Στρατόπεδο Γκόνου: Εντός του 2024 ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε κέντρο logistics




Στρατόπεδο Γκόνου: Εντός του 2024 ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε κέντρο logistics© Παρέχεται από: Money Review

Εντός του 2024 αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη σε κέντρο logistics, όπως επισήμανε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος της 48ης γενικής συνέλευσης του φορέα.






Σιγά-σιγά το έργο, στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, προχωράει. Καθορίζονται οι χρήσεις γης, γίνονται τεχνικές και χρηματοοικονομικές μελέτες και το έργο ωριμάζει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στο 2024. Αυτή τη στιγμή γίνονται πρόδρομες εργασίες, απαλλοτριώσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης, υπενθυμίζοντας ότι η παραχώρηση της έκτασης θα είναι διάρκειας 30 ετών, ενώ συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου θα ανοίξει 3500 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει οφέλη 300 εκατ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο κ. Διαμαντίδης επεσήμανε ότι το έργο θα διευκολύνει εξαγωγικό επιχειρείν και θα αποτελέσει κίνητρο εξαγωγικής δραστηριότητας για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, με επίκεντρο το λιμάνι της.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπενθύμισε ότι η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη τον Ιούλιο του 2022, όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα. Το άκουσα και πρότεινα το κέντρο αυτό να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσα σε σύσκεψη όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, που έκαναν την πρόταση ομόφωνα δεκτή είπε.

Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στο Μακεδονικό Σήμα, που πιστοποιεί την ελληνική προέλευση των μακεδονικών προϊόντων, ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία σύγχυση με εκείνα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Όπως είπε, ήδη 70 επιχειρήσεις έχουν λάβει το σήμα, ενώ επίκειται και η λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

Σχετικά με την απασχόληση ανέφερε ότι, παρότι η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό, πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντικά προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, με το πρόβλημα να επιτείνεται λόγω της ανυπαρξίας μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒΕ πρότεινε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων η διάγνωση αυτή να γίνεται μέσω των επιμελητηρίων, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε ότι από πιλοτική έρευνα, σε δείγμα 118 επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒΕ, προέκυψε ότι εννέα στις δέκα ψάχνουν προσωπικό και το 91% αυτών διατυπώνει απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας. Περίπου οι μισές ζητούν - μεταξύ άλλων - εξειδικευμένους τεχνίτες και χειριστές εξοπλισμού. Μόνο το 29% των επιχειρήσεων αναζητά κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ το 60% ψάχνει απόφοιτους λυκείου ή ΑΕΙ.


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά