Μεταναστευτική πίεση σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο

 

© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυξημένη περιγράφεται η μεταναστευτική πίεση σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο, δίχως προς το παρόν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι να συσχετίζουν –ευθέως τουλάχιστον– τις αυξημένες ροές μεταναστών με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Αστυνομία και Λιμενικό με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολουθούν την πορεία του φαινομένου, με τα στελέχη των δύο σωμάτων να έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κληθούν να διαχειριστούν καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες του Μαρτίου 2020. Πρόσφατα μάλιστα, οι επικεφαλής των τμημάτων συνοριακής φύλαξης σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συγκρότησαν ομάδες και κατένειμαν ρόλους στο προσωπικό, ώστε –σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν– κάθε αστυνομικός να γνωρίζει εκ των προτέρων την αποστολή του.  

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε πάνω από 300 υπολογίζονται οι αλλοδαποί που αποπειρώνται καθημερινά να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Η πίεση είναι μεγαλύτερη στην περιοχή της Ορεστιάδας, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο αλλοδαποί να διασχίζουν παράνομα, αρχικά τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας και στη συνέχεια να εισέρχονται στην Ελλάδα από τα βουνά του Εβρου και της Ροδόπης. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν στην περιοχή να περιπολούν το τελευταίο διάστημα άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς, με αποστολή να ανακόψουν τις λεγόμενες «δευτερογενείς ροές» μεταναστών και προσφύγων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Αυξημένες είναι και οι συλλήψεις διακινητών στους νομούς Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Φερών, Ιάσμου, Σαπών και Κάτω Νευροκοπίου συνέλαβαν έξι διακινητές –Ελληνες και αλλοδαπούς– που μετέφεραν στην ενδοχώρα μετανάστες κρυμμένους σε αυτοκίνητα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν ακόμα και μηχανές μεγάλου κυβισμού για να ξεφεύγουν από τα μπλόκα της ΕΛΑΣ. Την αύξηση της κίνησης μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τα σύνορα με την Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πληροφορίες που έφτασαν στην «Κ» προερχόμενες από δίκτυα διακινητών.  

Εως 8 βάρκες καθημερινά

Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, σε 5 έως 8 ανέρχονται κατά μέσον όρο οι βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά να προσεγγίσουν τις ακτές της Σάμου, της Χίου και της Μυτιλήνης. Τα στελέχη του Λιμενικού δεν συσχετίζουν ακόμα τη μεταναστευτική πίεση με την ανακατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι το 50% των αλλοδαπών που εντοπίζονται στα θαλάσσια σύνορα είναι υπήκοοι Αφγανιστάν. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, παρόμοια ήταν η εικόνα την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε Αστυνομία και Λιμενικό κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η αυξημένη πίεση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα συνδέεται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που έχουν ως συνέπεια την πτώση της στάθμης στον ποταμό Εβρο και τη βελτίωση των συνθηκών στη θάλασσα, σε σύγκριση με τους κρύους μήνες του χειμώνα.  

Παρόμοια είναι η ερμηνεία που δίνεται στην αύξηση των περιστατικών διακίνησης, όχι με μικρές φουσκωτές βάρκες προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά με μεγάλα ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγούς και προορισμό τις ακτές της νότιας Ιταλίας. Την τελευταία εβδομάδα 15 τέτοια σκάφη κατάφεραν να καταπλεύσουν στη γειτονική Ιταλία. Αντίθετα, άλλα τρία παρουσίασαν μηχανική βλάβη και εντοπίστηκαν τα δύο ανοικτά των Κυθήρων και το τρίτο κοντά στη Μήλο. Εκτιμάται ότι αυτού του τύπου οι διακινήσεις αυξήθηκαν την τρέχουσα περίοδο επειδή υπάρχει αυξημένη κίνηση τουριστικών σκαφών και επομένως μικρότερες πιθανότητες ελέγχου ενός σκάφους, ιστιοπλοϊκού ή μηχανοκίνητου, που διαπλέει το Αιγαίο.  

Σύνορα Τουρκίας – Ιράν

Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν στην «Κ» ότι δεν καταγράφεται πίεση από Αφγανούς μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν, παρά το γεγονός ότι στον διεθνή Τύπο φιλοξενούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σε κέντρα κράτησης στα ανατολικά της χώρας, όπως π.χ. στην πόλη Βαν, ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αντίθετα, Αφγανοί μετανάστες εντοπίζονται να κινούνται προς τα σύνορα με το Πακιστάν, όπως εξάλλου επιβεβαιώνουν αεροφωτογραφίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ελληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί Αφγανούς μετανάστες, πλην των 400.000-500.000 που ήδη ζουν στο έδαφός της. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί πιθανή πρόταση της Ε.Ε. που θα προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης με αντάλλαγμα τη διαχείριση των μεταναστών επί τουρκικού εδάφους.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά