Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη: - Τι συζητήθηκε - Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία για την παράταση του πλου του Oruc Reis

 




Αν και το περιεχόμενο της δεύτερης τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έγινε γνωστό, πηγές του Μεγάρου Μαξιμου τονίζουν ότι ο Τραμπ επιθυμεί σταθερά την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης 

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα στην Άγκυρα για την παράταση του πλου του Oruc Reis

Ένα δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χθες το βράδυ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τηλεφώνησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και στον Τούρκο πρόεδρο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ, αμέσως μετά το τηλεφώνημα στον Ερντογάν, ακολούθησε και ένα δεύτερο τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όσα συζήτησαν με τον Τούρκο πρόεδρο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τραμπ, ενώ δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.

Αντι-NAVTEX από την Αθήνα

Νωρίτερα την Πέμπτη, με μια νέα NAVTEX, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί, οι Τούρκοι και διά της οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση της αντι-Navtex συνιστά πάγια τακτική που εφαρμόζεται, όταν η τουρκική πλευρά προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Ειδικότερα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Το κείμενο της ελληνικής αντι-Navtex στα αγγλικά όπως εκδόθηκε από το σταθμό Ηρακλείου

ZCZC HA79
271150 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20. NNNN

Η NAVTEX που εξέδωσαν νωρίτερα οι Τούρκοι

Νέα παράταση στον πλου του Oruc Reis, έδωσαν νωρίτερα την Πέμπτη οι Τούρκοι με την έκδοση νέας NAVTEX, φτάνοντας την τουρκική προκλητικότητα στα άκρα, την ώρα που τα ελληνοτουρκικά κρέμονται από μια κλωστή.

Η πρώτη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η οποία πήρε παράταση μέχρι σήμερα. Λίγο πριν εκπνεύσει, λοιπόν, η πρώτη παράταση, οι Τούρκοι εκδίδουν και πάλι NAVTEX μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, υπογράμμιζαν: «Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Οι συντεταγμένες που έχουν δώσει για τη νέα NAVTEX:

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20 (Antalya) (Yayınlanma: 27-08-2020 13:34)

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20
AKDENİZ

1.SİSMİK ÇALIŞMALAR, R/V ORUÇ REİS, ATAMAN VE CENGİZHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 27 AĞU-01 EYL 20 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
33 55.00 K – 027 59.77 D
34 12.28 K – 028 00.12 D
35 12.12 K – 030 22.15 D
34 58.25 K – 030 31.50 D
34 18.58 K – 028 55.57 D
6 DENİZ MİLİ AÇIK GEÇİLMESİ.
2. BU BİLDİRİ 01 EYL 20 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.
Δείτε σε χάρτη την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με τη νέα NAVTEX:



πηγή:https://www.protothema.gr/politics/article/1038715/kai-deutero-tilefonima-trab-se-mitsotaki-ton-enimerose-gia-osa-suzitise-me-ton-erdogan/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά