Τελετή παραδόσεως – παραλαβής στο ΥΠΕΘΑ(φωτο)

 


Στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Υπουργού από τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στον κ. Νικόλαο Δένδια.

Επίσης ανέλαβαν καθήκοντα Υφυπουργών Εθνικής Αμύνης οι κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ανέφερε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής:

«Ξεκινώ λέγοντας ότι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί που είστε εδώ μαζί μας. Θα πω δυο λόγια πρώτα και στο τέλος θα καταλήξω με τις ευχές προς εσάς. 

Καταρχάς ξεκινώντας ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη όταν παραδίδοντας την Κυβέρνηση στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση μού έκανε την τιμή να με προτείνει για Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ευχαριστώ την κυρία πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι και εκείνη συμφώνησε με αυτό. Και βεβαίως ευχαριστώ τον κ. Σαρμά για την τελική αποδοχή της πρότασης αυτής να είμαι την περίοδο αυτή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παρέλαβα το Υπουργείο σε εξαιρετικό επίπεδο και αυτό οφείλεται στην προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τις οδηγίες του κυρίου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των κυρίων Αρχηγών των Κλάδων.

Και στην περίοδο αυτή προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη στρατηγική που είχε τεθεί, το όραμα που είχε τεθεί και να μπορέσουμε να προσθέσουμε κάποια στοιχεία σε αυτό.

Το περιβάλλον ασφαλείας είναι εξαιρετικά προκλητικό, κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι έκτακτο και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε τι του έκτακτου.

Το δείξανε από το 2019 και μετά στην αντιμετώπιση κάθε κρίσης. Στην αρχή με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, στη συνέχεια με τη συνδρομή τους στον Covid, στη συνέχεια με τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη συνέχεια και μπορώ να συνεχίσω να λέω για ώρες.

Το υψηλό επίπεδο των στελεχών Πολιτικού και Στρατιωτικού προσωπικού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγγυάται το αποτέλεσμα αυτό.

Εμείς την περίοδο αυτή, εγώ την περίοδο αυτή εδώ στο Υπουργείο προσπάθησα να διαχειριστώ κάποια θέματα, εκτιμώ ότι όλα πήγαν εξαιρετικά. Και φτάσαμε στη σημερινή ημέρα.

Είναι μεγάλη η χαρά μας που παραδίδουμε σε έναν παλιό γνώριμο του Υπουργείου, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διατελέσει και παλιότερα Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείτο την τελευταία τετραετία με το δεύτερο πυλώνα της Εθνικής Άμυνας, τη διπλωματία.

Η Εθνική Άμυνα ασχολείται με την αμυντική διπλωματία, ο κ. Υπουργός, ο κ. Δένδιας ασχολήθηκε με την διμερή, πολυμερή διπλωματία.

Ένας γνώριμος του επιτελείου και με την προσθήκη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Κεφαλογιάννη πιστεύω ότι το έργο θα είναι εξαιρετικό.

Μέσα από την ψυχή μου θερμές ευχαριστίες σε όλους. Θερμές ευχαριστίες στο εξαιρετικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αρχηγούς, στον γενικό γραμματέα, στο επιτελείο μου, στο γραφείο μου. Και βεβαίως στον καθένα και στην καθεμία στέλεχος, εθνοφύλακα, κληρωτό στρατιώτη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, μέσα από την καρδιά μου καλή δύναμη, καλή επιτυχία και να έχετε τύχη, να είναι ο Θεός μαζί σας και όλα θα πάνε εξαιρετικά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ μαζί μας».

 

Ο παραλαμβάνων Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Δένδιας επεσήμανε:

«Θα ήθελα να πω ότι με αίσθημα τιμής και ευθύνης βρίσκομαι πάλι σε έναν χώρο γνώριμο.  Ευελπιστώ ότι με την συμβολή της φυσικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντα τα οποία μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Αποτελεί χρέος μου κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω εκτός από τον Πρωθυπουργό για την τιμή της επιλογής μου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τον μέχρι σήμερα Υπουργό, τον Στρατηγό Ακλιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επιτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του κατά το διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προκάτοχό του Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το έργο του επί τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της φυσικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακμαία κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, για το υψηλότατο φρόνημα το οποίο τις διακατέχει.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει και με την προηγούμενη κυβερνητική μου ιδιότητα, δεν συνιστά απλό καθήκον αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον, ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας, να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις που την αφορούν.

Η διαπίστωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αν συνυπολογισθούν στο ισοζύγιο ισχύος οι αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψα για λογαριασμό της πατρίδας μας.

Επιθυμώ εδώ και με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω την πάγια ελληνική θέση. Η Ελλάδα επιζητά αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είχα διαμηνύσει από την ίδια ακριβώς θέση το 2014, η Ελλάδα ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας. Επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό.

Ταυτοχρόνως όμως διατηρεί ξίφος δικαίου, μη επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ευελπιστούμε συνεπώς σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, ιδίως με τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές σχέσεις.

Όσον αφορά ειδικά την γειτονική Τουρκία, θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες, προς όφελος των λαών μας.

Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι, προσδοκώ μπορώ να πω, ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στις σχέσεις μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που έδωσα και τήρησα ως Υπουργός Εξωτερικών στην απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα επιτελώ τα καθήκοντά μου, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας. Στον κομβικό αυτόν τομέα για την εθνική μας ύπαρξη δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Με αυτήν την σκέψη και έχοντας πλήρη αντίληψη του μεγέθους της ευθύνης, εύχομαι καλή συνεργασία στα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Ηγεσίας, τους Υφυπουργούς, τον κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον κύριο Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου.

Την ίδια ευχή θέλω να διατυπώσω στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στους Αρχηγούς των Επιτελείων, στον Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Χουδελούδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο Δρυμούση, τον Αρχηγό ΓΕΑ Πτέραρχο Μπουρολιά και σε όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα στρατευμένα νιάτα της ελληνικής κοινωνίας, στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σας ευχαριστώ θερμά».

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε:

 

«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού, κύριε Γενικέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και Κύριοι.

Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας, της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δηλαδή, συνεπώς δε και του συνόλου του προσωπικού αυτών, στρατιωτικού και πολιτικού, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον απερχόμενο σήμερα υπηρεσιακό Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την αγαστή και υψηλού επιπέδου συνεργασία κατά το διαρρεύσαν 30νθημερο κατά το οποίο είχατε την πολιτική διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων σας σε έναν οικείο για εσάς χώρο ούτως ή άλλως.

Σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, ευτυχία και κάθε καλό για εσάς και την οικογένειά σας.

Στο νέο Υπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Δένδια θα ήθελα καλωσορίζοντάς τον σε ένα περιβάλλον και χώρο οικείο σε αυτόν λόγω της προτέρας θητείας του εδώ και άρα γνώστη της φύσεως αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου Υπουργείου να του ευχηθώ καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ.

Σας εύχομαι εκφράζοντας βεβαίως και τους αρχηγούς των κλάδων κάθε επιτυχία στο έργο που μόλις αναλάβατε για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πατρίδος, στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας και της υψηλής σας αποστολή είμαστε δίπλα σας αρωγοί και στυλοβάτες σε οτιδήποτε απαιτηθεί επ’ ωφελεία του στρατεύματος και της Ελλάδος όπως επιτάσσουν οι νόμοι, οι διαταγές και τα ψηφίσματα του κράτους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Βεβαίως θα ήθελα να καλωσορίσω και τους δύο Υφυπουργούς, τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά παλιό μας γνώριμο, καλώς ήρθατε κ. Υφυπουργέ.

Με μεγάλη χαρά σας ξανά βλέπομε πίσω στο πόστο σας για τη συνέχιση του έργου σας.

Και το νέο Υφυπουργό τον κ. Κεφαλογιάννη, καλώς ήρθατε επίσης κύριε Υφυπουργέ, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Σας εύχομαι κάθε καλό και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη, αντοχή, επιτυχία και κάθε καλό.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνιος Οικονόμου υπογράμμισε:

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Αρχηγέ, κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι,

δεν μπορώ ειλικρινά να μετρήσω σε πόσες παρόμοιες τελετές παράδοσης-παραλαβής έχω βρεθεί. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες υποδεχθήκαμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του μετά τη συγκρότηση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Παρόλο το βραχύβιο κύκλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, είχα τη χαρά και την ευκαιρία να συνεργαστούμε πάλι άψογα γι΄ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα εκ νέου, καθώς έχουμε συνεργαστεί και στο πρόσφατο όχι μόνο παρελθόν εξίσου εποικοδομητικά.

Σήμερα από καρδιάς χαιρετώ έναν άνθρωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων και που γνωρίζω ότι έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στο δημόσιο βίο. Χαιρετώ ένα φίλο και του εύχομαι ολόψυχα πρωτίστως υγεία και πολλές επιτυχίες να τον συνοδεύουν.

Με τον νέο Υπουργό, τον κ. Νίκο Δένδια, είχα την τιμή στα τέλη του 2014 να συνεργαστώ εδώ στο Υπουργείο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδια θέση και οφείλω να ομολογήσω ότι η συνεργασία μας την περίοδο εκείνη ήταν άψογη και σε αμοιβαίο κλίμα αγαστής συνεννόησης.

Μπορώ να σας δηλώσω με πλήρη επίγνωση ότι η τοποθέτηση του κ. Δένδια στο ΥΠΕΘΑ είναι για μένα η μεγαλύτερη ευκαιρία για το Υπουργείο μας να πάει πολύ μπροστά και να αλλάξει εποχή. Πιστέψτε με, με γνωρίζετε όλοι, ότι δεν κολακεύω εύκολα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε και πάλι στο γνώριμο σε σας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σας εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο σας.

Υποδεχόμενος τον κ. Χαρδαλιά στην ίδια ακριβώς θέση ως Υφυπουργό θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι η αποχαιρετιστήρια επιφώνηση μου πριν από ένα μήνα ήτανε έχουμε πολλά ακόμα μπροστά μας Νίκο και αποδείχθηκε ιδιαίτερα προφητική. Καλή συνέχεια κ. Υφυπουργέ, καλώς ήρθατε και πάλι.

Τον Υφυπουργό, τον κύριο Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να τον συγχαρώ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και να τον διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ ....και θα τον συνδράμω στα νέα του καθήκοντα. Είμαστε πάνω από δέκα χρόνια φίλοι και με κοινή πορεία.

Καλώς ήρθατε κ. Υφυπουργέ και ειλικρινά σας εύχομαι ότι καλύτερο, να είστε καλά».







Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά