ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΠΕΘ


Πολλές φορές μας ρωτάνε συνάδελφοι, γιατί πρέπει να γίνουν μέλη μιας Ένωσης
ε.ε στρατιωτικών και ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση, στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ) και σε τι θα ωφελήσει αυτό. Ομολογώ ότι, αυτή είναι μία ερώτηση που καταδεικνύει την αμφισβήτηση, την αμφιβολία, ίσως και φόβο για οτιδήποτε καινούριο ή καινοτόμο. Ίσως πάλι υποκρύπτει την υφέρπουσα απέχθεια που νιώθει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε στυγνές συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εδράστηκαν σε μια λογική βίας, αυθαιρεσίας, ιδιοτέλειας για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

 

Πολλοί δε συνάδελφοι, γαλουχημένοι από τα υψηλά ιδεώδη και τις αρχές που μας έχει εμφυσήσει η στρατιωτική ζωή, έχοντας εσφαλμένη εντύπωση για το ρόλο και τις αρχές των Ενώσεων, ταλανίζονται πριν πάρουν την απόφαση, φοβούμενοι ότι θα «υπερβούν τα εσκαμμένα» ή ότι οι φυσικοί προϊστάμενοί τους θα τους μεμφθούν γι’ αυτό. Ανάλογες επιφυλάξεις διατυπώνουν ορισμένοι ε.α συνάδελφοι, όταν αναμασούν εικασίες για δήθεν διασάλευση της τάξης και της πειθαρχίας του στρατεύματος. Ουδέν ψευδέστερο αυτού!

 

Μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία από το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον. Στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, υφίστανται σωματεία στρατιωτικών, χωρίς να επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία των ΕΔ. Ομοίως, στην πατρίδα μας, στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, συναντούμε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αντίστοιχες μορφές συλλογικής έκφρασης, οι οποίες ουδόλως επηρέασαν την διοικητική ή επιχειρησιακή δράση των Υπηρεσιών αυτών και σαφώς δεν υπονόμευσαν την προσήκουσα τάξη, αντιθέτως συνεισέφεραν θετικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Οι καιροί άλλαξαν και οι παλαιότεροι είναι ίσως δύσκολο να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα που έχει παγιωθεί παντού στην Ευρώπη, καθώς και στην Κύπρο. Άλλωστε για το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ υφίστανται εδώ και δεκαετίες, αντίστοιχα σωματεία. Άραγε, αυτό γιατί δεν μας ξενίζει ή δε μας ανησυχεί; Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάκτυλό μας!

  

Πέραν των παραπάνω, η Πολιτεία δια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, έχει τους τρόπους και τα μέσα να αποτρέψει φαινόμενα αποσύνθεσης, που είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα εμφανιστούν, καθόσον ο ΕΣ έχει βασίσει διαχρονικά τη φιλοσοφία και το βασικό «πυρήνα» διοικήσεως, στην ενσυνείδητη πειθαρχία του προσωπικού και όχι στο φόβο και την καταπίεση. Ο Έλληνας στρατιωτικός  έχει μάθει να σέβεται, αλλά όχι να φοβάται!

Περνώντας στην ουσία του θέματος, θα ήθελα να καταστήσω σαφές τι πρεσβεύουν οι Ενώσεις και ειδικότερα η ΕΣΠΕΘ, καθόσον δεν είμαστε συνδικαλιστικό σωματείο και δε  διακατεχόμαστε από συντεχνιακές αντιλήψεις και δημαγωγική νοοτροπία. Μακριά από εμάς, ως Ένωση, αυτές οι συμπεριφορές, όπως και οι κομματικές προσκολλήσεις. 

 

Επομένως, τι είναι οι Ενώσεις και τι επιδιώκουν; Βασικός αντικειμενικός σκοπός μας είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και των συνθηκών εργασίας (ασφαλιστικό, αμοιβές, επαγγελματική κατάρτιση κ.α) για το προσωπικό των ΕΔ. Καμία απολύτως εμπλοκή δεν επιδιώκουμε και ούτε δικαιούμαστε να έχουμε, με θέματα διοικητικής και επιχειρησιακής φύσεως, που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, ούτε φυσικά και με θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας.

 

Στην ΕΣΠΕΘ καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια να προωθήσουμε τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους, εντός των προβλέψεων του καταστατικού μας. Δεν ερχόμαστε για να «γκρεμίσουμε», αλλά για να ενώσουμε, να συνθέσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο.  Πρόθεσή μας είναι να αναγνωρίσει η Πολιτεία εμπράκτως (ηθικά και υλικά) την προσφορά μας, η οποία δεν αναδεικνύεται επαρκώς και παραμένει σχετικά αφανής. Ασκούμε δημόσιο λειτούργημα, παρέχοντας επιτυχώς επί δεκαετίες, πολύπλευρες υπηρεσίες εξωτερικής ασφαλείας (αποτροπής), διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Περαιτέρω συστάσεις δεν απαιτούνται!  

 

Γιατί να γίνω μέλος της ΕΣΠΕΘ;  Για να μπορεί ο καθένας μας να αντικρίζει στα μάτια τα παιδιά του, χωρίς τύψεις, σήμερα και στο μέλλον. Δυστυχώς, οι πράξεις μας, όπως και οι παραλείψεις μας, διαμορφώνουν και υποθηκεύουν το αύριο. Έτσι απλά…

 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ενώσεις αποτελούν, ουσιαστικά, το δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και το απαραίτητο «θεσμικό αντίβαρο» στην αυθαίρετη δράση των οργάνων της δημόσιας διοίκησης.  Συνεπώς καλούμε και προκαλούμε τους συναδέλφους να συνταχθούν μαζί μας, γιατί η ΕΣΠΕΘ φιλοδοξεί να παραμείνει και στο μέλλον η φωνή της συνείδησης, η φωνή της λογικής. Έχουμε δυνατή φωνή, χωρίς να «κραυγάζουμε», διότι έχουμε άποψη και την εκφράζουμε ευθαρσώς δημόσια, χωρίς κανενός είδους εξάρτηση.

 

Συνάδελφε, με τη συμμετοχή σου δίνεις δύναμη στη φωνή μας και δυναμώνεις συνάμα τη δική σου φωνή. Όσο περισσότεροι είμαστε μέλη της Ένωσης, τόσο ισχυρότερη εκπροσώπηση θα υπάρχει στις συλλογικές διαβουλεύσεις και στο δημόσιο διάλογο. Αυξάνει το «ειδικό βάρος», όταν συνομιλείς θεσμικά εκ μέρους περισσοτέρων ατόμων.

 

Μέσω της συμμετοχής του ο καθένας μας, συνδιαμορφώνει σε ένα βαθμό το μέλλον του. Η παθητικότητα και η αδιαφορία μας, έδωσαν το δικαίωμα στην Πολιτεία να μας θεωρεί «δεδομένους πρόθυμους» και εύκολα θύματα, αφού δεν υφίσταται σοβαρός αντίλογος. Πρέπει λοιπόν και εσύ που, κατά βάθος, πιστεύεις ότι το παρόν άρθρο δε σε αφορά, να συμπαραταχθείς και συμπορευτείς μαζί μας, διότι η συλλογικότητα είναι ο μοναδικός τρόπος να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας.  Όσο κι αν κάποιοι, προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας. Εκ των πραγμάτων και εξ’ αντικειμένου, είναι αδύνατον η φυσική ηγεσία να γνωρίζει και να επιληφθεί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στην σφαίρα αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, θέματα οικονομικά, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, υγείας, εργασιακών ρυθμίσεων κ.α. Η ηγεσία μας, επιτελεί το έργο της και την αποστολή της, κατά τρόπο άριστο. Δεν μπορούμε όμως να εναποθέτουμε εκεί τις ελπίδες και τους πόθους μας, για θέματα που παρέλκουν του θεσμικού πεδίου δράσης τους και εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις.   

 

Έχει αποτέλεσμα η δράση της ΕΣΠΕΘ και των άλλων Ενώσεων, αξίζει τον κόπο να γίνω μέλος; Το ότι στην παρούσα φάση συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα ελεύθερα, δημοσίως μάλιστα, αυταπόδεικτα καταδεικνύει το βασικό όφελος από τη βραχύχρονη δράση των Ενώσεων. Αναδείχθηκαν, προβλήθηκαν και συζητήθηκαν στο δημόσιο βίο και στη Βουλή των Ελλήνων, πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον μέσο Έλληνα στρατιωτικό. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, μπήκαν στη διαδικασία να «συνομιλήσουν», άμεσα και έμμεσα, μαζί μας. Η ιστορικά επιβεβλημένη λειτουργία των Ενώσεων, είναι πλέον θεσμικά αναγνωρισμένη με αποφάσεις τις Πολιτείας (Ν.4407/2016).

 

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΠΕΘ, συμμετείχαν στην προσφυγή προς το ΣτΕ, σχετικά με τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων των Ν.4093/2012 και Ν.4307/2014 που επέφεραν περαιτέρω μείωση στο στρατιωτικό μισθολόγιο. Με απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες μειώσεις αποδοχών, για το διάστημα από 01-08-12 έως 15-11-14, αλλά και εφεξής. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι, η επιχειρηματολογία του ΣτΕ αποτέλεσε αληθινό «ύμνο» για το λειτούργημα που ασκούν τα στελέχη των ΕΔ & ΣΑ.

 

Ποιές είναι οι προθέσεις της ΕΣΠΕΘ για το μέλλον, ποιο το όραμά της και πως προτίθεται η Ένωση να δράσει εφεξής;  Έχουμε συνειδητά επιλέξει να μην προβαίνουμε στην «αλίευση» μελών, αλλά να φέρνουμε κοντά μας ως συνοδοιπόρους όσους πραγματικά ασπάζονται τα οράματά μας και τις αρχές μας. Θέλουμε συνεργάτες, κοινωνούς των οραμάτων μας και όχι «υπηκόους». Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και στο μέλλον.

 

Επενδύουμε συστηματικά στο διάλογο και στη συνεργασία με φορείς του ευρύτερου κοινωνικού φάσματος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η περιχαράκωση σε στεγανά, καθώς επιδίωξή μας είναι η ενσωμάτωση διαρκώς ανανεωμένης νέας γνώσης και καινοτόμων  ιδεών, που μπορεί να προέλθει από τη σύμπραξη με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και σωματεία.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι για να επιτύχουμε, απαιτείται να υπερβούμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, να αμβλύνουμε το ΕΓΩ, δίδοντας έμφαση στο ΕΜΕΙΣ. Η πιστή τήρηση των παραπάνω, η εν γένει ανιδιοτελής συμπεριφορά, θα αποτελέσει για τον καθέναν  χωριστά και συνολικά για το χώρο, μια πράξη τολμηρή με εξαιρετική σημασία. Προτιθέμεθα λοιπόν να κινηθούμε με εξωστρεφή διάθεση, ώστε να μπορέσουν τα μέλη μας, να εκφράσουν ελεύθερα σκέψεις και ανησυχίες μέσα από το δημόσιο διάλογο, σεβόμενοι το καταστατικό μας και την άρρητη αξία όσων προσώπων διαφωνούν μαζί μας. Ευελπιστούμε να υπάρξει μια ειλικρινής επικοινωνία, με όρους εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, με τα όργανα της Πολιτείας, για τα δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η διαχρονική απαξίωσή μας.

 

Συνάδελφε, σε καλούμε να εγγραφείς στην ΕΣΠΕΘ, για να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια. Όλοι μαζί, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε, να συσπειρωθούμε και να δράσουμε για το κοινό συμφέρον. Επειδή η ελπίδα είναι ισχυρότερη από το φόβο, θα μια κάνω έκκληση - πρόσκληση, περιφράσσοντας μια γνωστή ιστορική ρήση του Μ. ΓΚΑΝΤΙ: «Γίνε ΕΣΥ η αλλαγή που επιθυμείς για τον κόσμο…». 

 

ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

 

ΕΣΠΕΘ: ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

 

-Ο-

Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

 

 

 

Στέφανος Κουκουράβας

 

Για εγγραφές μελών:  http://www.espeth.gr/index.php/2013-04-25-21-29-39
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά