Τι έγινε στον φετινό Παρμενίωνα- Η σημερινή μέρα και η άσκηση για ασύμμετρη απειλή αέρος

 

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η κύρια Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο.

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο της Άσκησης, ο εχθρός ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθετική ενέργεια εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξή των εχθρικών εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
  • Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
  • Εκτέλεση πυρών από αεροσκάφη της ΠΑ με κατάδειξη από προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ (JTAC).
  • Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
  • Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την DV-Day παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας καθώς και μέλη αυτής, ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου, η κ. Αναστασία Γκαρά Βουλευτής Έβρου, ο κ.κ. Δαμασκηνός Μητροπολίτης Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο κ. Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Δημήτριος Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, ο κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου Δήμαρχος Διδυμότειχου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο κ. Θάνος Ντόκος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά το πέρας της Άσκησης, συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε σε αυτήν για την άψογη προετοιμασία, την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεση των ενεργειών, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, την απόλυτη εξοικείωσή του με τα οπλικά του συστήματα αλλά και το υψηλότατο ηθικό του.

Αναφερόμενος δε στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21», την χαρακτήρισε ως το επιστέγασμα των καθημερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού που ουσιαστικά δεν σταματούν ποτέ, διατηρώντας τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Επίσης τόνισε για τις Ελληνικές ΕΔ ότι εκτελούν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους, δείχνοντας με συνέπεια και αξιοπιστία τις ισχυρές επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τόσο εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών σχημάτων στρατιωτικής συνεργασίας με φίλους, εταίρους και συμμάχους.

Επεσήμανε πρωτίστως ότι η ισχύς των ΕΔ απηχεί στο προσωπικό τους και ότι η ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων θα συνεχίσει να υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα με αποφασιστικότητα και σύνεση, συνεισφέροντας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας, καθώς και στην ευημερία της Χώρας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή σχεδίαση και εκτέλεση της Άσκησης.

Καθόλη τη διάρκεια της DV-DAY τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟ

Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021» Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ-21» - Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας - Επίσημη Ιστοσελίδα (mil.gr)

Φωτογραφικό Υλικό της ΤΑΜΣ "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21" - Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας - Επίσημη Ιστοσελίδα (mil.gr)


Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», εξετάσθηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), με σκοπό αφενός την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Αεροσκάφους (Α/Φ) σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό Α/Φ της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Μετά την απογείωση του και στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των Α/Φ επιφυλακής κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά