ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

 



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

Δημήτρης Μπάκας

Αποστολή του Στρατού στην Ειρήνη είναι να προετοιμάζει τους νέους μας για την κρίσιμη ώρα της μάχης. Η στρατιωτική εκπαίδευση απλά ως ενημέρωση και εκμάθηση χειρισμού του οπλισμού είναι το ελάχιστο έργο και θα αρκούσε ένας μικρός χρόνος στράτευσης. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη δυστυχώς επικρατεί και από εκεί απορρέει το ψεύτικο " ερωτηματικό " γιατί να υπηρετούν τόσους μήνες τα παιδιά μας και να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη σταδιοδρομία τους;" Δεν είναι χαμένος χρόνος η στρατιωτική θητεία. Είναι ο πιο γόνιμος χρόνος της ζωής μας!

Παραβλέπονται, συνήθως εσκεμμένα, δύο τουλάχιστον βασικοί λόγοι που επιβάλλουν τη διάρκεια τής στρατιωτικής θητείας:
Οι επιχειρησιακές ανάγκες για εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας. Θαρρούμε ότι χρόνος θητείας που ισχύει είναι ανεπαρκής για τίς επιχειρησιακές ανάγκες. Έχει αποφασιστεί προ ετών με πρωτεραιότητα τη διευκόλυνση των στρατεύσιμων νέων, με υποεκτίμηση, όμως , της εξωτερικής απειλής, που τώρα πια είναι εμφανέστατη!
Δευτερος, αλλά εξίσου σοβαρός λόγος, είναι ότι η θητεία έχει ως αποστολή την κορυφαία φάση της ανθρώπινης αγωγής, τη στρατιωτική αγωγή, η οποία ως προσωπική ενεργητική συμμετοχή στο ύπατο αγαθό της ελευθερίας καθίσταται δημοκρατική αξία.

Ας δούμε επιγραμματικά τι συμβαίνει κατά τη φάση της στρατιωτικής αγωγής:
Μέσα σε ένα ιδιάζον κλίμα διαφορετικό από το σπιτικο-οικογενειακό αναπτύσσεται η προαίρεση και η προθετικότητα για ευθύνη του νέου.
Λόγω της ορμέμφυτης ανθρώπινης κοινωνικότητας, της μίμησης, προκαλείται μία έντονη συγκινησιακή ενεργοποίηση του συναισθηματικού του χώρου, ταυτόχρονα, αφυπνίζεται ο συνειδησιακός χώρος, καθόσον βρίσκεται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της ευθύνης.
Δια του παραδείγματος των μελών της ομάδας και με τη συνδρομή του εκπαιδευτή καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα και η ηθική συνείδηση, οπότε αναπτύσσεται η βούληση για προσφορά μέχρι της αυτοθυσίας!
Με τη στρατιωτική αγωγή ο νέος αναπτύσσει την αυτοσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση...Συνειδητοποιεί την έννοια και την αξία της Πατρίδας του και νιώθει άξιος να συμβάλει στην Ελευθερία της.
Έτσι διευρύνονται τα στενά ατομικά του όρια μέχρι και την αιωνιότητα τού Έθνους.
Καλλιεργείται η ενσυνείδητη πειθαρχία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι άλλοι τού υπαγόρευαν το τι πρέπει να κάνει. Τώρα πια είναι εκείνος, ο οποίος συνειδητά, πλέον, αποφασίζει. ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΝΑΣ ΙΚΑΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Κοντολογίς η στρατιωτική θητεία δεν είναι μια απλή φυσική και αναγκαστική παρουσία στο στράτευμα, αλλά μία ενεργητική και δημιουργική μέθεξη στην Εθνική Άμυνα τής Πατρίδας.
Αυτή η ενεργός συμμετοχή ”ΑΝΔΡΟΠΟΙΕΙ" τον νέο! Συνιστά ύψιστη τιμή. Μία ιερή υποχρέωση έναντι των προγόνων και των επιγόνων. Κυρίως, όμως, έναντι της αξιοπρέπειας καί σεβασμού τού ίδιου τού εαυτού του, ως Πρόσωπο!

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΓΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Οι δημιουργικοί οπλίτες έχουν πάντα προσωπικό ανεκτίμητο όφελος! Όσοι δεν συμμετέχουν ενεργά στη στράτευση είναι, οπωσδήποτε, οι χαμένοι
Η στρατιωτική αγωγή συνιστά μοναδική προσφορά στη λειτουργία τής δημοκρατικής Πολιτείας.
Δυστυχώς αρκετοί λοιδορούν τη θητεία και άλλοι εσκεμμένα τη διαβάλουν ή κακόβουλα την αποφεύγουν!
Θαρρούμε ότι τέτοιας σπουδαιότητας ηθοπλαστικό έργο δεν παράγεται από κανέναν άλλο θεσμό. Γιατί αρτιώνει την αρετή τής κοινωνικότητας και υλοποιεί το "άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει".
Στη Δημοκρατία όλοι μας ασκούμε εξουσία με την ορθή ψήφο μας και , οπωσδήποτε οφείλουμε να πειθαρχούμε συνειδητά στις αποφάσεις και τους Νόμους, που αφορούν το καλό του συνόλου.

Ο μαχητής μέσα από τη δημιουργική Στρατιωτική θητεία και αγωγή εξοπλίζεται με αρετές κοινά πιστεύω, φιλότητα, ελπίδα, μελλοντική προσδοκία… τα οποία υπερβαίνουν τον έρωτα και την ανθρώπινη φιλία αγγίζοντας τα όρια της αγάπης για κάτι το ιερό και άγιο, την Πατρίδα.
Αποκτά αυτόνομα ένα μεγάλο πιστεύω: ότι το καλό της Πατρίδας, συνιστά υπόθεση τού καθενός μας και η ατομική μας ελευθερία υπόθεση όλων.
Το ίδιο πιστεύω πρέπει να έχει και κάθε πολίτης άξιος για Δημοκρατία. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η στρατιωτική θητεία συνιστά διαχρονική δημοκρατική Αξία.
Ήτοι ισχύει πάντα ότι ο Στρατός είναι " το μεγαλύτερο σχολείο" τής Κοινωνίας μας, όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί από τη "λαϊκή σοφία"!

Δημήτρης Μπάκας
Αύγουστος 2020.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά