Οι παλαιοί απόστρατοι θύματα των νόμων των μνημονίων

Γράφει ο Σμχος ε.α. Γιάννης Αβραμίδης της 8ης σειράς

Και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι. Να καταργηθεί η κατάφορα άδικη προσωπική διαφορά

Αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, ήταν το Δ.Ν.Τ και η Τρόικα, που την οδήγησαν στους κατά ανάγκην, νόμους των μνημονίων Ν.3863/10, Ν.3865/10 (Ε.Α.Σ), Ν.4024/11, Ν.4051/12, Ν.4093/12 (νόμοι μείωσης σύνταξης). Αυτοί οι νόμοι αφορούσαν κυρίως συνταξιούχους με μεικτή σύνταξη άνω των 1.000,00€ και φτώχυναν κυρίως την μεσαία τάξη του ελληνικού λαού, στην οποία ανήκουν και οι απόστρατοι, μείωσαν τις συντάξεις τους κάτω του 50%


Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αρκετών αποστράτων, αλλά και πολιτών δικαιώθηκαν και πολλοί νόμοι των μνημονίων κηρύχθηκαν αντισυνταγματικοί. Αποτέλεσμα ο Ν.4307/14 επανέφερε τις συντάξεις στο 50% του 2010 (προ μνημονίων).
Ο ν.4387/16 κατάργησε τους νόμους μείωσης συντάξεων, με το τέχνασμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού συντάξεων (Εθνική συν Ανταποδοτική) και έτσι προέκυψε η απαράδεκτη κατάφορα άδικη προσωπική διαφορά που καθήλωνε τις συντάξεις σε πολλούς αποστράτους από κάθε μελλοντική αύξηση. Η αδικία της προσωπικής διαφοράς έκανε την εμφάνισή της με την πρώτη αύξηση, μετά από δώδεκα χρόνια, κατά 7.75% και έπληξε κυρίως τους παλαιούς αποστράτους με θετική προσωπική διαφορά, η οποία συμψηφίστηκε με την αύξηση και έλαβαν πολύ μικρό ποσό, αλλά ακόμα και μηδενικό.
Η Κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της κατάφωρης αδικίας αποφάσισε να χορηγήσει εφάπαξ επιδόματα στους αδικούμενους που πήραν μειωμένη αύξηση, ακόμα και μηδενική. Τα επιδόματα ορίστηκαν σε 300.00€, 250,00€ και 200,00€ ανάλογα με τις προϋποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με το ύψος της μεικτής σύνταξης και το ποσοστό της αύξησης της σύνταξης.
Δυστυχώς η προϋπόθεση του ορίου μεικτής σύνταξης 1.600,00€ που αποκλείει από τα επιδόματα, πλήττει κυρίως τους παλαιούς αποστράτους με πολλά συντάξιμα χρόνια (εκστρατείας, πτητικά, πραγματικά).
Από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτή η διάταξη που αποκλείει κυρίως τους αποστράτους με μεικτή σύνταξη άνω των 1.600,00€, έστω και από το εφάπαξ επίδομα των 200,0€ πλήττει αρκετούς συναδέλφους και είναι κατάφωρα άδικο κυρίως για αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα σε δύσκολες υπηρεσίες για να πάρουν μια σύνταξη και να έχουν αξιοπρεπή ζωή στα δύσκολα χρόνια με πολλές απαιτήσεις υγείας και κοινωνικές υποχρεώσεις. Όσοι συμμετείχαν και ενέκριναν να πλήξουν την τάξη των αποστράτων διέπραξαν ένα ακόμα ατόπημα. Η λύση είναι μία την έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ του Ν.4387/16.
Άλλωστε ο νόμος αυτός κηρύχθηκε αντισυνταγματικός στην πλειονότητά του.

Σμχος ε.α. Γιάννης Αβραμίδη
της 8ης Σειράς ΣΤΥΑ

sastya.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά