202η επέτειο από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας

 Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου όπου έγινε Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του Ιερού Αγώνος.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώο Πεσόντων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Σαράντος Μαρινάκης ως αναπληρωτής του Δημάρχου.

Ακολούθησαν η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η αναπαράσταση της απελευθερώσεως και η παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθήματα χαράς και συγκίνησης που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Καλαμάτα, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της πόλης. Έρχονται στο μυαλό μας εκείνες οι μέρες όταν χάρις στην οξυδέρκεια, την ευφυΐα, την τόλμη, την πίστη και την αποφασιστικότητα των Πελοποννήσιων Οπλαρχηγών, με πρωτοσταντούντες τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα, μεταξύ άλλων, η πόλη της Καλαμάτας παραδόθηκε στους Έλληνες από την Οθωμανική Διοίκηση στην ουσία αναίμακτα.

Από το παράδειγμα, την αυτοθυσία, την προσφορά, τον αγώνα  των Ηρώων του 1821 προσπαθούμε να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε δύναμη ώστε να συνεχίζουμε την προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε και στις προκλήσεις, τα προβλήματα και ενίοτε τις απειλές ενός σύγχρονου γεωπολιτικού περιβάλλοντος που είναι ιδιαίτερα σύνθετο, περίπλοκο και ασταθές.

Έχοντας όμως κατά νου αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα γεγονότα, αυτούς τους αγώνες, αισθανόμαστε δύναμη κι εμείς και περισσότερη σιγουριά για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την προσπάθεια.

Χρόνια πολλά Καλαμάτα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το στρατόπεδό μας θα λειτουργήσει κ. Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεται η ώρα για να λειτουργήσει, ναι.  Μέσα στο καλοκαίρι είναι προγραμματισμένο για να λειτουργήσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί από τη Στρατιωτική Ηγεσία με φυσικά την έγκριση της Πολιτικής Ηγεσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:: Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε πολύ σύντομα και το πρώτο αεροσκάφος στο αναβαθμισμένο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Καλαμάτας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά το λέτε. Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας -ει δυνατόν στις 20 Μαΐου- το πρώτο αεριωθούμενο Ιταλικής κατασκευής αεροσκάφος, ένα από τα δέκα που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των Ικάρων μας.

Αεροσκάφη σύγχρονα που, αν μη τι άλλο, ταιριάζουν κι έχουν συνάφεια με την επόμενη γενιά των πιλότων, των Ικάρων που θα κληθούν να γίνουν χειριστές στα πιο σύγχρονα αεροσκάφη που σιγά – σιγά προστίθενται στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφέρομαι βέβαια στα “Rafale”. Όπως ξέρετε έχει έρθει πρώτη δωδεκάδα και αναμένονται άλλες δύο εξάδες, αλλά και για το μέλλον τα F-35 η πρόσκτηση των οποίων αναμένεται να εξελιχθεί στα διαδικαστικά της κομμάτια, γιατί θα περάσουν χρόνια ώσπου να τα πάρουμε, τις επόμενες μέρες.

Πλην όμως, η εκπαίδευση των Ικάρων, αυτής της ποιότητας των Ικάρων, γι’ αυτής της ποιότητας την Πολεμική Αεροπορία πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτη και νομίζω ότι το πρώτο αεριωθούμενο που θα έρθει τον άλλο μήνα στην Καλαμάτα, θα συμβάλει πολύ σε αυτήν την προσπάθεια.

 


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά