Δεν τον παίρνει στο Αιγαίο τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό

Αναζητούν τον τόπο, στο Αιγαίο ή την κυπριακή ΑΟΖ, και τον χρόνο, πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού, που μπορεί η Τουρκία να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο

Αν η μη  έκδοση των οχτώ ήταν η αφορμή που αξιοποίησε ο Ερντογάν για να αυξήσει την ένταση, το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις συνταγματικές αλλαγές τον Απρίλιο και η έναρξη της γεώτρησης από την Total τον Ιούνιο στην Κύπρο, αποτελούν δύο ακόμη ορόσημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές εκφράζουν τη σιγουριά τους για την άμυνα στο Αιγαίο. «Δεν τον παίρνει στο Αιγαίο, τον Ερντογάν, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό» λένε χαρακτηριστικά και εξηγούν πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η πληρότητα των θέσεων ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48%.

Τη σιγουριά των Ελλήνων στρατιωτικών αυξάνει και το γεγονός πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί μετά το πραξικόπημα. «Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν» αναφέρουν και επισημαίνουν στα θετικά το γεγονός πως οι παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των ΝΑΤΟϊκών στο Αιγαίο.

«Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην Κύπρο στην εξόρυξη της Total» εκτιμούν και μιλούν για πιθανή έξοδο του Μπαρμπαρός. Η δημοσιοποίηση αυτών των σκέψεων υπό τον τίτλο «θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο στην Κύπρο» οδήγησε πάντως τη Λευκωσία σε διάψευση.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr υπήρξαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο προκειμένου να διευκρινιστεί η κατάσταση. Η Κύπρος ανησυχεί για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο.


Παραβιάσεις και στην Κύπρο
Σε παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου προέβη προχθές ένα σμήνος τουρκικών F-16, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Φιλελεύθερος και επιβεβαίωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Τα τουρκικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Τουρκία εισήλθαν στον κυπριακό εναέριο χώρο από τα ανατολικά και στη συνέχεια πέταξαν με κατεύθυνση την Αμμόχωστο, τις νότιες ακτές της Κύπρου από Λάρνακα προς Πάφο και επέστρεψαν στην Τουρκία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε καταγγελία στον ΟΗΕ ενώ εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ενημέρωση των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν το FIR Λευκωσίας.


Αερομαχίες στο Αιγαίο
Σε καθημερινή ρουτίνα τείνει να εξελιχθεί η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, καθώς την Πέμπτη υπήρξαν 18 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η μία εκ των οποίων εξελίχθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία). Τον εθνικό εναέριο χώρο παραβίασαν συνολικά τρία αεροσκάφη. Τα δύο ήταν οπλισμένα μαχητικά και το ένα κατασκοπευτικό τύπου CN-235, το οποίο προέβη στις 16 από τις 18 παραβιάσεις. Επίσης, καταγράφηκαν και δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά