Ήρθε η ώρα της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ - Προβολή ναυτικής ισχύος στο ΑιγαίοΟπλισμένο σαν «αστακός» το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, απέπλευσε το πρωί της Παρασκευής από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας έχοντας ολοκληρώσει όλες τις σχετικές εργασίες.

Η Πυραυλάκατος ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες δοκιμές στα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα και εντός του Μαρτίου θα αποδοθεί για επιχειρησιακή αξιοποίηση από το Αρχηγείο του Στόλου και συγκεκριμένα από τη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην οποία ανήκει.Υπερσύγχρονη Μονάδα κρούσης

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ είναι η έβδομη Πυραυλάκατος Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ που εντάσσεται στις Μοίρες των Αθανάτων του Πολεμικού Ναυτικού κι αποτελεί έναν ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος στη μαχητική ικανότητα του ελληνικού Στόλου και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξοπλισμένη με τους πιο εξελιγμένους πυραύλους επιφανείας Exocet MM-40 Blk3, ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών Super Rapido, δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών, σύστημα αυτοπροστασίας RAM, Link 11 με το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με άλλα στοιχεία του Στόλου και τεχνολογία που της επιτρέπει να επιχειρεί με «αθόρυβο πλου», χαμηλή «ηλεκτρομαγνητική υπογραφή» και χαμηλή «υπέρυθρη υπογραφή», η 7η ΤΠΚ αποτελεί σημαντική προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ταυτόχρονα δίνει σημαντική ανάσα στον ελληνικό Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών και ήδη μετρά αντίστροφα για τις δύο πρώτες γαλλικές Φρεγάτες FDI Belharra, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται το 2025.

Σύντομα, ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα βρίσκεται στο «φυσικό» του περιβάλλον, «αγκιστρωμένος» στα βράχια των νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου όπου μαζί με τις άλλες Πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού θα αποτελεί «εφιάλτη» για κάθε εχθρικό πλοίο.Δίνει σημαντική ανάσα στον ελληνικό Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών Πολεμικό Ναυτικό© Παρέχεται από: CNN.gr
Η «Οδύσσεια» των Πυραυλακάτων

Η ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Πυραυλακάτου Super Vita, σηματοδοτεί το τέλος ενός προγράμματος που πέρασε κυριολεκτικά από χίλια κύματα, αναδεικνύοντας τις παθογένειες και τις αδυναμίες των ελληνικών ναυπηγείων και την προβληματική κατάσταση στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ παραγγέλθηκε το 2008 με την παράδοση της να τοποθετείται μετά από 52 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2013. Με 10 χρόνια καθυστέρηση, απανωτές παρατάσεις και περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο, το πλοίο παραδόθηκε τελικά στο Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το «παράδοξο» είναι ότι καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την 7η Πυραυλάκατο, οι πρώτες της συγκεκριμένης κλάσης πρέπει να αναβαθμιστούν για να επεκταθεί η επιχειρησιακή τους ζωή, μιας και το πρόγραμμα ναυπήγησης των Super Vita ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά