«Πόλεμος» υποβρυχίων: Πώς ο Κίμωνας «ξετρύπωσε» το «209»- Το «άγχος» των γειτόνων να εντοπίσουν τα «αόρατα» Ελληνικά «214»

 

Σκάφη επιφανείας, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ακόμα και μη επανδρωμένα UAV έχουν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανές «σαφάρι» προκειμένου να εντοπίσουν τα υποβρύχια του αντιπάλου.

Μπορεί το περιστατικό με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ και την Τουρκική KEMAL REIS να βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας με το Ελληνικό πλήρωμα να παραδίδει «μαθήματα» ναυτοσύνης στους προκλητικούς αλλά και επικίνδυνους Τούρκους όμως από την περασμένη Δευτέρα όταν βγήκαν οι δύο στόλοι στο Αιγαίο σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πρωτοφανής «πόλεμος» τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτή σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Σκάφη επιφανείας, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ακόμα και μη επανδρωμένα UAV έχουν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανές «σαφάρι» προκειμένου να εντοπίσουν τα υποβρύχια του αντιπάλου. Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη και με τεράστιες ιδιαιτερότητες ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου. Το διάσπαρτο με νησιά Αρχιπέλαγος αποτελεί ιδανικό χώρο για τους σιωπηλούς κυνηγούς ώστε να αναπτυχθούν σε καίριες θέσεις και να παραμείνουν εκεί αόρατα επιτηρώντας είτε θαλάσσιες περιοχές είτε αντίπαλα πλοία επιφανείας.

Σε αυτό το περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες σε δύο επίπεδα. Κρατά «αόρατα» τα δικά του υποβρύχια ειδικά τα υπερσύγχρονα «214» ενώ οι «κυνηγοί» του, τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα Τουρκικά.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό τις περασμένες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Εύβοιας με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πληροφορίες για εμφάνιση Τουρκικού υποβρυχίου κλάσης «209». Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβαν να εντοπίσουν και να ‘’ξετρυπώσουν’’ τον Τούρκο «επισκέπτη». Αποστολή υψηλής δυσκολίας με δεδομένο ότι τα υποβρύχια διαθέτουν τρόπους να παραμένουν ‘’αόρατα’’ κινούμενα με χαμηλές ταχύτητες σε μεγάλα βάθη.

Ζεύγη ελικοπτέρων ξεκίνησαν να ‘’σαρώνουν’’ τη θαλάσσια περιοχή έκτασης δεκάδων τετραγωνικών μιλίων έχοντας ποντίσει τα σόναρ τους προκειμένου να ‘’ακούσουν’’ οτιδήποτε προδώσει τη θέση του Τουρκικού υποβρυχίου. Στην αποστολή έλαβαν μέρος τόσο ελικόπτερα S-70 όσο και τα παλιότερα ΑΒ 212. Και όπως ακριβώς στην περίπτωση της καινούργιας Τουρκικής φρεγάτας KEMAL REIS με την κατά 20 χρόνια παλιότερη ΛΗΜΝΟΣ όπου αποδείχθηκε ότι τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με την εξαιρετική τους εκπαίδευση καλύπτουν το μειονέκτημα της παλαιότητας των μέσων το ίδιο ακριβώς συνέβη και ανοιχτά της Εύβοιας.

Ο ‘’ΚΙΜΩΝΑΣ’’ όπως ονομάζεται στο Πολεμικό Ναυτικό κάθε ελικόπτερο ΑΒ-212 κατάφερε να εντοπίσει τον ‘’πονηρό’’ Τούρκο ο οποίος είχε ‘’λουφάξει’’ στο βυθό. Στο ελικόπτερο σήμανε συναγερμός όταν το ηχοβολιστικό σόναρ έλαβε σήμα για κίνηση Τουρκικού υποβρυχίου ‘’209’’. Ο ‘’γερόλυκος’’ των Ελληνικών ναυτικών ελικοπτέρων, είχε ήδη ‘’ξετρυπώσει’’ το ‘’κόκκινο’’ υποβρύχιο και αμέσως ξεκίνησε μια ανελέητη ιδιότυπη καταδίωξη.

Για τουλάχιστον 30 λεπτά ο Τούρκος ‘’εισβολέας’’ ήταν ‘’θερμός’’ όπως ονομάζεται στο Πολεμικό Ναυτικό η κατάσταση εντοπισμού. Ουσιαστικά δηλαδή είχε εγκλωβιστεί από το Ελληνικό σόναρ και οποιαδήποτε κίνηση έκανα προκειμένου να ξεφύγει ήταν μάταιη. Ο ‘’ΚΙΜΩΝΑΣ’’ είχε ουσιαστικά ‘’κλειδώσει’’ το ‘’θήραμά’’ του. Σε κατάσταση επιχειρήσεων αυτό θα σήμαινε ότι το Τουρκικό υποβρύχιο θα αποτελούσε πλέον εύκολο στόχο τόσο από την τορπίλη που μεταφέρει το ελικόπτερο όσο και για άλλα φίλια θαλάσσια και εναέρια μέσα τα όποια βρίσκονταν στην περιοχή. Ο Τούρκος κυβερνήτης πέρασε σίγουρα δύσκολες στιγμές μέχρι να καταφέρει να απομακρυνθεί από την περιοχή.

ΚΙΜΩΝΑΣ και ΤΑΛΩΣ, δηλαδή τα AB-212 και τα Aegean Hawk S-70 “σαρώνουν» καθημερινά πλέον κάθε τετραγωνικό μίλι του Αιγαίου αναζητώντας απρόσκλητους «επισκέπτες».

Την ίδια ώρα σε εφιάλτη για τους γείτονες φαίνεται ότι εξελίσσεται η προσπάθεια για να εντοπίσουν τα Ελληνικά υποβρύχια και ειδικά τα 4 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το ΩΚΕΑΝΟΣ  όσο  και τα υπόλοιπα έξι που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Διοίκηση υποβρυχίων.

Και ενώ οι  ‘’σιωπηλοί κυνηγοί’’ έχουν αναπτυχθεί από την πρώτη στιγμή σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους οι γείτονες καθημερινά απογειώνουν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου αλλά ακόμα και μη επανδρωμένα UAV ANKA προκειμένου να τα εντοπίσουν. 

Ταυτόχρονα από τις Τουρκικές φρεγάτες απονηώνονται κατά κύματα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα με την ίδια αποστολή. Όμως  έως τώρα δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ούτε ένα από τα Ελληνικά ‘’214’

newpost

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά