Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επ΄αόριστον επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις

 

steit-ntipartment-ep-aoriston-epektasi-tis-symfonias-gia-tis-vaseis-561517381

Αίσθηση προκαλεί η διατύπωση της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που υπεγράφη χθες στο Παρίσι. 

Η αμερικανική πλευρά χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, ωστόσο παράλληλα αναφέρεται και στις διαβουλεύσεις για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: «Πυρετός» για βάσεις και φρεγάτες

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας» (“potential updates to the MDCA including extending agreement indefinitely from its current annual duration”, η ακριβής διατύπωση). 

Από την Αθήνα, πάντως, αρμόδιες πηγές ανέφεραν εκ νέου πως Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν με βάση την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται είναι και η αύξηση του αριθμού των τοποθεσιών, όπου θα είναι παρούσες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. 

Σε κάθε περίπτωση η Σκύρος παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς το Πεντάγωνο θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του στρατού των ΗΠΑ. 

Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται μια ευρεία γκάμα περιοχών στη βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επ΄αόριστον επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά