Βίτσας: Αν έφθανε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα δέμα με αποστολέα τον κύριο Σόιμπλε τα παιδιά που θα ήταν στη φρουρά θα ψιλαζόντουσαν κάτι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στον τ/σ ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, μεταξύ άλλων ανέφερε: 
 
Για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό:
 
Τα έχουμε ξανακούσει και έχουμε πει, μη μπερδεύετε το προσφυγικό και τη διαχείρισή του με τα προβλήματα που έχετε μέσα στη χώρα σας ή σε αντιπαράθεση με άλλα ζητήματα που αφορούν άλλες χώρες. Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα ανθρωπιστικό που ρυθμίζεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τη Συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το προσφυγικό και οι προσφυγικές ροές δεν είναι όπλο στα χέρια του καθενός, είτε της Τουρκίας, είτε οποιουδήποτε άλλου. Όταν κάποιος τα μεταχειρίζεται ως όπλο, ακόμα και στη ρητορική του, κάνει πολύ άσχημα και όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για άλλο πράγμα. Τέτοιου είδους απειλές δεν πρέπει να εκστομίζονται ακόμα και όταν έχεις μπροστά σου δημοψήφισμα, όταν έχεις μπροστά σου εκλογές και θέλεις κάτι να πετύχεις. Συγχρόνως υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή πρέπει να νιώσουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας και πρέπει να υπάρξει μια ενιαία στάση αντιμετώπισης του προσφυγικού. Δεν το κάνουν πάντα, δεν το κάνουν παντού και με την πληρότητα την οποία πρέπει. Η Ελλάδα έχει σώσει την τιμή και την ανθρωπιά όλου του κόσμου και αυτό είναι παραδεκτό απ' όλους.
 
Για τα παγιδευμένα δέματα:
 
Το γεγονός ότι το θέμα αυτό γίνεται  ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης, νομίζω ότι είναι φαινόμενο των καιρών, όπου η αντιπολιτευτική διάθεση μπορεί να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Είδα τον εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει απίθανα πράγματα. Ξεχνάμε ότι ένα δέμα μπορεί να έφυγε από την Ελλάδα και να μην ανιχνεύτηκε αλλά συγχρόνως μπαίνει στη Γερμανία και δεν ανιχνεύεται. Αν έρθει κάποιο δέμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα ή σε άλλα υπουργεία και εκεί θα πρέπει να ανιχνευτεί. Άρα πέφτουμε στον παιχνίδι εκείνων των κύκλων, που ως υπολείμματα τρομοκρατικών ομάδων, θέλουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, να δούμε όπως είπε και ο Νίκος Τόσκας: τι κενά παρουσιάζονται, αν παρουσιάζονται, άλλωστε τα μηχανήματα που έχουμε είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αν υπάρχει ζήτημα ανθρώπινου παράγοντα ή αν υπάρχει ζήτημα τεχνολογικού παράγοντα να το λύσουμε. Αν έφθανε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα δέμα με αποστολέα τον κύριο Σόιμπλε τα παιδιά που θα ήταν στη φρουρά θα ψιλαζόντουσαν κάτι.
 
Για την πορεία της διαπραγμάτευσης:
 
Από το Δεκέμβρη του 2015 το ΔΝΤ και με την απειλή ότι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα φθάσαμε στο Μάρτιο του 2017 να συμφωνήσουμε ότι θα υπάρχει ένα νέο δημοσιονομικό μίγμα για το 2019. Όλοι ξέρουν ότι για το 2017 και 2018 έχουμε λύσει τα ζητήματα. Άρα την ευθύνη της καθυστέρησης δεν μπορεί κανείς να την προσάψει στην ελληνική κυβέρνηση.
 
Εγώ έχω μια αρχή, έχω ένα κατάλογο ονομάτων που όταν μιλάνε και κάνουν δηλώσεις, δίνω την αξία αυτή που πρέπει. Γιατί ο άνθρωπος ο οποίος με τις πράξεις και τις παραλείψεις του έβαλε τη χώρα σε αυτή τη δεινή θέση βγαίνει και κάνει δηλώσεις, δήθεν σωτηρίας. Μιλάω για πολλούς, πρώην υπουργούς, τραπεζίτες και μια σειρά άλλους.
 
Για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση:
 
Η 20η Μάρτη δεν έχει έρθει ακόμα. Η επιχειρηματολογία ότι το θέμα της Ελλάδας είναι στην τρίτη θέση δεν είναι σωστή. Υπάρχει λοιπόν ο ρόλος της 20ης Μάρτη, υπάρχει και η ρόλος της 7ης Απρίλη. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς. Αλλά και για να κλείσει, πρέπει και η κοινωνία να είναι όρθια, μιλάμε για το 2019 και μετά, και να υπάρχει καθαρό μονοπάτι το οποίο να οδηγεί και σε νέο χρήμα και σε διαδικασίες ανάπτυξης. 
 
Η σειρά είναι η εξής: Έχουμε θέσεις, κάνουμε τη διαπραγμάτευση, χθες έγινε η τηλεδιάσκεψη όπου υπήρχε προχώρημα. Όταν ολοκληρωθεί θα έρθουν και θα συζητηθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο των κομμάτων που συμπορεύονται σε αυτή τη διακυβέρνηση. Το τελικό πακέτο που θα έρθει στη Βουλή, θα είναι συμφωνημένο μεταξύ μας - ας μην έχει κανείς αμφιβολία - από πριν και θα ψηφιστεί. Διαδικασίες του σηκώνουμε τα χέρια και αποφεύγουμε την ευθύνη δεν υπάρχουν. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός και θα την φέρουμε σε πέρας μέχρι το τέλος, μέχρι να φύγουμε από αυτή τη διαδικασία της επιτροπείας και συγχρόνως να οδηγήσουμε τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή:
 
Τα 320 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος δεν παρήχθησαν από τον ουρανό αλλά παρήχθησαν από ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο έχει τρία πράγματα, υπόγειες κινήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις και πρόσωπα. Αν αυτό το σύστημα δεν σπάσει και στα τρία του επίπεδα, το να φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα, θα είναι μια συνεχής σύγκρουση η οποία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία κάθαρσης είναι αναπτυξιακή διαδικασία και δεν έχει να κάνει με τακτικές. Αν έρθει η ΝΔ και έχει να πει κάτι και για τη δική μας περίοδο να βγει και να το πει και όχι λόγια. Εδώ βγαίνουν και μιλάνε πρώην πρωθυπουργοί, που το μισό τους υπουργικό συμβούλιο είναι είτε στη φυλακή ή είναι κατηγορούμενοι, εννοώ τον κύριο Σημίτη. Δεν τον ενοχλεί το γεγονός αυτό; Δεν πρέπει να μιλήσει πάνω σε αυτό; Μιλάω για την περίοδο διακυβέρνησής του, όπου έχει ευθύνη για το τι έγινε, εννοώ και τη αποβιομηχάνιση της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και την ευρωζώνη. Εννοώ την πολιτική του και όχι σε προσωπικό επίπεδο. 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά