Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΕΔ Οι ΕΔ καλούνται να καλύψουν για μια ακόμα φορά τα κενά του ΕΣΥ. Τελευταίο αίτημα, η διάθεση των ασθενοφόρων. Είναι όμως εφικτό κάτι τέτοιο; Μετά τη διάθεση των ιατρών των ΕΔ, τελικά τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Πολιτεία με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΕΣΥ γενικότερα; Αφού αναγνωρίζεται η ύπαρξη τόσων προβλημάτων και κενών, γιατί δεν αναλαμβάνονται οι αναγκαίες ενέργειες (δηλαδή προσλήψεις κλπ), παρά επιχειρείται να καλυφθεί το πρόβλημα εκ των έσω; Εχουν υπολογιστεί οι συνέπειες εν λόγω αποφάσεων; 

Ακόμα σοβαρότερα, η ΠΟΕΣ αποκαλύπτει ότι η πρόσφατη δήλωση για "διαλογή ασθενών" δεν είναι και τόσο καινοφανής στις ΕΔ. Προϋπήρχε με παρόμοια μορφή στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΕΔ και διατηρείται στο νέο Προεδρικό ΔΙάταγμα. Άραγε πόσο τυχαίος μπορεί να είναι όλος αυτός ο συνδυασμός ενεργειών; 
Η Υγεία επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια, να συνεχίσει να προστατεύεται από το Σύνταγμα και να ενισχυθεί. 
 
 
 
 

ΘΕΜΑ:   Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στις ΕΔ

ΣΧΕΤ.:  α.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1028/2023 έγγραφό μας

        β.   ΠΔ 62/2023 (ΦΕΚ Α΄, «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους»)


              Κύριε Υπουργέ.

 Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει σάλος αναφορικά με γεγονότα που αφορούν την Υγεία, με διάφορες ιδιαίτερα σοβαρές αφορμές (όπως θανάτους), οι οποίες επιβεβαιώνουν την εικόνα διάλυσης που βρίσκεται, μάλλον, εντός των πυλών του ΕΣΥ, ενάντια στην οποίαν η Ομοσπονδία μας βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

 Πριν λίγες μέρες σχολιάσαμε με οργή ΚΥΑ του ΥΠΕΘΑ η οποία ενισχύει τη διάλυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, διά της αφαίμαξης ιατρικού προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες, δηλαδή τα κενά, του ΕΣΥ ανά την επικράτεια, δίχως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

 Μόλις το Σάββατο πληροφορηθήκαμε σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ για ικανοποίηση ενός παρεμφερούς αιτήματος του ΕΚΑΒ, για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ με ασθενοφόρα των ΕΔ, τα οποία προφανώς θα μετακινηθούν από τις μονάδες υγείας των ΕΔ προς άλλες περιοχές. Προφανώς αφορμή για το αίτημα αποτέλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων, λόγω της διαιώνισης των εγγενών παθογενειών το σύστημα Υγείας (ανεπαρκείς προσλήψεις κλπ).

 Το σοβαρότερο περιστατικό όλων, όμως, το οποίο επιβεβαιώνει τη συστηματική προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας Υγείας (άρα συνακόλουθα την ιδιωτικοποίησή της), ήταν η δήλωση πολιτευτή, σύμφωνα με την οποίαν προαναγγέλθηκε διαλογή ασθενών, στο πλαίσιο της οποίας όσοι ασθενείς πάσχουν από σοβαρό νόσημα δεν δύναται, πλέον, να αντιμετωπιστεί, θα θεωρούνται (οι ασθενείς) βάρος στα οικονομικά της χώρας μας και ως εκ τούτου έμμεσα θα αφήνονται στη μοίρα τους. Τι κυνισμός!

Εντούτοις, μήπως στις ΕΔ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μας είναι άγνωστο; Στο ΠΔ 432/1983 (ΦΕΚ Α΄ 162) που προσφάτως αντικαταστάθηκε από το (β) σχετικό, αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, διατηρείται μια διάταξη που σχετίζεται με την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, παραμένει ο απάνθρωπος όρος «να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες θεραπείας» [άρθρο 14, παρα.1δ του (β) σχετικού, εκ μεταφοράς της περιπτώσεως 1ε του άρθρου 15 του καταργηθέντος ΠΔ].

 Οφείλουν να απαντηθούν αρμοδίως πολύ σοβαρά ερωτήματα:

  • Πως μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες οι ελπίδες;
  • Με βάση ποια στατιστικά;
  • Λαμβάνεται υπόψιν ότι στο εξωτερικό, κατά κοινή ομολογία, ακολουθούνται πιο σύγχρονες μέθοδοι που πολλαπλασιάζουν τις «βάσιμες ελπίδες», άρα δεν τίθεται απλώς θέμα υποδομών, ιατρών, τεχνογνωσίας;

              Κύριε Υπουργέ.

 Γνωρίζουμε ότι οι αρμοδιότητές σας, ως υπηρεσιακός ΥΕΘΑ, είναι περιορισμένες διότι δεν σας εξασφαλίζονται οι σχετικές δυνατότητες. Γνωρίζουμε όμως ότι επιθυμείτε και μπορείτε να προσφέρετε. Το διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη επίσημη συνάντησή μας.

 Για το λόγο αυτό θέτουμε υπόψιν σας τις ιδιαίτερα σοβαρές και εύλογες αγωνίες μας σχετικά με το μέλλον της Υγείας, όχι μόνο στις ΕΔ αλλά και στην Πατρίδα μας γενικότερα. Το (β) σχετικό ΠΔ έχουμε ήδη προγραμματίσει να το σχολιάσουμε προσεχώς με πλήθος λεπτομερειών ώστε η Ηγεσία να πληροφορηθεί για όλο τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό των ΕΔ και τα οποία εξακολουθούν να μην επιλύονται. Σε πρώτη φάση, προέχει να κρούσουμε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας όσα έρχονται.

 Το ΕΣΥ χρειάζεται προσλήψεις, χρηματοδότηση, υποστήριξη. Ομοίως ενίσχυση και υποστήριξη χρειάζονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή υποστήριξης προς πάσα κατεύθυνση και διά πάσαν νόσον, κάτι που ισχύει και για τις ΕΔ γενικότερα. Οι στρατιωτικοί δεν είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο αποφάσεις, για τους στρατιωτικούς γιατρούς και τα ασθενοφόρα, ελήφθησαν δίχως καμία μελέτη ως προς τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν στις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες εργασίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 Κατόπιν των ανωτέρω και με την επιφύλαξη όσων θα σχολιάσουμε το επόμενο διάστημα για το νέο ΠΔ περί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, ζητάμε την άμεση ακύρωση των ανωτέρω αποφάσεων.-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά