Κύπρος: «Δεν είμαστε επαίτες» φώναξαν ξανά οι γυναίκες υπαξιωματικοί











Δέσποινα Ψύλλου


Παράπονα και πλήθος καταγγελιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, επικράτησαν χθες στη διάρκεια τεταμένης συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως υπογραμμίστηκε από βουλευτές, αρμόδιους φορείς και από δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τις παραπονούμενες, αυτή η διάκριση φύλου δεν μπορεί να αποκατασταθεί στη βάση της πρότασης του υπουργείου Άμυνας, το οποίο εισηγήθηκε την παραχώρηση προσαύξησης ύψους μεταξύ €54 και €70 μηνιαίως στις επηρεαζόμενες γυναίκες υπαξιωματικούς. Το θέμα πρόκειται να εξεταστεί και σε συνάντηση μεταξύ της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του υπουργού Άμυνας και των επιτρόπων Ισότητας και Διοίκησης.




«Μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας η σύνταξή μου είναι €800. Οι άνδρες που αφυπηρέτησαν μαζί μου λαμβάνουν σύνταξη άνω των €1.600», σημείωσε από την πλευρά της η Μαρία Ασκώτη. Επιπλέον, η επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Κατερίνα Μαρκουλίδου, σημείωσε ότι οι γυναίκες έχουν αδικηθεί καταφορά. «Υπηρετούν χρόνια στο στρατό, τα οποία δεν τους αναγνωρίζονται. Αυτό έχει επιπτώσεις στη σύνταξη και στο εφάπαξ. Βρισκόμαστε στο σημείο κάποιες γυναίκες να λαμβάνουν €803 μετά από έτη προσφοράς και υπηρεσίας στην πατρίδα». Όπως, είπε, ζητούν πλήρη αποκατάσταση αυτής της αδικίας, η οποία επαναλαμβάνεται το 2016. «Δεν είμαστε επαίτες», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών. «Απαράδεκτο γεγονός να συμβαίνει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό δεν είναι η δική μας άποψη, αλλά η τεκμηριωμένη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως μέσα από τρεις εκθέσεις της. Η συμβιβαστική λύση που αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας με την παραχώρηση μιας προσαύξησης ύψους μεταξύ €50 και €70 σίγουρα δεν αποτελεί αποκατάσταση του δικαίου. Οι γυναίκες υπαξιωματικοί δεν είναι επαίτες».


Η Νομική Υπηρεσία, ως σύμβουλος του κράτους και δεδομένης της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε συμβουλεύσει τους εκάστοτε υπουργούς Άμυνας για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, ώστε να αποφευχθούν περιττά δικαστικά έξοδα που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Το κόστος σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς των νομικών εκπροσώπων των επηρεαζόμενων, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, ανέρχεται περίπου στις €450.000. Υπενθύμισε ότι παλαιότερα το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την αναδρομική αναγνώριση συντάξιμης υπηρεσίας και άλλων ωφελημάτων ύψους €10 εκατ. για το δημόσιο, παρά το γεγονός ότι δεν αφορούσε στην αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά