Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΑΘ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
 
 
Πρωτολογία:
 
«Ευχαριστώ τον κ. Θεοχαρόπουλο που μου έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσω στη Βουλή των Ελλήνων, γιατί έχει γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.
 
Θέλω να σας επισημάνω, κύριε συνάδελφε, ότι το τελευταίο διάστημα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η χώρα μας δέχεται καθημερινά προκλήσεις από την Τουρκία, τόσο φραστικές, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε τον εθνικό σχεδιασμό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, σε κάθε παράβαση, σε κάθε υπέρπτηση και το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται είναι ελληνικό.
 
Θέλω, λοιπόν, δημόσια να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τους οπλίτες, τους υπαξιωματικούς, τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, γιατί δίνουν καθημερινά το «παρών» στις μικρονήσους, στα αεροδρόμιά μας, στον Έβρο και όπου χρειαστεί και προασπίζουν αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, επίσης, κ. Θεοχαρόπουλε, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας, όπως πίστευε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Πάγκαλο. Τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως έχουν ορκιστεί, μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους. Και όπως είπε ο διοικητής του Καστελόριζου στην πρώτη μου επίσκεψη: «Όσο υπάρχει έστω και ένας από εμάς ζωντανός, η σημαία αυτή θα αντικαθίσταται μόνο για να μπει μια καινούργια, όταν θα φθαρεί από τον αέρα».
 
Θέλω να σας πω, επίσης, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά την υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία. Ο προϋπολογισμός έχει υποστεί μείωση από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, όπως και από την κυβέρνηση Παπανδρέου, πάνω από 60%. Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα πάρουμε για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί.
 
Για το ζήτημα των αεροσκαφών που επικεντρώνεστε, θέλω να ρωτήσετε την κ. Γεννηματά, διότι εγώ εισήγηση της κ. Γεννηματά έχω στα χέρια μου, κατόπιν προτάσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, για το μετ’ επιτάσεως αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για την αναβάθμιση των F-16. Είναι αίτημα οκτώ ετών. Είναι ένα αίτημα που οκτώ ή εννιά πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν αιτήσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, άφηναν στο πλάι. Η τελευταία σοβαρή ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε επί υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή για τα F-16 Block 52+.
 
Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει αποφασιστεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 33 και 34 του ν. 4407/2016.
 
Περαιτέρω έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας διευκρινίσω ότι και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουμε ήδη λάβει σοβαρή στρατιωτική βοήθεια, χωρίς να καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ, με τα 15 Chinook, τα 40 Kiowa και άλλα μέσα, τα οποία δίνονται δωρεάν προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία, κρατά το 2% του ΑΕΠ της, όπως προβλέπεται στο ΝΑΤΟ.
 
Τώρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο αίτημα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2017, η ΓΔΑΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, διαβίβασε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, Letter of Request (LOR), προς τις αμερικανικές αρχές, που αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Με το αίτημα αυτό, το LOR, εκφράζουμε την πρόθεσή μας, όπως προβλέπει και ζητά η Πολεμική Αεροπορία, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση.
 
Προβλέπεται η αμερικανική πλευρά να επανέλθει με πρόταση. Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης, τότε θα ενεργοποιηθεί το ανάλογο υποπρόγραμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 3883/2010 και του ν. 3978/2011. Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθεί η Βουλή και η Επιτροπή Εξοπλισμών θα εγκρίνει ή θα απορρίψει. Τότε προβλέπεται το ερώτημα προς τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να μας πουν αν υπάρχει η δυνατότητα, ποιες είναι οι τιμές και τι προβλέπεται να μπορέσει να γίνει, με την εμπλοκή της ελληνικής, βεβαίως, πολεμικής βιομηχανίας. Αφού εγκριθεί από τη Βουλή και από την Επιτροπή Εξοπλισμών, τότε θα πρέπει να περάσει και ΚΥΣΕΑ.
 
Αναφορικά, λοιπόν, με την ενδεχόμενη προμήθεια αεροσκαφών F-35, την 7η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η ΓΔΑΕΕ διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά είκοσι αεροσκαφών. Το αίτημα αυτό έγινε στο πλαίσιο του αρχικού σταδίου διερεύνησης του θέματος και οποιαδήποτε έναρξη διαδικασίας προμήθειας θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα διαβιβάσει η αμερικάνικη πλευρά και βεβαίως κατόπιν των διαδικασιών που προβλέπονται, δηλαδή της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ.
 
Όσον αφορά - και απορώ γιατί το εμπλέκετε- το σύστημα υποστήριξης του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, το ΠΑΣΟΚ το έφερε στη Βουλή το 2013 και πέρασε στην Επιτροπή Εξοπλισμών. Υπάρχει έγκριση της Επιτροπής Εξοπλισμών το 2013. Εκτός εάν ο κ. Βενιζέλος δεν αποτελεί πλέον κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και τον αμφισβητείτε. Ο κ. Βενιζέλος το πρότεινε, εμείς το αποδεχθήκαμε, έχει περάσει από την Επιτροπή της Βουλής. Αν αρνείστε την άποψη του κ. Βενιζέλου, να το ξαναφέρουμε, δεν έχουμε καμία αντίρρηση.
 
Αυτό, λοιπόν, έχει εγκριθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται και μάλιστα πέρασε ξανά από το ΚΥΣΕΑ με απόφαση την 28η Δεκεμβρίου 2016 και εντός των επομένων ημερών υπογράφεται η σχετική σύμβαση.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κ. Θεοχαρόπουλε, ότι οποιαδήποτε απόφαση παίρνει αυτή η Κυβέρνηση την παίρνει με την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, με την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό.
 
Θέλω, επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει δύο διαδικασίες. Η μια διαδικασία είναι της εκποίησης παλαιού υλικού, το οποίο είναι μη επιχειρησιακό. Ενέκρινε η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής 63 εκατομμύρια για την πώληση των 105 πυρομαχικών και η ΓΔΑΕΕ κατάφερε να πάρει 66 εκατομμύρια. Ήδη έχουν μπει προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό. Όπως, επίσης, αυτό θα γίνει και με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και θα απαντήσω αργότερα σε ερώτηση του κ. Δαβάκη για αυτό.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, δε, ότι οποιαδήποτε προμήθεια γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνεται με γνώμονα το ποιος είναι ο αντιπρόσωπος, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά τις επιχειρησιακές ανάγκες τις οποίες ζητούν τα Όπλα».
 
Δευτερολογία:
 
«Εθνική στάση σημαίνει να αντιλαμβάνεστε ποια είναι η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή τη θέση να την υπηρετείτε, όπως επίσης και τις διαδικασίες. Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι συγκεκριμένες. Όταν θα έρθει η ώρα να ερωτηθεί η Βουλή έρχεται η σύμβαση εδώ και εν συνεχεία περνάει από το ΚΥΣΕΑ.
 
Επειδή είστε από εκείνους που πρώτη φορά ακούω στη Βουλή των Ελλήνων να στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την πολιτική του ανέμου θα σας πω ότι εγώ είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που με Υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο έκανε την αναβάθμιση στην Πολεμική Αεροπορία των F-16 Block 52+. Εσείς, όμως, είστε σε μια παράταξη που ήταν μαζί σας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τραυλός, ο Σμπώκος και όλοι όσοι περιλαμβάνονται στις δικογραφίες των σκανδάλων των εξοπλιστικών. Ληστέψατε την Ελλάδα. Εσείς φέρατε από το χέρι τον Σάφα και πήρε 500 εκατομμύρια και την κοπάνησε. Εσείς θα πρέπει να ντρέπεστε και να απολογείστε. Σε όλες τις δικογραφίες, που υπάρχουν εξοπλιστικά, είναι εμπλεκόμενα στελέχη του κόμματός σας. Και ο κ. Βαρουφάκης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν. Από εκεί ξεκίνησε.
 
Αφήστε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ. Τολμάει και το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για εξοπλιστικά; Όπου ανοίγει δικογραφία, όλο το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα. Ο κ. Λιακουνάκος έκανε βόλτα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι έμποροι όπλων που σήμερα είναι με «βραχιολάκια» είναι δικοί σας.
 
Και επειδή, κύριε Θεοχαρόπουλε, αναφερθήκατε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα σας πω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε κατέβει σε πέντε εκλογικές διαδικασίες μόνοι μας, αυτόνομοι. Και ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό.
 
Και επειδή στα «Παραπολιτικά» στον κ. Τράγκα μιλήσατε για «τσόντες», σας λέω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μόνο «τσόντα» δεν ήταν. «Τσόντα» προεκλογική είναι αυτή που κάνατε εσείς και πήγατε να κολλήσετε πάνω στο ΠΑΣΟΚ. Τι θα πει «τσόντα»; «Τσόντα» θα πει προεκλογικά να πάτε δίπλα σε ένα κόμμα και να κολλήσετε.
 
Ποια Δημοκρατική Αριστερά; Είστε οι απόγονοι του Σημίτη, του Πάγκαλου, του Σμπώκου, του Παπαντωνίου και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Και να μην πιάνετε στο στόμα σας τον Καραμανλή. Να απολογείστε για τον Παπανδρέου και για όλους τους κρατούμενους πολιτικούς της παράταξής σας».
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά