«Παγώνουν» τα νέα εξοπλιστικά

 Η ανακοίνωση των εκλογών δεν διαταράσσει ιδιαίτερα τον –ούτως ή άλλως– περιορισμένο ορίζοντα των πρωτοβουλιών που μπορούσαν να αναληφθούν ή να προγραμματιστούν στους ευαίσθητους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας. Στα ελληνοτουρκικά ήδη έχει διαφανεί η τάση της ανάγκης για εξομάλυνση, με τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, ωστόσο, να λαμβάνονται μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες. Πριν από τις εκλογές αναμένεται να γίνουν κάποιες επαφές σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Παγώνουν» τα νέα εξοπλιστικά
«Παγώνουν» τα νέα εξοπλιστικά© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την Παρασκευή στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, ενώ το ερχόμενο χρονικό διάστημα συζητείται η πιθανότητα να επισκεφθούν, ξεχωριστά, την Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στις 4-5 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στο περιθώριο της οποίας ουδείς αποκλείει την επανάληψη ενός τετ α τετ ανάμεσα στον κ. Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι υφίσταται μια ακόμα ελληνοτουρκική εκκρεμότητα, συγκεκριμένα αυτή της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία και συνάντησής του με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Πριν από την αναμέ- τρηση της 21ης Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Εμ. Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εκκρεμότητες δεν είναι λίγες, ωστόσο με βάση τον πολύ στενό ορίζοντα έως τις 21 Μαΐου είναι πρακτικώς αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις για νέα εξοπλιστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων λίγων 24ώρων αναμένεται η αμερικανική απάντηση στο αίτημα της Ελλάδας για F-35 (LoA), δίχως πάντως να έχει ακόμα καταστεί σαφές αν τελικά η Αθήνα θα ζητήσει συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε παράλληλα, συνδεδεμένα με το μαχητικό πέμπτης γενιάς, έργα. Είναι απολύτως σαφές ότι σε προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να ανακοινωθεί η επιλογή γαλλικής ή ιταλικής κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό, παρά το γεγονός πως τόσο σε επίπεδο ΓΕΝ, όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης υφίσταται σαφής προτίμηση ανάμεσα στις δύο. Μένει, επίσης, να φανεί αν την περίοδο πριν από τις εκλογές θα κλείσει και η νομική εκκρεμότητα των τορπιλών, προκειμένου να προχωρήσει δίχως περαιτέρω παρακώλυση από την πλευρά των προμηθευτών.

Μικρότερες συμβάσεις

Πέρα από αυτά τα μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει μια σειρά μικρότερων συμβάσεων που το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί να προωθήσει, όπως αυτό των αμφίβιων οχημάτων μάχης ΑΑV-7, για το οποίο ήδη υπάρχει πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και των ελικοπτέρων τύπου Black Hawk, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να ακολουθήσουν συζητήσεις με τους Αμερικανούς για την τελική συμφωνία.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά