Εφεδρεία




Τον Ιανουάριο του 2017 ο Υπουργός Αμύνης κ. Καμμένος ανακήρυξε το 2017, έτος  ΕΦΕΔΡΟΥ – ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑ, με σκοπό να προωθήσει τους 2 αυτούς θεσμούς που από την μεταπολίτευση και μετά έχουν παραπέσει και έχουν λαθεμένα ταυτιστεί με τα τάγματα εφόδου των Ναζί.

Τι είναι όμως οι 2 αυτοί θεσμοί;

  • Έφεδρος είναι κάθε Έλληνας πολίτης που έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις από την ημέρα απόλυσής του από το στράτευμα μέχρι τα 45 έτη του για οπλίτες και 55 για αξιωματικούς. Δηλαδή οι έφεδροι έχουν πάρει άδεια από το στρατό και είναι σε επιφυλακή να κληθούν όποτε αυτό απαιτηθεί.
  • Εθνοφύλακες είναι τοπικά οργανωμένες ενεργές στρατιωτικές μονάδες κυρίως στα σύνορα. Αποτελούνται από ντόπιους που θα αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις από τους εφέδρους.

Άρα είναι 2 βασικοί θεσμοί για την προάσπιση της Πατρίδος μας από κάθε ξένη απειλή και αποτελούν το 90% του ανθρώπινου δυναμικού που θα παρατάξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις εν καιρώ πολέμου. Γενικά ο Ελληνικός Στρατός είναι σε πολλά πράγματα πολύ καλύτερος από τους ξένους κάτι που έχω διαπιστώσει σε πολλές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις που έχω λάβει μέρος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όμως δυστυχώς η παθογένεια και τα αποτελέσματα της δικτατορίας όπου κάθε πατριώτης και ένστολος χαρακτηρίζεται σαν Ναζί και φασίστας, έχει δημιουργήσει αρκετά κακώς κείμενα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε για να γίνουμε πολύ καλύτεροι.

Τελευταία όλο και ακούμε στα ΜΜΕ για περίπτωση πολέμου με την Τουρκία. Όμως θα έχουμε πόλεμο; Δεν το γνωρίζω, αλλά οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν: Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Έτσι, γιατί να μην είμαστε έτοιμοι; Δεν είμαστε Ελβετία που δεν έχει εχθρούς. Oι Ελβετοί όμως αρχίζουν να εκπαιδεύονται για την άμυνα της χώρας τους από 12 χρονών με μαθήματα στο σχολείο! Εμείς με τις κρίσεις με Τουρκία και Αλβανία δεν πρέπει να είμαστε πιο ετοιμοπόλεμοι; Έχουμε σύγχρονα οπλικά συστήματα όμως. Και; Ένα οπλικό σύστημα με ανεκπαίδευτους χειριστές είναι άχρηστο την ίδια στιγμή που ένας εκπαιδευμένος με όπλο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μπορεί να φέρει την καταστροφή στον εχθρό. Έτσι θα δούμε τι ισχύει για την εφεδρεία όπου στηρίζεται το 90% την άμυνας της Ελλάδος.

Πάμε αρχικά στο κομμάτι θητεία. Λέμε ότι δεν γίνεται σωστή θητεία και εκπαίδευση. Πώς να γίνει με τα 800 στρατόπεδα όταν οι ανάγκες είναι 130 στρατόπεδα; Πρέπει άμεσα να γίνει μείωση στρατοπέδων για να έχουμε μεγαλύτερη πληρότητα μονάδων που θα επιτρέψει μείωση λειτουργικών εξόδων και αύξηση της εκπαίδευσης. Θεωρώ το νέο δόγμα του ΓΕΣ για κατάργηση των Κέντρων Κατάταξης και άμεση αποστολή νεοσύλλεκτων στις μονάδες τους απόλυτα σωστό γιατί θα βοηθήσει στην άριστη βασική εκπαίδευσή τους. Έτσι σε 2 μήνες ο μέσος στρατιώτης θα γίνει αρκετά καλός γνώστης της αποστολής του άρα θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του και οι πιθανότητες επιβίωσης του σε περίπτωση πολέμου. Άλλωστε σε όλους τους στρατούς η βασική εκπαίδευση παίζει ρόλο. Εν συνεχεία απλά διατηρούμε φρέσκες τις γνώσεις που έχουμε λάβει, διότι η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως.

Μετά έχουμε την επιλογή εφέδρων βαθμοφόρων δηλαδή των ηγητόρων ομάδων και διμοιριών που αυτοί θα σηκώσουν το βάρος του αγώνα. Τώρα όποιοι θα γίνουν υπαξιωματικοί βγαίνουν από τον υπολογιστή τυχαία ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί γίνονται είτε γιατί έχουν βύσμα είτε όσοι αιτηθούν. Πολλοί δηλώνουν αξιωματικοί για τα επιπλέον μόρια για να μπουν στο δημόσιο ενώ άλλοι θέλουν να περάσουν πιο ήρεμη θητεία. Έτσι πάρα πολλοί είναι ακατάλληλοι και δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Προτείνεται η εφαρμογή του Ισραηλινού και του Ελβετικού συστήματος όπου σε κάθε σειρά νεοσύλλεκτων ο στρατός επιλέγει τους βαθμοφόρους του βάση κριτηρίων όπως πνευματική ικανότητα, ψυχολογικά και σωματικά τεστ, ηγετικές ικανότητες και γνώσεις. Έτσι οι τοπ 5% των στρατεύσιμων επιλέγονται για έφεδροι αξιωματικοί και το επόμενο 10% για υπαξιωματικοί. Αν γίνει αυτό θα πάνε τα κατάλληλα άτομα σε θέσεις ευθύνης και θα αναβαθμιστεί η ηγεσία του στρατεύματος και το αξιόμαχό του. Χώρια ότι δεν θα έχουμε τον κομπλεξικό έφεδρο βαθμοφόρο να τυραννά κόσμο με καψόνια. Μάλιστα το ίδιο μοντέλο επιλογής των βαθμοφόρων ήταν σε χρήση στην Ελλάδα μέχρι και το 1978!!! Δεν θα σχολιάσω γιατί άλλαξε.

Επίσης με την απόλυσή τους από το στράτευμα οι περισσότεροι χάνουν κάθε επαφή με το στρατό λόγω του συστήματος που δεν θέλει να ασχολείται με την εφεδρεία και χαρακτηρίζει εμμέσως αυτούς που εκπαιδεύονται φασίστες. Όχι, δεν είναι το θέμα των χρημάτων. Για 7ήμερη εκπαίδευση 3.000 εφέδρων, δηλαδή μιας ταξιαρχίας πεζικού χρειάζονται 50.000 ευρώ περίπου. Αστείο ποσό αν δούμε τι ξοδεύουμε για βλακείες (πχ βλ. συντηρήσεις μη επιχειρησιακών κτηρίων, συντήρηση υλικών 50 ετών και φυσικά για μεταφορές επισήμων με μέσα του στρατεύματος). Επίσης σε μελέτη του Βρετανικού στρατού το 2010 ανέφερε ότι το 90% του στρατεύματος τους είναι έφεδροι και το 10% είναι μόνιμοι. Οι έφεδροι (οι οποίοι πολεμάνε και σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.α) δηλαδή το 90% του στρατεύματος απαιτούν το 2% του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας σε αντίθεση με τους μόνιμους που απορροφούν το 98% του προϋπολογισμού. Δηλαδή οι έφεδροι είναι πολύ πιο οικονομικοί στην εκπαίδευσή τους και έχουν την ίδια εκπαίδευση και αποτελεσματικότητα με τους μόνιμους!!!  Έτσι πλην εθνοφυλάκων (μόνο τα τελευταία 2 χρόνια διότι παλαιότερα δεν γινόταν τίποτε) οι υπόλοιποι έφεδροι έχουν χάσει την όποια επαφή με το στράτευμα. Μάλιστα πολλοί συνειδητοποιημένοι έφεδροι βάζουν βύσμα για να πάνε σε μετεκπαιδεύσεις, ενώ μεγάλο κενό καλύπτουν λέσχες εφέδρων που είναι ιδιωτικά σωματεία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 50 λέσχες εφέδρων με πάνω από 2000 μέλη που είναι ιδιωτικού δικαίου και κάποιες από αυτές είναι με ύποπτες δραστηριότητες (βλ. τους παππούδες που δήλωναν έφεδροι και κατέλαβαν τον χώρο που πρόκειται να ανεγερθεί το τζαμί στο Βοτανικό). Άλλες, με κύρια την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) που είναι το μεγαλύτερο σωματείο εφέδρων, κάνει καλή δουλεία σε συνεργασία με το στρατό. Μάλιστα εκεί βλέπουμε άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα που με μεράκι και δικά τους έξοδα εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται σε Ελλάδα και εξωτερικό σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν γνώσεις μονίμων στελεχών, δηλαδή όπως πρέπει να λειτουργεί η εφεδρεία. Επίσης βοηθούν και σε καταστάσεις κρίσεως όπως στην πρόσφατη απενεργοποίηση βόμβας στη Θεσσαλονίκη το 2017 όπου η ΛΕΦΕΔ με 70 άτομα βοήθησε στην απομάκρυνση του κόσμου αλλά και σε συμμετοχή σε περίπολα πυρασφάλειας το καλοκαίρι. Περισσότερα για την δράση του παραρτήματος της Αττικής θα βρείτε ΕΔΩ (http://www.smashpoint.gr/guest-hour/δραση-λεφεδ-αττικησ-2008-σήμερα/) Θεωρώ ότι η δράση τους είναι αξιοζήλευτη και φανταστείτε ότι ΔΕΝ έχουν την υποστήριξη από το στράτευμα που αντίστοιχοι έφεδροι έχουν στο εξωτερικό. Φανταστείτε τι θα έκαναν εάν είχαν υποστήριξη από τις αρχές. Αυτοί όμως επίσημα δεν αναγνωρίζονται από το στρατό και κυνηγιούνται από αριστερές παρατάξεις. Όμως  υπάρχουν διότι το κράτος και ο στρατός δεν πράττουν σωστά τη δουλεία τους. Φανταστείτε ότι σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις που έχω λάβει μέρος είδα εφέδρους από Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία, ΗΠΑ και Γερμανία να έχουν καλύτερο εξοπλισμό από τα δικά μας στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και να μεταβαίνουν για εκπαίδευση στο εξωτερικό με χρήματα του κράτους!!!

Από την άλλη έχουμε τους Συνδέσμους Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) που ανήκουν στο στρατό και πλέον είναι χώροι συγκέντρωσης ηλικιωμένων για να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους, δηλαδή ΚΑΠΗ του στρατού. Για εκπαίδευση ούτε λόγος παρόλο που ο κανονισμός 833 του 1937 αναφέρει καθαρά ότι σκοπός των ΣΕΑΝ είναι να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους. Απλά να πάμε καμιά εκδρομή στο Ρούπελ, κανένα καφεδάκι και ιστορίες από το πόλεμο της Κορέας.

Όμως οι έφεδροι μπορούν να προσφέρουν και κοινωνικό έργο. Για το κοινωνικό έργο των εφέδρων θα αναφέρω ότι στις περσινές καταστροφές λόγω τυφώνων στις ΗΠΑ οι έφεδροι Αμερικάνοι (National Guard) μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές και παρείχαν ασφάλεια από λεηλασίες, οργάνωση προσωρινών χώρων διαμονής των θυμάτων, οργάνωση και λειτουργία σταθμών Α βοηθειών, ανέλαβαν αποστολές- έρευνας διάσωσης, λειτούργησαν σχολεία, παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό και τέλος βοήθησαν στην απομάκρυνση των θυμάτων.

Έτσι, βλέποντας τα παραπάνω διερωτώμαι γιατί ο στρατός να μην δημιουργήσει μονάδες εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών σε όλους τους νομούς της Ελλάδος και όχι μόνο στους ακριτικούς νομούς; Δηλαδή να ξαναενεργοποιηθούν τα Τάγματα Εθνοφυλακής που καταργήθηκαν στο εσωτερικό της χώρα τη δεκαετία του 1980. Έτσι άλλωστε πράττουν πολλές χώρες όπως η Φιλανδία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστρία όπου έχουν εθελοντική εφεδρεία άμεσης επέμβασης που εκπαιδεύονται 1 σαββατοκύριακο το μήνα. Τα οφέλη είναι  πολλά:

  • Καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού, άρα σε περίπτωση ανάγκης να είναι πιο αποτελεσματικοί και να μη είναι απλά κρέατα που θα γαζωθούν από τα εχθρικά πολυβόλα. Έτσι δεν θα έχουμε χαμένες Πατρίδες ενώ θα αποτελούν και αποτρεπτικό παράγοντα.
  • Χρήση των εφέδρων σε καταστάσεις ανάγκης όπως φυσικές καταστροφές ή και περιπτώσεις σοβαρών γεγονότων (βλ. βόμβα στη Θεσσαλονίκη)

Άρα υπάρχει τρόπος και είναι τρομερά οικονομικός για να προασπίσουμε την Πατρίδα μας ακόμα και αν μην έχουμε F – 35, αεροπλανοφόρα κ.α.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω οτι ο κανονισμός που διέπει τη λειτουργία της εφεδρείας σε Αγγλία και ΗΠΑ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ!!! Ναι αντέγραψαν τη δεκαετία του 1960 το κανονισμό 833/1937 που θέσπισε ο Ιωάννης Μεταξάς και ισχύει και σήμερα στην Ελλάδα. Απλά εμείς δεν επιθυμούμε να τον εφαρμόσουμε διότι φοβόμαστε και καλά μην γίνει πραξικόπημα.

Έτσι με την επέκταση του Νόμου 833/1937 για όλους τους εφέδρους μπορούμε να δημιουργήσουμε εθελοντικά τάγματα εθνοφυλακής σε όλη τη χώρα (όπως πράττουν χώρες όπως Ελβετία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, ΗΠΑ κ.α) τα οποία θα μπορούν να εκπαιδεύονται 1 σαββατοκύριακο το μήνα και να αποτελούν την άμεση απάντηση σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την χώρα μας ενώ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί κ.α.) να βοηθήσουν τα σώματα ασφαλείας.

Θ. Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων
 www.smashpoint.gr/guest-hour/εφεδρεία/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά