Συντάξεις: Τα 4 μπόνους για 350.000 στρατιωτικούς
Τέσσερα «δώρα» στις συντάξεις, στα μερίσματα, στον υπολογισμό των αυξήσεων και στα ποσοστά αναπλήρωσης περιλαμβάνουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις για 350.000 στρατιωτικούς (εν ενεργεία και αποστράτους), μετά και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 5018/2023.

Τα 4 «μπόνους» που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν ειδικά για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη ως και 170 ευρώ σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους, σε αυξήσεις χωρίς συμψηφισμό με προσωπική διαφορά, αλλά και σε αναδρομικά 27 μηνών στα μερίσματα που θα αρχίσουν να πληρώνονται από τις αρχές Απριλίου.
Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις μάλιστα θεσπίζονται ειδικές ενισχύσεις από τα Ταμεία τους και χορηγούνται επιπλέον μερίδια στα μερίσματα που λαμβάνουν ήδη όσοι αποστρατεύτηκαν με βαθμό ταξίαρχου και άνω.Τα 4 «δώρα» αλλά και τα μυστικά τους, που πριμοδοτούν τις συντάξεις των ενστόλων, παρουσιάζει σήμερα μέσα από έναν αναλυτικό οδηγό του το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και είναι τα εξής:

1. Αυξήσεις και αναδρομικά στα μερίσματα που λαμβάνουν 120.000 απόστρατοι από τα μετοχικά τους Ταμεία λόγω της κατάργησης των μειώσεων 5%, 10%, 15% και 20% που επιβάλλονταν από το 2013 με το νόμο 4093. Η πρώτη αύξηση θα πιστωθεί στα μερίσματα μηνός Απριλίου που για τους μεν αποστράτους του Στρατού και του Ναυτικού θα πληρωθούν στο τέλος Μαρτίου, για δε της Αεροπορίας στις 4 Απριλίου. Για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πληρωθούν χωρίς την παρακράτηση του νόμου 4093 στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά όμως ανακοινώθηκε από το Ταμείο πως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, όπως τους ενημέρωσε η ΗΔΙΚΑ, και η κατάργηση της κράτησης θα γίνει στο μέρισμα Απριλίου που πληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Τα αναδρομικά της αύξησης θα πληρωθούν από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή θα καλύπτουν 27 μήνες. Το πρώτο Ταμείο που θα δώσει μαζί την αύξηση και τα αναδρομικά είναι το Μετοχικό της Αεροπορίας με την πληρωμή των μερισμάτων στις 4 Απριλίου. Αναμένεται να ακολουθήσουν εντός του Απριλίου τα αναδρομικά για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και στη συνέχεια (Απρίλιο ή Μάιο) τα αναδρομικά για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
ADVERTISEMENT

2. Αποστρατεία και σύνταξη με υψηλότερο βαθμό. Με νόμο του 2022 βελτιώθηκε το καθεστώς συνταξιοδότησης των ενστόλων, καθώς δόθηκε η δυνατότητα παραμονής ως 2 έτη στην υπηρεσία που δεν προβλεπόταν πριν. Με τη νέα ρύθμιση οι στρατιωτικοί ουσιαστικά μεταθέτουν για 1 ή 2 έτη ανάλογα με το βαθμό την υποχρεωτική αποστρατεία κι έτσι εξασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη που δεν θα είχαν με το προγενέστερο καθεστώς.

3. Αυξήσεις χωρίς προσωπική διαφορά. Οι απόστρατοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου με διπλάσιους χρόνους συμπληρώνοντας πάνω από 45 έτη βρέθηκαν αδικημένοι με τον επανυπολογισμό, γιατί οι συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, ενώ είναι μεγαλύτεροι από αυτούς του νόμου Κατρούγκαλου ως τα 44 έτη, γίνονται μικρότεροι από τα 45 έτη και άνω. Η στρέβλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν με τη χρήση διπλάσιου χρόνου να αποκτήσουν προσωπική διαφορά γιατί η σύνταξή τους βγήκε μικρότερη στον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Με ειδική πρόβλεψη όμως που μπήκε στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις αυξήσεις συντάξεων το 2023, οι απόστρατοι που απέκτησαν θετική προσωπική διαφορά στον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση παίρνουν την αύξηση 7,75% χωρίς να συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά την οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν. Στην πράξη, το 7,75% δεν φαγώθηκε από την προσωπική διαφορά, αλλά πέρασε ατόφιο στην τσέπη για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων στρατιωτικών που βγήκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου.4. Πριμ 1,5% στην ανταποδοτική σύνταξη μετά το 45ο έτος για τις νέες συνταξιοδοτήσεις. Στο νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) και προκειμένου να μην υπάρχει καμία απώλεια συντάξεων για όσους αποχωρούν με 45 έτη και άνω από 1ης/10/2019 και μετά θεσπίστηκε επάνω στην κανονική προσαύξηση του 0,5% μια ειδική προσαύξηση 1,5% μόνον για τους ενστόλους ώστε να μην παίρνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν αν παρέμενε ο νόμος Κατρούγκαλου.

eleftherostypos.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά