350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ)350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ)

 

350 patriot 20years

Το αντιαεροπορικό σύστημα ΠΑΤΡΙΟΤ της ΠΑ έχει ήδη συμπληρώσει 23 χρόνια πολύτιμης προσφοράς στην άμυνα της χώρας από αέρος. Συνεχίζει να εποπτεύει τον εθνικό εναέριο χώρο μέσω των Μοιρών κατευθυνομένων βλημάτων, που βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

Η αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας ξεκινά από τα μάτια των RADAR και φθάνει προς τα κάτω, μέχρι το οπλικό σύστημα ΠΑΤΡΙΟΤ που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα από τις Μοίρες κατευθυνομένων βλημάτων.
Η ανάπτυξη του συστήματος ΠΑΤΡΙΟΤ από κάθε Μοίρα κατευθυνομένων βλημάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ελέγχεται από την 350 ΠΚΒ, τη μητρική Μονάδα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αεροπορικής Βάσης Σέδες, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ταξίαρχος (Ι) Αντώνιος Τσαλαμπούνης, Δκτής της 350 ΠΚΒ αναφέρει: «Η 350 ΠΚΒ είναι η mother base. Έχουμε έξι Μοίρες κατευθυνομένων βλημάτων, καθώς και μια Μοίρα S-300 και TOR-M1 που βρίσκονται στην Κρήτη. Ο έλεγχος γίνεται από εδώ, κεντρικά, μέσω βέβαια των Μοιράρχων των υπόλοιπων ΜΚΒ. Από εδώ δίνουμε τις κατευθύνσεις, δίνουμε τις οδηγίες μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων».
Το 2ο Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών στην έδρα της 350 ΠΚΒ, αποτελεί το δεξί χέρι της Πτέρυγας όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα. Είναι τα δικά της μάτια ανάμεσα στα RADAR και τις ΜΚΒ που περιμένουν την εντολή για ανάληψη του εχθρικού στόχου.

patriot icc

Ο Ανθστής (ΤΕΑ) Κότιος Γεώργιος προσθέτει: «Είναι ένας απαραίτητος κόμβος, ο οποίος λαμβάνει από τα προϊστάμενα κλιμάκια διευκρινισμένη αεροπορική εικόνα, εντολές ελέγχου όπλων και εντολές στοχοποίησης και τις διαμοιράζει στις υφιστάμενες Μοίρες».
Ο Σγος (ΕΑ) Καζακίδης Πέτρος διευκρινίζει: «Με τη λήψη της εντολής εκπομπής το πλήρωμα της Μοίρας μεταβαίνει στο χώρο που είναι αναπτυγμένο το σύστημα. Η δουλειά μας είναι να προετοιμάσουμε τα διάφορα υποσυγκροτήματα του συστήματος, προκειμένου να τα φέρουμε σε κατάσταση ανάληψης ετοιμότητας».
Στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου συστήματος αεράμυνας, το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών συνδέεται με όλες τις Μοίρες ΠΑΤΡΙΟΤ, αλλά και με τις Μοίρες των αντιαεροπορικών ΧΩΚ του Στρατού Ξηράς. Έχει μεγάλη εμβέλεια. Μπορεί να πλήξη κάθε εναέριο μέσο επανδρωμένο και μη, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους.

patriot icc

Εδώ και ένα χρόνο μια ελληνική πυροβολαρχία έχει μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία. Όλος ο έλεγχος και η αλλαγή των πληρωμάτων που την στελεχώνουν ξεκινούν από εδώ. Η πυροβολαρχία αυτή συμβάλει ουσιαστικά στην προάσπιση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της συμμάχου χώρας.

Η 350 ΠΚΒ, ως μητρική Μονάδα, εποπτεύει όχι μόνο επιχειρησιακά αλλά και εκπαιδευτικά, όλα τα πληρώματα που ανά την Ελλάδα ανακόπτουν, ως το μακρύ χέρι της ΠΑ, κάθε εναέρια απειλή.       

ΠΗΓΗ: Με Αρετή και Τόλμη, 19 Μαρτίου 2023, https://www.mod.mil.gr/areti-tolmi-19-martioy-2023/  στο 14:06΄  έως 17:52΄  του βίντεο.

sastya

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά