Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης : Έφιππες Μνήμες, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην ανδριαντοποιία του μετάλλου

  


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Αρκάδα γλύπτη Χρήστου Αναγνωστόπουλου στην ανδριαντοποιία του Έφιππου Κολοκοτρώνη που παρουσίασε στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης στις 17 Σεπτεμβρίου, με αναφορά στα έργα των Λάζαρου Σώχου, Ευσταθίου Λεοντή, Φάνη Σακελλαρίου μέσα από τα έργα τους των Αθηνών, του Ναυπλίου, του Ραμοβουνίου και της Τρίπολης.

Με τη δική του σύγχρονη εκδοχή στην αποτύπωση του Έφιππου Γέρου του Μοριά, ανοίγει ένα διαχρονικό παράθυρο αισιοδοξίας στο τότε, στο σήμερα των 200 χρόνων και στο μέλλον, αποτυπώνοντας μια εσωτερική ορμή στον Αρχιστράτηγο και στο άλογο, που αποπνέουν αίσθηση καλπασμού προς την νίκη και την επίτευξη των σκοπών και του πεπρωμένου του Ελληνικού Έθνους.

Ιδιαίτερη αίσθηση και χαρά προκάλεσε η ευγενική χειρονομία μοντελιστών της Τρίπολης και της Σπάρτης και συγκεκριμένα του Χρήστου Κουταλιανού και του Ιωάννη Παπουλάκου, συντηρητή έργων τέχνης και αγιογράφου που επιμελήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο τη βαφή και τη σχεδίαση συλλεκτικής μινιατούρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποδίδοντας εξαιρετικά τις λεπτομέρειες της φορεσιάς, των αρμάτων και την έκφραση του προσώπου του, που σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος, αποπνέουν την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και την καρτερία σε όσα η πολυτάραχη ζωή του του επιφύλαξε να υποστεί αλλά και να απολαύσει.

Ένα ξεχωριστό κλίμα όμορφης διάθεσης προκάλεσαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, που αυθόρμητα δημιουργήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων στην αίθουσα, με επιπρόσθετες πληροφορίες για τα έργα τέχνης, αλλά και τοποθετήσεις επί σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων.

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης που μέσα από την σελίδα και το προφίλ του facebook του Μουσείου έκαναν ακρόαση και ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, το οποίο λόγω μέτρων πανδημίας περιορίστηκε στον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων, σύμφωνα με τα τετραγωνικά του χώρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας κος Χρήστος Λαμπρόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρίπολης κα Γεωργία Παναγοπούλου, οι πρωην Δήμαρχοι Τρίπολης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος και Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρίπολης κος Παναγιώτης Παράσχος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας, ο Επιτελάρχης της IV Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης Γεώργιος Κακούτης, ο Υποδιοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος Γρηγόριος Διόλαντζης, η γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου κος Ευάγγελος Μαντζουράνης, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κος Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου κος Νίκος Καραλής, Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αεροπορίας, η μαέστρος της Χορωδίας Ορφέας Τρίπολης κα Χριστίνα Αθανασοπούλου και ο μαθητής γυμνασίου Βασίλης Μανωλόπουλος, ο οποίος έχει ζωγραφίσει τον Έφιππο Κολοκοτρώνη ανάμεσα σε άλλους πίνακές του με τους ήρωες του 1821.

Η συλλεκτική μινιατούρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βρίσκει τη θέση της στο Μουσείο, ενώ το έργο του Χρήστου Αναγνωστόπουλου, θα παραμείνει στο εκθετήριο μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώνεται ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς.

 

Αντισμήναρχος Δημήτρης Φωτόπουλος

Διευθυντής Πολεμικού Μουσείου/Παραρτήματος Τρίπολης












Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά