Πανελλήνιες Εξετάσεις - Μεταθέσεις Στρατιωτικών

 
Το ΔΣ του ΣΑΣΜΥ εύχεται  σε όλα τα παιδιά που ρίχνονται στην μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων, Καλή Επιτυχία.

Στους δοκιμαζόμενους  γονείς, Καλή Δύναμη.

Τα παιδιά είναι το Μέλλον αυτής της Χώρας και αξίζουν το καλύτερο.

Αυτές τις ημέρες εκατοντάδες μαθητές ρίχνονται στην μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων για μία θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κόποι ετών θα μετρηθούν σε μερικές σελίδες. Το βασικότερο αυτές τις στιγμές είναι να υπάρχει οικογενειακή ηρεμία.

Αυτήν την ηρεμία που οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού αρκετές οικογένειες στρατιωτικών δεν μπορούν να την διατηρήσουν λόγω της ανακοίνωσης μιας απρόσμενης μετάθεσης.

Με την παρ .4 του άρθρου 2 της  νέας ΥΑ (Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 - ΦΕΚ Β ΄5700), ορθώς ορίστηκε ότι το στέλεχος με τέκνο που θα φοιτήσει στη Γ΄ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, μετατίθεται μόνο κατόπιν επιθυμίας του.

Δυστυχώς όμως η φοίτηση τέκνων στρατιωτικών στην Β΄ Λυκείου αποτελεί ακόμη μόνο ενισχυτικό κριτήριο για τον μη ορισμό μετάθεσης εκείνη την χρονική περίοδο.

Η φοίτηση στην Β΄ Λυκείου κατά κοινή ομολογία είναι η τάξη προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις και η μεταβολή σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης σίγουρα δεν αποτελεί και το ευτυχέστερο γεγονός.

Ως ΣΑΣΜΥ ευχόμαστε του χρόνου το μέτρο να λάβει επιτακτικό και όχι ενισχυτικό χαρακτήρα ορισμού μη μετάθεσης και για όσα στελέχη έχουν τέκνα που φοιτούν στην Β΄ Λυκείου.    

Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετές οικογένειες στρατιωτικών να φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης  όταν κάποιο τέκνο τους καταφέρει με επιτυχία να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πόλη διαφορετική από αυτή που υπηρετεί ο γονέας.

Ο Στρατιωτικός για να στηρίξει οικονομικά το παιδί του ώστε να σπουδάσει, αναγκάζεται να διατηρεί δύο (2) ή και τρις (3) οικογενειακές εστίες κάτι το οποίο πλέον δεν είναι εφικτό.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συνάδερφοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν ακόμη και αίτηση αποστρατείας ώστε να μετακινήσουν την οικογενειακή τους εστία στην πόλη όπου θα σπουδάσει το τέκνο τους για να το στηρίξουν στην προσπάθεια του.

Ως ΣΑΣΜΥ προτρέπουμε την  υπηρεσία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στηρίζοντας την οικογένεια  του στρατιωτικού θεσμοθετώντας είτε την κατ΄ εξαίρεση μετάθεση στον τόπο όπου σπουδάζει το τέκνο του, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, είτε  την στέγαση του σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ ακόμη και με παράταση στέγασης εάν απαιτείται.

Τέλος προτείνουμε σε περίπτωση φοίτησης τέκνου στρατιωτικού σε στρατιωτική σχολή να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μεταγραφής των υπόλοιπων τέκνων σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα εντός της πόλεως όπου εδρεύει η στρατιωτική σχολή. 

Πιστεύουμε  ότι η υπηρεσία θα πρέπει να  προσφέρει στα παιδιά των στρατιωτικών  την ψυχική ηρεμία που τους στέρησε τα προηγούμενα χρόνια με τις συχνές μετακινήσεις και εναλλαγές σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά