ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2021 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


"Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας".
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!!!


ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2021

ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 17-19/09/2021

Η άσκηση αφορά Εφέδρους και όχι μόνο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες στρατιωτικοί , κληρωτοί καθώς και γυναίκες που δεν έχουν υπηρετήσει θητεία, διαρκεί δε 24 ώρες για κάθε ομάδα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Σκοπός της είναι η εκπαίδευση σε αντικείμενα και καταστάσεις που αν και εφόσον χρειαστεί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης μέσα από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είναι όλοι οι Έλληνες.

Για τον λόγο αυτό όπως και κάθε χρόνο ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέρα από μικρό αριθμό σκηνών για στρατωνισμό, αποστολή παρατηρητών για να δουν από κοντά και να αξιολογήσουν την προσπάθεια και το επίπεδο των ασκούμενων ,πράγμα που έχει γίνει κατά το παρελθόν και έγινε αφορμή για εξαγωγή συμπερασμάτων και πρωτόγνωρων αλλαγών σε ότι αφορά την Εφεδρεία ,η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση ,αυτόματη θα λέγαμε …..

‘’ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΆ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΎΝΑΤΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΎΝ’’

Η άσκηση.

Οι ομάδες μετά την κατάταξη στο Τάγμα με έδρα το χωριό Μακρυχώρι και την εγκατάσταση τους στον χώρο διασποράς της μονάδας, ξεκινούσαν με το ζύγισμα εξάρτησης και σακιδίου (1ηαξιολόγηση),ενημερώνονταν για την αποστολή τους (2ηαξιολόγηση), η οποία ήταν η εγκατάσταση θέσης παρατήρησης βόρεια-βορειοδυτικά του χωριού Παλαιός Ξεριάς με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του εχθρού, συγχρόνως οι διαβιβαστές της ομάδας λάμβαναν ενημέρωση και αξιολογούνταν (3ηαξιολόγηση ) . Αφού κατασκεύαζαν τρισδιάστατο σκαρίφημα (αμμοδόχο) (4ηαξιολόγηση) της περιοχής ενδιαφέροντος και εξέδιδε ο ομαδάρχης την τελική διαταγή (5ηαξιολόγηση), ετοιμάζονται για αναχώρηση .

Στο σημείο αυτό ενημερώνονταν πως έχει αλλάξει η τακτική κατάσταση και πως νέα τους αποστολή είναι να συνδράμουν άμεσα τον 1ο Λόχο ο οποίος μάχονταν προς κατάληψη του χωριού Παλαιός Ξεριάς, η κίνηση γίνονταν με όχημα έως ανατολικά του χωριού Γέροντας και από εκεί οδοιπορικώς πλέον ως ομάδες μάχης έπρεπε ταχύτατα να φτάσουν στον Λόχο .

Οδοιπορικώς λοιπόν , σε ανάγλυφο χωρίς πολλές ανωφέρειες – κατωφέρειες σε χωμάτινους δρόμους και χωρίς να έχουν καλύψει ακόμη ούτε 1 χλμ. συναντώνται με ομάδα μάχης του εχθρού δύναμης 6 ανδρών επί θωρακισμένων οχημάτων ( ,6η αξιολόγηση ) ,η όποια αντίδραση τους αξιολογήθηκε καταλλήλως. Συνεχίζοντας με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα αναλόγως την επίδοση τους και πριν ολοκληρώσουν πορεία 2 χιλιομέτρων, δέχονται πυρά από αναπεπταμένο πεδίο στα αριστερά τους από εχθρικό στοιχείο του εχθρού δύναμης δύο ανδρών , ( ενέδρα Α, 7η αξιολόγηση ).

Η πορεία συνεχίζεται για άλλα 3,5 χιλιόμετρα μέχρι τις παρυφές του Παλιού Ξεριά , 300 περίπου μέτρα πριν την έδρα του λόχου υπάρχει ακροαστικό φυλάκιο που αξιολογεί το πώς κινείται η ομάδα ( 8η αξιολόγηση). Στην έδρα του λόχου ξεκινούν με ζύγισμα εξάρτησης -σακιδίου(9η αξιολόγηση) , ενημέρωση των ομάδων για την ειδική κατάσταση και αρχίζει η ανάθεση αποστολών από τον διοικητή του Λόχου . Λαμβάνουν κατά σειρά τρείς αποστολές Μάχης Αστικού Περιβάλλοντος

Μ.Α.Π. Α)Εκκαθάριση στενού δρόμου (10η αξιολόγηση)

Μ.Α.Π. Β1)Κίνηση με συνοδεία θωρακισμένου οχήματος (11η αξιολόγηση). Μ.Α.Π. Β2) Διαχείριση αιχμαλώτου (12ηαξιολόγηση),

Μ.Α.Π. Γ) Κατάληψη οικίας με υψηλής έντασης αντίσταση (13η αξιολόγηση).

Υπήρχε ένταση και γρήγορη κίνηση σε ένα απαιτητικό περιβάλλον όπου όλα γύρω τους ήταν μια πιθανή απειλή . Τελειώνοντας από τον Παλιό Ξεριά οι ομάδες έπαιρναν εντολή να κινηθούν ταχέως προς Λιθοχώρι, σε απόσταση 1 χλμ προς ενίσχυση μαχόμενης ομάδας. Φτάνοντας εκεί ο ομαδάρχης του φίλιου τμήματος τους υπεδείκνυε τον στόχο και ανέφερε τον αριθμό της εχθρικής δύναμης (14η αξιολόγηση), μετά την εξάλειψη της απειλής, ο αξιολογητής υπεδείκνυε έναν άνδρα της ομάδας περί τα 85 κιλά ως τραυματία τον οποίο πρέπει η ομάδα να μεταφέρει ταχέως στην έδρα του Λόχου και ξεκινούσε την χρονομέτρηση (15η αξιολόγηση).

Μετά την κατάληψη και εξασφάλισητου ΑΝ.ΣΚ. του Λόχου , με την συνδρομή των ομάδων , θα πάρουν εντολή να συνεχίσουν την πορεία τους προς την εκπλήρωση της αρχικής αποστολής που τους είχε δοθεί στο Τάγμα, την εγκατάσταση δηλαδή θέσης παρατήρησης σε συγκεκριμένο σημείο με συντεταγμένες επί χάρτου. Φεύγοντας από τον Παλιό Ξεριά και περί τα 2 χλμ. βρίσκουν οι ομάδες την θέση παρατήρησης που είχε ετοιμάσει κάποια άλλη ομάδα και θα πρέπει να αντικαταστήσουν στα καθήκοντά της (16Η αξιολόγηση), οι ομάδες θα βγάλουν υπηρεσίες (ρουτίνες) ,θα παρατηρούν και θα αναγνωρίσουν όποιο εχθρικό οπλικό σύστημα διέλθει από το σταυροδρόμι (17η αξιολόγηση). Αφού έχει έρθει λοιπόν η επόμενη ομάδα αντικατάστασης , οι ομάδες παίρνουν εντολή να κατευθυνθούν προς την έδρα του Τάγματος στο χωριό Μακρυχώρι .

Ήδη το έδαφος έχει αλλάξει, το χώμα δίνει την θέση του στην πέτρα,και η ανηφόρα δείχνει τα δόντια της.Σε ούτε 2 χλμ. δέχονται πυρά, άλλη μία ενέδρα….( 18η αξιολόγηση) , Οι ομάδες πρέπει να ανταπεξέλθουν στην κούραση τους και να δείξουν ότι είναι μαχητές , εξάλειψη της απειλής και συνέχιση της αποστολής . Η ανηφόρα δυσκολεύει τα βήματα την αναπνοή , λιγοστεύει το κουράγιο …..

Βήμα με βήμα οι ομάδες τρώνε τα χιλιόμετρα, σε λίγο ( μετά από 2 χιλιόμετρα) βρίσκονται μπροστά σε φίλιο που τους καταδεικνύει περιοχή μολυσμένη από τον εχθρό, με νάρκες και παγιδεύσεις (19η αξιολόγηση). Αφού ανοίξουν ασφαλή διάδρομο στην μολυσμένη περιοχή και αποκαταστήσουν την επαφή με την θέση των όλμων 81 χιλ του Λόχου, θα πρέπει γρήγορα να μεταφέρουν 2 κιβώτια με πυρομαχικά βάρους 40 κιλών έκαστο σε απόσταση 500 μέτρων και να επιστρέψουν με άλλα 2 ανάλογα (20η αξιολόγηση).

Η ανηφορική πορεία σε λίγο τελειώνει και αρχίζει η κατηφόρα . Μετά από χίλια πεντακόσια περίπου μέτρα συναντούν φίλιο προσωπικό που τους υποδεικνύει ότι υπάρχει γέφυρα πιο κάτω στα 300 μέτρα περίπου την οποία πρέπει να ελέγξουν . Αφού την έλεγξαν από άποψη προσβασιμότητας και στατικότητας, συνεχίζουν την πορεία τους.

Διανύοντας άλλα 2 χιλιόμετρα περίπου , συναντούν συνάδελφο , που τους ενημερώνει ότι σε ένα σπίτι εκεί κοντά έχει καθηλωθεί ένας άνδρας του εχθρού εντός οικίας και πρέπει να τον εξουδετερώσουν, κινούμενοι με άλματα ανά δύο άνδρες με ρίψη χειροβομβίδας (21ηαξιολόγηση).Μετά την εξάλειψη της απειλής , έτερος αξιολογητής τους κατευθύνει σε χώρο πλησίον και τους διατάζει να ταχθούν αμυντικά στην τοποθεσία (22η αξιολόγηση) γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επιθετική ενέργεια, ενημερώνοντας τους πως η θέση τους είναι και το σημείο εξόδου-εισόδου των φιλίων περιπόλων μάχης… Τελειώνοντας και έχοντας αποκρούσει την επιθετική ενέργεια παίρνουν εντολή να κατευθυνθούν ταχέως στην έδρα του Τάγματος (Μακρυχώρι).

Στο Τάγμα παρουσιάζονται στον διμοιρίτη τους για να λάβουν καινούργιες εντολές . Η πρώτη αποστολή που τους ανατίθεται είναι δυο από αυτούς να εγκατασταθούν σε παρατηρητήριο και να αιτηθούν πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς σε στόχους που εμφανίζονται αιφνιδίως σε οθόνη (23η αξιολόγηση) ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν φωτογραφίες οχημάτων και οπλομηχανημάτων του εχθρού προς αναγνώριση (24η αξιολόγηση), επιστροφή στον διμοιρίτη και ανάθεση δεύτερης αποστολής , να κατευθυνθούν σε ουλαμό αρμάτων και να τεθούν υπό διοίκηση υποστηρίζοντας τις ενέργειες του (25η αξιολόγηση ). Τρίτη αποστολή που τους ανατίθεται , να τρέξουν στην θέση των όλμων 4,2’’ του Τάγματος και να συνδράμουν όπως μπορούν καθώς είχε δεχθεί πυρά και υπήρχαν τραυματίες Α βοήθειες Μάχης (26η αξιολόγηση). Τελειώνοντας και την τρίτη αποστολή τους παρουσιάζονται στον διμοιρίτη τους για να τους κατευθύνει στον Λοχαγό του 2ου Γραφείου για απενημέρωση-αναφορά (27η αξιολόγηση) .

Ο 14ος ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ με πολλά αντικείμενα,πολλές αξιολογήσεις,ένταση και κούραση τελείωσε με μια σεμνή τελετή στον αυλόγυρο της εκκλησίας του χωριού όπου βραβεύτηκαν οι ομάδες με τα καλύτερα αποτελέσματα που για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο ,δείγμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται από όλους ξεχωριστά και αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας μαζί εδώ και δύο δεκαετίες.

Για την ιστορία την καλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Ομάδα Αναγνώρισης της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ‘’ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ’’ η οποία ασκήθηκε εκτός συναγωνισμού στα πλαίσια της προετοιμασίας για συμμετοχή της στην άσκηση του Βρετανικού Στρατού CAMBRIANPATROLτον προσεχή Οκτώβριο.

Χρυσό μετάλλιο για τους ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ) το οποίο και επέδωσε ο εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού.

Αργυρό μετάλλιο σύμφωνα με την σειρά κατάταξης για τους ΡΩΜΑΝΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ,ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Φλώρινας-Κοζάνης-Πιερίας ,ΝΕΜΕΣΙΣ του Συνδέσμου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε.),ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Σ.Ε.Ε.Δ.-ΣΑΚ),ΣΣΑΕ1του Συνδέσμου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε.),ΙΣΑΑΚ ΣΟΛΩΜΟΥ από ομάδα ΩΜΕΓΑ Κύπρου -Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Χάλκινο μετάλλιο σύμφωνα με την σειρά κατάταξης για τους ΣΚΙΡΙΤΕΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ),ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ξάνθης ,ΖΗΔΡΟΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ),ΘΕΤΤΑΛΟΙ από Τρίκαλα- Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Λάρισας ,Μαγνησίας.

Την περιοχή επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κος Γκιουλέκας Κωνσταντίνος ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για την άσκηση και παρακολούθησε από κοντά ορισμένες από τις αξιολογήσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια με τις πλέον αντίξοες συνθήκες λόγω των γνωστών σε όλους μας προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ιδιαίτερα τον Δήμο Νέστου για την πολύτιμη βοήθεια του σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Να ευχαριστήσουμε επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυχωρίου αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια μας και βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχή ολοκλήρωση της ,έχουν πλέον ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας.

Ο 15ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας – Άσκηση Μακεδονομάχος μόλις ξεκίνησε.

‘’Όσοι Ζωντανοί’’

φωτο εδω:


http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=731%3A%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%83-2021&Itemid=932&fbclid=IwAR0wfnKT1MryqPnyT0qGEXmQCVYPrPqSwTTO_M8fNP_wUYfTIn-Ydbbv_ds

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά