Οι Ένοπλες Δυνάμεις στον «πόλεμο» του κυβερνοχώρου - Ασπίδα ΓΕΕΘΑ στις κρίσιμες υποδομές






Την απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και του συστήματος μετάδοσης των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις εγγυάται πλέον η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ.



Μετά από τη μαζική κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν οι υπηρεσίες του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) με αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος και την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών του λυκείου και προκειμένου να προστατευθεί ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά και Επαγγελματικά λύκεια της χώρας, η αρμόδια διεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή επί 24ωρου βάσεως, ώστε να αποτραπεί ένα νέο κύμα κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς.
Άμεση κινητοποίηση


Τα σοβαρά περιστατικά ψηφιακών επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας οδήγησαν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους συναρμόδιους φορείς.


Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και η συνεργασία της με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και του συστήματος μετάδοσης θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκίνησαν χθες στα επαγγελματικά και συνεχίζονται σήμερα στα γενικά λύκεια.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας που βρίσκεται στο υπόγειο του ελληνικού Πενταγώνου τέθηκε σε επιφυλακή ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από το προσωπικό να βρίσκεται σε εγρήγορση για επιθέσεις που μπορεί να στοχεύουν όχι μόνο στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ή της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και κατά κρίσιμων υποδομών της χώρας.




Στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού πολέμου

Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ είναι ο πιο καλά καταρτισμένος δημόσιος φορέας που διαθέτει η χώρα με κύρια αποστολή τη μείωση του κινδύνου εθνικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και των επικοινωνιών. Έχει δεκάδες διεθνείς πιστοποιήσεις και συμμετέχει αδιάλειπτα σε ασκήσεις και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπό την επίβλεψή της βρίσκονται όλες οι κρίσιμες υποδομές της χώρας.



Τον περασμένο Απρίλιο, προσωπικό της Διεύθυνσης συμμετείχε στην άσκηση «LOCKED SHIELDS 23» την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο σύνθετη σε διεθνές επίπεδο άσκηση κυβερνοάμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 3.000 στελεχών από 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ανάμεσα στα σενάρια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες ήταν και οι επιθέσεις τύπου DDoS (Distributed Denial of Service) όπως αυτές που έπληξαν την Τράπεζα Θεμάτων.
Σε ετοιμότητα


Οι μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακών Συστημάτων προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο μπαράζ χτυπημάτων σε νευραλγικά τμήματα της λειτουργίας του κράτους.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει αυξημένη επιφυλακή ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό, είτε μεμονωμένο, είτε στο πλαίσιο υβριδικής κυβερνοεπίθεσης με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας καθώς αυτή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, εκπαιδευμένα στελέχη, τα οποία σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες παρακολουθούν τη ροή δεδομένων θωρακίζοντας όλες τις κρίσιμες υποδομές.

/www.cnn.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά