«Black Hawk» στο Στεφανοβίκειο

 

Ελικόπτερα τύπου Black Hawk UH-60M θα προμηθευτεί η ελληνική Αεροπορία Στρατού από το 2025. Συνολικά θα αποκτηθούν 35 ελικόπτερα του τύπου αυτού από τις ΗΠΑ, τέσσερα από τα οποία θα ενταχθούν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και τα υπόλοιπα 31 στην Αεροπορία Στρατού και την 1η ΤΑΞΑΣ, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το CNN.gr η αμερικανική απάντηση στο αίτημα που έστειλε πριν από περίπου έναν μήνα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (LoR for LoA) αναμένεται εντός του καλοκαιριού, όμως, ήδη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η κατασκευάστρια εταιρεία βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η διαμόρφωση των ελικοπτέρων, αλλά και η παράδοση τους στην Αεροπορία Στρατού το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα τέσσερα Black Hawk αναμένεται να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο πριν τα μέσα του 2025, ώστε τα ελικόπτερα αυτά να αποτελέσουν την πλατφόρμα στην οποία θα εκπαιδευτούν τα ελληνικά πληρώματα. Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ προβλέπει ότι τουλάχιστον τέσσερα από τα 35 Black Hawk θα έχουν διαμόρφωση «Assault» και θα ενταχθούν στη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το CNN Greece, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει ενημέρωση για κάθε οπλικό σύστημα που είναι πιστοποιημένο στο Black Hawk UH-60M, μεταξύ των οποίων, ρουκέτες τύπου Hydra, πύραυλοι Hellfire, Spike NLOS, εξάκανο πολυβόλο GAU-17 και τρίκανο GAU-19. Όλα τα ελικόπτερα θα διαθέτουν αντιβαλλιστική προστασία, αντίμετρα chaffs και flares και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε ορισμένα θα τοποθετηθούν και ραντάρ καιρού. Με τον βαρύ οπλισμό και τα συστήματα αυτοπροστασίας, τα συγκεκριμένα Black Hawk θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές στη πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων με ή χωρίς συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων Apache ή Kiowa. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι οποιοδήποτε από τα 35 Black Hawk θα μπορεί να μετατραπεί σε «Assault» μέσα σε λίγες ώρες. Τα ΚΙΤ διαμόρφωσης, ωστόσο, θα παραγγελθούν σε δεύτερο χρόνο, αφού ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των ελικοπτέρων και εκπαιδευτούν οι πρώτοι πιλότοι. Για την παραγγελία τους θα αποσταλεί νέο αίτημα (LoR for LoA) ή θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση, αναλόγως ποια λύση θα κρίνει ως περισσότερο συμφέρουσα η ελληνική πλευρά. Το κόστος για κάθε ελικόπτερο ορίζεται από το συμβόλαιο Multiyear X με το οποίο αγοράζει τα Black Hawk ο αμερικανικός Στρατός. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα σπάσει ουσιαστικά σε δύο μέρη, το ένα θα περιλαμβάνει την προμήθεια των ελικοπτέρων και το άλλο τα κιτ διαμόρφωσης, το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί είναι σημαντικό. Ήδη, αναζητούνται τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω της ένταξης της προμήθειας των Black Hawk σε προγράμματα FMF (Foreign Military Funding). Η Αθήνα, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για την επαναφορά των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Πηγή: e-thessalia.gr

«Black Hawk» στο Στεφανοβίκειο - ILARISSA.GR

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά