32η Ταξιαρχία Π/Ν «ΜΟΡΑΒΑΣ»: Από τον Βόλο στο Ανατολικό Αιγαίο τα κομάντα JTAC – Ανοίγοντας δρόμους επίθεσης και αποτροπής

 Η ομάδα JTAC των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» η οποία συμμετείχε στην εικονική κατάδειξη στόχου προς το βομβαρδιστικό B-52 της USAF στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα των εξειδικευμένων Στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων που κατευθύνουν «χειρουργικά» χτυπήματα ακριβείας.

Πυρά ακριβείας είτε στην πρώτη γραμμή κρούσης όπου μαίνεται η σύγκρουση, είτε στα μετόπισθεν και σε μεγάλο βάθος τα οποία αιφνιδιάζουν και προκαλούν ανασφάλεια στο προσωπικό. Μπορεί να προέρχονται είτε από εναέρια μέσα, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα UCAV είτε ακόμη και από οπλικά συστήματα εδάφους όπως πυροβολικό αλλά και μικρότερου μεγέθους συστήματα όπως τα περιβόητα portable loitering munition τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται εκτεταμένα λόγω μικρού κόστους και ευκολίας στη μεταφορά και χρήση.

Μάλιστα, όσο εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για τον ρόλο των εξειδικευμένων Στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων τα οποία από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών κρύβονται πίσω από «χειρουργικά» χτυπήματα σε εχθρικές δυνάμεις και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν υψηλής αξίας (high value) στόχους. Χτυπήματα που κρίνονται ως καθοριστικά για την έκβαση των μαχών καθώς πέρα από την καταστροφή σημαντικών οπλικών συστημάτων έχουν ταυτόχρονα ανάλογα αποτελέσματα στο ψυχολογικό πεδίο.

image349

 

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση με την επωνυμία  «SPARTAN SPEAR» προέβλεπε την συνοδεία του Στρατηγικού Βομβαρδιστικού από Ελληνικά F-16 με τους Joint Terminal Attack Controllers(JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να κατευθύνουν εικονικά τις βόμβες στο στόχο. Πρόκειται για υψηλής δυσκολίας σενάριο που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις των κομάντος και ειδικό εξοπλισμό ώστε να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και να κατευθύνουν με ακρίβεια τα πυρά.

Τα τελευταία χρόνια Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν εκπαιδευτεί στα πρότυπα των Αμερικανών JTAC και εξασκηθεί-στο υψηλής δυσκολίας Ελληνικό τερέν και ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου-να κατευθύνουν τα πυρά των μαχητικών της HAF– βόμβες και βλήματα- σε κάθε είδους στόχο τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. ΕΤΑ, Ζ’ΜΑΚ, ΕΤΕΘ διαθέτουν κομάντος που έχουν διακριθεί σε JTAC ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και έχουν κερδίσει τα εύσημα των Συμμάχων.

image254

Όμως η εκπαίδευση στην κατεύθυνση πυρών από το έδαφος δεν περιορίζεται πλέον στους JTAC αλλά έχει πλέον επεκταθεί και στους JFOJoint Fire Observer) κομάντος. Πρόκειται για ακροβολισμένους σε καίρια σημεία μαχητές οι οποίοι κατευθύνουν, συντονίζουν και διορθώνουν αν χρειαστεί διακλαδικά πυρά υποστήριξης που προέρχονται όχι μόνο από μαχητικά αλλά και από άλλα οπλικά συστήματα ακόμα και από πλοία τα οποία διαθέτουν  ανάλογη τεχνολογία.

Ουσιαστικά οι JFO αποτελούν Στελέχη «πολυεργαλεία» με γνώσεις όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν στη ‘’φαρέτρα’’ τους οι φίλιες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να διαθέσουν πυρά και με τη βοήθεια του Joint Fire Observer να τα κατευθύνουν με ακρίβεια στον εχθρό.

Πρακτικά ένας έμπειρος με υψηλή εξειδίκευση και τον ανάλογο εξοπλισμό JFO πάνω σε κάποιο νησί ή ακόμα και βραχονησίδα του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να συντονίσει και να κατευθύνει ταυτόχρονα πυρά από μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα UCAV, πυροβολικό ή ακόμα και από ελικόπτερα με απόλυτη ακρίβεια σε εχθρικούς στόχους που επιχειρούν να καταλάβουν το νησί ή έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από τη θάλασσα ή αεροπρογεφύρωμα από τον αέρα σε κάποια περιοχή του.

image612

Το πρώτο JFO σχολείο επί Ελληνικού εδάφους που πραγματοποιήθηκε στη «φωλιά» των Ελλήνων κομάντος στη Νέα Πέραμο έδωσε σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων εξειδικευμένα και πιστοποιημένα Στελέχη σύμφωνα με τα αυστηρά ΝΑΤΟικα πρωτόκολλα του NSHQ(Nato SpecialOperations Headquarters). Έτσι πλέον οι επίλεκτες Μονάδες διαθέτουν Στελέχη με ταυτόχρονη πιστοποίηση  JTAC/JFO πολύτιμα σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων. Στόχος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και του ΓΕΕΘΑ γενικότερα είναι κάθε Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων να διαθέτει αριθμό άριστα εκπαιδευμένων JTAC/JFO Στελεχών έτοιμων να αναλάβουν αποστολές που μπορεί να αποδειχθούν καίριες για την έκβαση επιχειρήσεων ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.

32η Ταξιαρχία Π/Ν «ΜΟΡΑΒΑΣ»: Από τον Βόλο στο Ανατολικό Αιγαίο τα κομάντα JTAC – Ανοίγοντας δρόμους επίθεσης και αποτροπής (newpost.gr)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά