Το ΚΕΕΜ Σπάρτης οδηγείται σε κλείσιμο

keemsparti-flynews.png
Στον αέρα του FLY μίλησε, σήμερα, ο βουλευτής Λακωνίας, κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις φήμες για τη Νοσηλευτική Σπάρτης, το ΚΕΕΜ της πόλης, το οποίο φοβάται ότι θα κλείσει και θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, την απερχόμενη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Εύη Παπαγεωργίου, για την οποία τόνισε ότι ήταν μία απο τις καλύτερες που έχουν περάσει από το νομό, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το νέο διοικητή «κομματικό στέλεχος». Παράλληλα, σχολίασε με το δικό του … τρόπο την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, μίλησε για την αξιολόγηση, εξέφρασε την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολύ δύσκολο έργο, ενώ προέβλεψε εκλογές μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο!
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην κυρία Ξανθάκη και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα του Μυστρά. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουμε προσπαθήσει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον νομό και το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα η Λακωνία και ο Μυστράς να αποκτήσουν αυτό που τους ανήκει, που δεν είναι άλλο από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα μας «βγάλει έξω από τα όρια» της Λακωνίας. Η Σπάρτη αξίζει να βγει εκτός των γεωγραφικών ορίων της Λακωνίας. Δυστυχώς όμως, δεν είχαμε «βρει το δρόμο μας» στο θέμα θέμα των σπουδών, ενώ έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να τις εξαγάγουμε, σαν πατρίδα. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι είμαι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας και, όποτε κι αν έρθει, κάποια στιγμή, στην Βουλή μια τέτοια διάταξη, εγώ θα ψηφίσω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαι υπέρ της άποψης ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος θα πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί η Κύπρος να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλοι όσοι «κόπτονται» για τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα, να είναι καθηγητές ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Το θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να «σηκώσουμε ψηλά την σημαία», ώστε η Ελλάδα να μπει στη μεγάλη «λέσχη» των εκπαιδευτικών προσπαθειών, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές δυνατότητες, πάρα πολλές «πηγές» πλούτου. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην φιλοσοφία και στις επιστήμες, την οποία οι υπόλοιποι λαοί μας την αναγνωρίζουν. Καιρός, λοιπόν, να βγούμε από το «καβούκι» μας και η Ελλάδα να έχει τα δικά της ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα προσελκύουν ξένους καθηγητές αλλά και τα ίδια μας τα παιδιά, τα οποία δε θα πηγαίνουν στο εξωτερικό. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν στην κυρία Ξανθάκη και στους ντόπιους, που με τέτοιες ενέργειες προσπαθούν να βγάλουν τον τόπο από την κρίση.
Δημοσιογράφος: Θέλω το σχόλιό σας για όσα ακούγονται για τη νοσηλευτική της Σπάρτης, για την περικοπή των θέσεων και όλα αυτά τα δυσάρεστα.
Λ. Γρηγοράκος: Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη δημιουργία και είμαι και καθηγητής Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δε θέλω να πω πολλά. Ήμουν πρωτοστάτης στη δημιουργία αυτής της σχολής μαζί με την Μαριέττα Γιαννάκου. Επειδή είχα το «know how», μαζί με τους καθηγητές της Νοσηλευτικής, είχαμε φτιάξει την εισηγητική έκθεση, την οποία παρουσιάσαμε στην Υπουργό. Μπορώ, να πω mea culpa. Μέχρι εδώ. Δε θέλω, να πω τίποτα παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Πάμε στο ΚΕΕΜ Σπάρτης. Μια άλλη «πληγή». Θα κλείσει; Πρόσφατα καταθέσατε και μια ερώτηση στην Βουλή.
Λ. Γρηγοράκος: Έκανα την ερώτηση, γιατί από διάφορες συζητήσεις στο νομό και από πληροφορίες που έχω από την Αθήνα, υπάρχει η συζήτηση για να σταματήσει η λειτουργία του ΚΕΕΜ. Να παραμείνει δηλαδή μια μικρή σχολή στο Γύθειο και -όπως καταλαβαίνετε- θα υπάρχουν μεταθέσεις από κάποιο άλλο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, το ΚΕΕΜ οδηγείται σε κλείσιμο. Εμένα αυτό με ανησυχεί. Με ανησυχεί, γιατί ξέρω από μικρό παιδί πόσο προσφέρει στην τοπική οικονομία το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Και σήμερα, φυσικά προσφέρει πολλά αλλά τότε, στα δικά μου χρόνια, στη δεκαετία του ‘60 και του ’70 -όπου στην Ελλάδα υπήρχε ακόμη μια μεγάλη «δεξαμενή» στρατιωτών και η θητεία ήταν 2,5 χρόνια- υπήρχαν 2.500 και 3.000 στρατιώτες στο ΚΕΕΜ. Ένα τέτοιο κέντρο ήταν και κέντρο παραγωγής πλούτου. Έδινε πλούτο στο νομό. Νομίζω ότι αυτό θα το χάσει η Σπάρτη και δεν πρέπει. Έχει ήδη χάσει πολλά. Δε χρειάζεται να χάσει και αυτό, γιατί αξίζει μιας καλύτερης τύχης. Με την ερώτησή μου, θα ήθελα να δω τι διαθέσεις έχει το Υπουργείο. Τι προτίθεται, να κάνει; Γιατί αν κλείσει, -δε θέλω να γίνομαι μάντης κακών- τότε, πολύ πιθανόν να κληθούμε να φιλοξενήσουμε άτομα, που ο κόσμος να μη θέλει. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για έναν νομό, που έχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα σε αυτά τα θέματα.
Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια πληροφορία ότι θα λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής μεταναστών; Αυτό εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Όλα γίνονται στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία ρατσιστική διάθεση. Αγαπώ όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι περνάνε δύσκολες στιγμές. Αλλά πιστεύω ότι, σε αυτή την φάση την οποία βιώνει η Ελλάδα, οι οποιοιδήποτε παραπάνω μετανάστες, θα επιβαρύνουν τη χώρα πολύ περισσότερο. Έχουμε ήδη 60.000 ενώ ο προγραμματισμός είναι, να έχουμε 15.000-20.000. Με τις συμπεριφορές του γείτονά μας, του Ερντογάν, φοβάμαι μήπως «ανοίξουν» τα σύνορα και έχουμε μεγάλες εμπλοκές, γεγονός που δε θα το επιθυμούσα ποτέ.
Δημοσιογράφος: Ας πάμε στο χώρο της Υγείας. Εκεί τα πράγματα πως πάνε; Και κυρίως στην Λακωνία.
Λ. Γρηγοράκος: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου. Θα προσπαθήσω να την συναντήσω πριν φύγει. Θεωρώ ότι είχε μια από τις πιο επιτυχημένες θητείες ως διοικήτρια του νοσοκομείου του νομού. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Συνεργάστηκα μαζί της και ως Υπουργός Υγείας και το σύστημα «κρατήθηκε ψηλά», παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αναφορικά με τα υπαρξιακά προβλήματα του συστήματος, βρισκόμαστε σε μια πολιτική κατάσταση στην οποία ζητάμε ευθύνες πάντα από τους άλλους. Ας παραδεχτούμε όμως ότι στο νομό κάποιοι «έβαλαν πλάτη» για να «κρατηθούν όρθιες» οι υπηρεσίες υγείας και τα δύο νοσοκομεία, των Μολάων και της Σπάρτης. Να σας θυμίσω ότι, πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, είχα ενδυναμώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού και με προσωπικό και με γιατρούς, τα είχα στηρίξει οικονομικά και υλικά. Το ΕΚΑΒ είχε πάρει μια καλή τροπή με την κινητή μονάδα στους Μολάους. Θυμάμαι όμως με πίκρα την στιγμή που είχα πάει να την παραδώσω. Είχαμε παραδώσει μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα στους Μολάους αλλά ο τοπικός πληθυσμός μας αμφισβήτησε. Σήμερα όμως δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Το ασθενοφόρο είναι κλειστό. Παραδώσαμε τότε τα ασθενοφόρα στην Ελαφόνησο και την Νεάπολη και την εξοπλισμένη μονάδα στους Μολάους. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ας με διαψεύσει όποιος ασχολείται σήμερα με την Υγεία του νομού, αλλά ο χώρος της Υγείας στην Λακωνία πηγαίνει προς το χειρότερο. Το σύστημα κάθε μέρα αποδυναμώνεται. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις στο χώρο της πολιτικής και θα σταματήσει αυτή η κατάρρευση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό.
Δημοσιογράφος: Για τον νέο διοικητή του νοσοκομείου Λακωνίας γνωρίζουμε κάτι; Πιστεύετε θα συνεχίσει το έργο της κυρίας Παπαγεωργίου;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι θα είναι ένα κομματικό στέλεχος και τίποτα άλλο. Θα είμαι αυστηρός μαζί του. Έχω διατελέσει διοικητής στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στην Υγεία και δε δέχομαι αμφισβήτηση σε απόψεις μου, ειδικά από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για την Υγεία.
Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο θέλω, μετά από τηλεφώνημα ακροατή από τις Αμύκλες, σχετικά με την αύξηση της παραβατικότητας.
Λ. Γρηγοράκος: Δυστυχώς, όταν υπάρχει ερωτηματολόγιο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτάει «αν έχετε κλέψει τράπεζες» ή «αν έχετε απαλλοτριώσει σούπερ μάρκετ», τι να πω εγώ;
Δημοσιογράφος: Η αξιολόγηση θα κλείσει; Θα πάμε σε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Όταν κλείσει η αξιολόγηση, τότε θα πάμε σε εκλογές. Γιατί εκείνη την στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ -αυτό το ακροδεξιο-σοσιαλο-νεοκομμουνιστικό μόρφωμα- δε θα έχει πια ακροατήριο. Αυτή την στιγμή, αυτό το μόρφωμα αποτελείται από αντισυστημικούς, ευρωσκεπτικιστές, εμμονικούς ανθρώπους, έχει μέσα του ρατσιστές και με όλη αυτή την αμφιθυμία και την αναδιανομή μιζέριας, την επόμενη μέρα δε θα έχει πολιτικό ακροατήριο. Που θα αποταθεί ο Πρωθυπουργός, όταν υποδόρια καλλιεργούν την ιδέα της δραχμής και έχουν μειώσει μισθούς, συντάξεις και το αφορολόγητο; Ποιος Έλληνας θα καθίσει να τους ακούσει την επόμενη μέρα; Έχουν «πήξει» με το ζήτημα της αξιολόγησης. Δεν ξέρει κανένας τους προς τα πού προχωρούν. Με όποια μέτρα και αν κλείσει αυτή η αξιολόγηση, πιστεύω θα προκαλέσει τεράστια βλάβη γιατί, για άλλη μια φορά, θα έχουν πει ψέματα στον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν έχει γίνει πραγματική διαπραγμάτευση. Ό, τι περάσει από αυτή την αξιολόγηση θα επηρεάσει αρνητικά τη χώρα και τα μέτρα που θα λάβουν θα πλήξουν την πραγματική οικονομία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά δε θα οδηγήσουν σε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο τότε. Φαίνεσαι και δημοσκοπικά ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, αυτό το μόρφωμα που κυβερνά, θα φύγει. Το ευχόμαστε όλοι, γιατί κάνει κακό στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως θα διαμορφωθούν;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η κυβέρνηση αυτή πιστεύει στο κράτος. Είναι κρατιστές. Πιστεύουν στην κατανάλωση εθνικού πλούτου. Όμως, αυτοί που θα παρήγαγαν πλούτο είναι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραχθεί πλούτος. Άρα, όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια πραγματικά προβλήματα. Η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, και αυτοδυναμία να έχει πάρει, δε θα μπορέσει να διαχειριστεί εύκολα την κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση όλων εκείνων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες πιστεύουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το δυτικό κόσμο. Το χειρότερο που υπάρχει αυτή την στιγμή στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι είναι η πολιτική των Τράμπ και Πούτιν που, μαζί με τον Ερντογάν, προσπαθούν να κάνουν κακό στην Ε.Ε. Άρα, μόνο μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα μπορέσει να τα καταφέρει. Την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να την στηρίξουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα μας ανήκει στη Δύση.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά