F-35 με ελληνικό εθνόσημο: Πού βρίσκεται η διαδικασία, τι θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία






F-35 με ελληνικό εθνόσημο: Πού βρίσκεται η διαδικασία, τι θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία© Παρέχεται από: Huffington Post


Ανοιχτός φαίνεται να είναι ο δρόμος για την τελική έγκριση της πώλησης του μαχητικού 5ης γενεάς F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά και την τέταρτη απαιτούμενη υπογραφή, από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζίμι Ρις, σε συνέχεια των υπογραφών του προέδρου της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚολ, και του αντιπροέδρου Γκρέγκορι Μικς.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει πει πως οι σχετικές εγκρίσεις είναι δεδομένες, ενώ αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια των F-35, εφόσον προχωρήσει, θα αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει εντάξει ήδη στο οπλοστάσιό της το προηγμένο γαλλικό μαχητικό Rafale και την πλέον εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού F-16 (το οποίο αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ΠΑ), F-16V, τη στιγμή που στην άλλη πλευρά του Αιγαίου η Άγκυρα έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα του F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ δεν φαίνονται να προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση υπαρχόντων μαχητικών F-16 της τουρκικής αεροπορίας και την αγορά νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία αναπτύσσει το δικό της, εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος, εστιάζοντας παράλληλα και στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι φέρνει το F-35

Το F-35 Lightning II έχει 5 βασικές αποστολές: Αεροπορική υπεροχή, ιδίως BVR (Beyond Visual Range- χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή, με πυραύλους μακράς εμβέλειας), καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD- εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, όπως οι S-400), υποστρατηγική κρούση εναντίον καλά προστατευμένων στόχων, εγγύς υποστήριξη και αναγνώριση- γενικότερα, ένα αεροσκάφος «πολυεργαλείο».







Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι το κορυφαίο «situational awareness» (αντίληψη κατάστασης/ περιβάλλοντος) παγκοσμίως, χάρη στους εξαιρετικά προηγμένους αισθητήρες του, η δυνατότητα να «μοιράζει» στόχους σε άλλα φιλικά αεροσκάφη, ώστε να τους πλήττουν αυτά (ή και άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων), η τεχνολογία stealth, η δυνατότητα supercruise με ταχύτητα 1,2 Μαχ στα 30.000 πόδια και το ότι δεν απαιτείται να κατεβαίνει πολύ χαμηλά για τις αποστολές του, όπου η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται πολύ. Ακόμη, όσον αφορά στις επιδόσεις του σε εικονικές αερομαχίες, έχει να επιδείξει απέναντι σε προηγούμενης γενιάς μαχητικά μια σχέση καταρρίψεων- καταρριφθέντων 20 προς 1. Παράλληλα, όταν δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρεί τα stealth χαρακτηριστικά του, μπορεί να υιοθετηθεί το αποκαλούμενο «beast mode», όπου το αεροσκάφος φορτώνεται με πολύ μεγάλο οπλικό φορτίο.

Στο πλαίσιο σχετικής online διάλεξής του στα τέλη του 2022, ο Βασίλης Σιταράς, στρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του “Comparative Analysis of F-111 and F-35 Programs: Lessons learnt from developing “common” combat aircraft for the US” , είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στις αποστολές SEAD (καταστολή αεράμυνας), με έμφαση στους S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, τονίζοντας πως το F-35 φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό- ακόμη και κατά των S-400. Συνοψίζοντας, ο κ. Σιταράς σημείωσε πως το F-35 θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό «asset» για την ΠΑ, βάζοντάς την στο «κλαμπ» της 5ης γενιάς, όπου θα βρίσκονται περίπου 20 χώρες της Δύσης στις αρχές της δεκαετίας του 2030.



Στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων τον Νοέμβριο του 2021, ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics στην Αθήνα, είχε πει πως η εκτίμηση είναι ότι το F-35 θα κυριαρχεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια.

Ως προς το κόστος προμήθειας του μαχητικού από την Ελλάδα, ο κ. Πλέσσας είχε πει τότε πως η τιμή «fly away» της κάθε μονάδας υπολογιζόταν πως θα βρίσκεται κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων συστήματος αυτοπροστασίας, επιπρόσθετων ατρακτιδίων κ.α., ενώ για το κόστος ανά ώρα πτήσης είχε σημειώσει πως διαφέρει από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο με βάση τα δεδομένα από τη χρήση του αεροσκάφους στις ΗΠΑ (όπου χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών), υπολογιζόταν στα 15.000 δολάρια ανά ώρα.


Σημειώνεται πως σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» την Πέμπτη αναφερόταν πως η πρώτη δόση για την προμήθεια των F-35 εκτιμάται πως θα κυμαίνεται γύρω στα περίπου 350 εκατ. ευρώ , μετά την οριστικοποίηση της αφαίρεσης των αποκαλούμενων SSI από την τελική τιμή. Σημειώνεται πως σκοπός σε πρώτη φάση είναι η προμήθεια 20 μαχητικών του τύπου, που αναμένεται να «υποδεχτεί» η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, με ενδιαφέρον για επιπλέον 20 αργότερα- ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα του οπλισμού των μαχητικών. Όσον αφορά στο πότε θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη του τύπου η Ελλάδα, εκτιμάται πως αυτό θα γίνει το 2028.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά