Το ιππικό κατεβαίνει στο Σύνταγμα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου - Τι ξέρουμε για το κόστος επανασύστασηςΜε ένα απρόσμενο θέαμα βρέθηκαν αντιμέτωποι όσοι πέρασαν από το κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης (16/3), όταν συνάντησαν το Ιππικό του στρατού να κάνει πρόβα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.


O 76χρονος επικεφαλής της ίλης ιππικού© eurokinissi

Τα ζώα μεταφέρθηκαν με φορτηγά από το στρατόπεδο της Αυλώνας για να κάνουν πρόβα στο Σύνταγμα, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στη βάση τους.Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα λάβει μέρος στην παρέλαση η νέα ίλη ιππικού του ΓΕΕΘΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο 76χρονος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, απόστρατος που επανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην ενέργεια και πρώην δήμαρχος Πεντέλης.

Ο 76χρονος παραιτήθηκε όντας αντισυνταγματάρχης το 1996 και επανέρχεται σήμερα με τον βαθμό του Ταξιάρχου για να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.

Για την επανασύσταση της ίλης ιππικού, ο 76χρονος είχε πει στο Έθνος:

«Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΤΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την στήριξη που έχουν προσφέρει για να δημιουργηθεί η νέα Ίλη Ιππικού».

Τι γνωρίζουμε για το κόστος της επανασύστασης της ίλης ιππικού

Σύμφωνα με το armyvoice.gr που επικαλείται τα εν λόγω έγγραφα, έχει εγκριθεί κονδύλι σχεδόν 35.000 ευρώ άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες και χρέωση στον προϋπολογισμό του 2022, για την τροφή των αλόγων και την προμήθεια απαραίτητων εξαρτημάτων για τους ιππείς και τα άλογα. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο μισθός του Ταξίαρχου αναφέρεται πως ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, περισσότερα από εν ενεργεία Ταξίαρχο.

Ο Ταξίαρχος είχε δηλώσει για τα άλογα στο Έθνος:

«Δούλεψα όλο το καλοκαίρι για να ηρεμήσω τα άλογα. Το δικό μου είναι πολύ ψηλό και το ονομάζω Κότινος, δηλαδή, το αρχαίο κλαδί ελιάς. Είναι ο Καπουέρο με καταγωγή από την Τσεχία και αίμα γερμανικό και αγοράστηκε από τον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης για 3.000 Ευρώ.

Η Αναάρα ήταν άλογο ιπποδρόμου και αγοράστηκε από τον προπονητή ιπποδρόμου Γιάννη Μυκονιάτη. Είναι ο Έντι που μου τον χάρισε ο Κώστας Μεϊμαρίδης και εγώ με τη σειρά μου το χάρισα στον Ελληνικό Στρατό.

Είναι ο Σαλονικιός ή Καρντάσης που το αγοράσαμε από έναν αγρότη στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο Ζιλιέν που αγοράστηκε από την Πάτρα με καλές περγαμηνές στα εμπόδια.

Και τέλος είναι και ο Δίας που αγοράστηκε επίσης από την Πάτρα. Τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψουμε στη Ζάκυνθο και στο Μεσολόγγι για να δούμε και άλλα άλογα με τα οποία πρέπει να στελεχώσουμε τη νεοσύστατη ύλη Ιππικού».

Η Ίλη Βασιλικής Φρουράς, η τελευταία έφιππη μονάδα του Όπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ, αφού μετονομάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα σε ίλη Προεδρικής Φρουράς, διαλύθηκε το 1973 μετά από 152 χρόνια παρουσίας στον στρατό.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά