«Πόρτα» στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης - Καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους

 

eyropo1© Παρέχεται από: Protothema.gr eyropo1

Απέτυχε νέα προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει η επιτήρηση της υπόθεσης της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Τιτίνας Λοϊζίδου, ενώ η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, στο Στρασβούργο, υιοθέτησε αυστηρό ενδιάμεσο ψήφισμα για τις αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Άγκυρα, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ δεν πείσθηκαν κατά τη συνεδρίαση ότι η Τουρκία έπραξε όσα έπρεπε να πράξει προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 1998, παίρνοντας μέτρα για αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων της αιτήτριας.

«Θεωρείται σημαντική απόφαση δεδομένης της μεγάλης συμβολικής, αλλά και πρακτικής της σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται του περιουσιακού των εκτοπισθέντων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί το κλείσιμο της επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΑΔ ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η υπόθεση παραμένει υπό επιτήρηση.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να προχωρήσει με κλείσιμο της επιτήρησης των υποθέσεων Τύμβιος και Αλεξάνδρου, από την ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη». Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες είχε επέλθει φιλικός διακανονισμός, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επαναλαμβάνει τη θέση της ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση για κλείσιμο αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με συγκλίνουσες πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Επιτροπή Υπουργών υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα, με το οποίο καλείται σε έντονο ύφος η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής. Πρόκειται για την αποζημίωση που αποφάσισε τον Μάιο του 2014 το ΕΔΑΔ, ύψους 90 εκ. ευρώ, με τα 30 εκ. να αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και τα 60 εκ. να προορίζονται για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Το ενδιάμεσο ψήφισμα υιοθετήθηκε υπό το πρίσμα της άρνησης της Τουρκίας να προχωρήσει μέχρι σήμερα στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά