Η δοκιμαστική πτήση του Περιφερόμενου Πυρομαχικού AIHMI (AHM-1X) της SAS Technology

Η δοκιμαστική πτήση του Περιφερόμενου Πυρομαχικού AIHMI (AHM-1X) της SAS Technology© CNN.gr

H SAS Technology πραγματοποίησε την Παρασκευή 2/6/2023, πτητική δοκιμή τουσυστήματος AIHMI S.O.L.M. (AHM-1X), που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο φιλόδοξοπρόγραμμα της, πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά στο πεδίο της καινοτομίας της ελληνικής αλλά και τη διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας.

Με τη δοκιμή αυτή, λίγες μόνο ημέρες μετά την DEFEA ’23 (9-11 Μαΐου), όπου παρουσίασε μεταξύ άλλων και το καινοτόμο Stand-Off Loitering Munition (S.O.L.M.) με την επωνυμία AIXMH, η εταιρεία παρέμεινε συνεπής με τις εξαγγελίες της για τη γρήγορη εξέλιξή του.

Η επιτυχής αυτή πτητική δοκιμή, πραγματοποιήθηκε σε κανονική διαμόρφωση με φέρον φορτίο αδρανή (Dummy) ρουκέτα 2.75’’ (70mm) και η άφεση έγινε από το UCAV SARISA.

Το ΑΙΗΜΙ S.O.L.M. ανήκει σε μία νέα γενιά καινοτόμων συστημάτων περιφερομένων

πυρομαχικών, με ικανό χρόνο παραμονής και σημαντική ακτίνα δράσης. To σύστημα αυτό δίνει νέες δυνατότητες σε ένα γνωστό και αξιόπιστο πυρομαχικό. Προσβάλει με πλήγμα ακριβείας στόχους σε μεγάλη απόσταση (60-100km) ανάλογα με το ύψος άφεσης, συνδυάζοντας πτήση με κινητήρα και απλή κατολίσθηση, ενώ εκτοξεύει στην τελική φάση από απόσταση έως και 7km, ρουκέτα 2.75’’ ημιενεργού καθοδήγησης LASER, όπως η THALES FZ275LGR.

Η κατευθυνόμενη ρουκέτα πλήττει το στόχο της με χειρουργική ακρίβεια (CEP<1m).
Mε την ιδιότητα του για STAND- OFF εκτόξευση, το AIHMI αποφεύγει τη συνήθη άμυνα της περιοχής των στόχων (Anti Drone – A/A άμυνα). Το σύστημα αυτό μπορεί να φέρεται από το UCAV SARISA ή ένα σταθερών πτερύγων UCAV όπως το TALOS II. Μπορεί όμως μετά από κατάλληλη τροποποίηση να χρησιμοποιείται και από επιθετικά ελικόπτερα και χαμηλής ταχύτητας αεροσκάφη.


Το σύστημα αυτό, σε μια διαμόρφωση μικρότερου κόστους, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες (2.75’’, 70mm) που υπάρχουν σε μεγάλο απόθεμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για πλήγματα μικρότερης ακρίβειας. Χρήστες του συστήματος, λόγω της φύσης των αποστολών που δύναται να εκτελέσει, θα μπορούσαν να είναι ο Ελληνικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό με άφεση κυρίως από το UCAV SARISA, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία με χρήση σε UCAV σταθερών πτερύγων κατηγορίας TACTICAL ή MALE.

Στη δοκιμή το AIHMI αφέθηκε από ύψος 300m AGL. Στόχος ήταν να επιβεβαιωθούν τα

πτητικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του συστήματος. Για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη πτήση, ο έλεγχος του συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής ήταν στον χειριστή, ενώ στην κανονική του χρήση θα εκτελεί Αutomated Flight to Target.

Το AHM-1X ήταν πλήρως ελεγχόμενο σε χειρισμούς ακριβείας, εκτέλεσε επανακυκλώσεις στην επιλεγείσα περιοχή πτήσης, και επέδειξε δυνατότητα αύξησης του ύψους πτήσης του σε επιλογή υψηλών στοιχείων κινητήρα. Το AIHMI κινήθηκε σε ένα εύρος ταχυτήτων από 85 έως 175 km/h.

Η επιτυχημένη αυτή δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, και με πραγματικό από πλευράς βάρους φορτίο, επιβεβαίωσε τη σχεδίαση της επιστημονικής ομάδας της SAS Technology και απέδειξε ότι το AIHMI είναι έτοιμο να εισέλθει στη φάση παραγωγής.

Για το σύστημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για προ παραγγελίες, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν πραγματοποιηθεί και δοκιμαστική βολή. Η δοκιμή βολής θα γίνει μετά από έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΑΜ και σε συνεργασία με τους εταίρους της εταιρείας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την THALES Belgium.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά