τουρκία έχει πάρει ένα αεροπορικό μάθημα αιφνιδιασμού από την «HAF», τα γεράκια της 336 μοίρας «Όλυμπος» από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου πέταξαν νωρίς το πρωί της Τρίτης μέχρι τη Μεγαλόνησο, με την Τουρκία να συνειδητοποιεί το δεύτερο Βατερλό της περίπου δέκα ναυτικά μίλια πριν φτάνουν τα «Μπλε» F-16 Block 52 M στον διάδρομο προσγείωσης της Πάφου, στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αναφέρει το hellasjournal.com.

Μέσα σε δέκα μήνες όμως οι Έλληνες ιπτάμενοι κάνουν δυο στα δυο και φανερώνουν τις ικανότητες σχεδίασης και υλοποίησης ενός διαχρονικού σχεδίου υποστήριξης της νήσου.

Για προφανείς λόγους η πραγματοποίηση της άσκησης τόσο από κυπριακής πλευράς όσο και από το ελληνικό Πεντάγωνο κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μόνο όταν παρουσιάστηκαν tweet στο διαδίκτυο από την Κύπρο και κυκλοφόρησε η είδηση στα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν την παρουσία των Ελληνικών αεροσκαφών στο νησί που δέχεται τόσα χρόνια τις Τουρκικές προκλήσεις και την κατοχή.

Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θα συμμετάσχουν σε πολυεθνική αεροναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί από την Τετάρτη.
 
Τα μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας και Ελλάδας θα χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση της Πάφου από την οποία θα πραγματοποιούν εξόδους λαμβάνοντας μέρος στα σενάρια της άσκησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως από γαλλικής πλευράς στην άσκηση θα συμμετέχουν τρία μαχητικά Rafale και από ελληνικής τρία F-16.  

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας ανάμεσά τους και η φρεγάτα Lafayette η οποία βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πολεμικά πλοία της Ελλάδας. Παρούσα θα είναι και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Αερομαχίες, στοχοποίηση και προσβολή στρατηγικών στόχων, ασκήσεις αεράμυνας περιοχής σε συνεργασία με τα πολεμικά πλοία των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας, είναι ορισμένα απ’ όσα έχουν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί ανάμεσα στους κλάδους επιχειρήσεων των Γενικών Επιτελείων.


Η Τουρκία, αιφνιδιάστηκε και φαίνεται πως αντέδρασε νευρικότατα στο άκουσμα της άσκησης αυτής, με την τροχοδρόμηση στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, των Ελληνικών αεροσκαφών. Η Άγκυρα, πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, μια κίνηση που είχε να την από την 21η Ιουλίου, όταν για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε είχε βγάλει τον στόλο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Επιτελείς μάλιστα κάνουν λόγο για μια ιστορική μέρα διότι ύστερα από περίπου μια εικοσαετία τα Ελληνικά φτερά, δεν πετούν μόνο πάνω από την Κύπρο, αλλά σταθμεύουν εκεί για να λάβουν μέρος στη μεγάλη τετραμερή αεροναυτική άσκηση.

pentapostagma

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά