Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη σε σχηματισμούς και μονάδες του Στρατού Ξηράς σε Λάρισα και Τρίκαλα




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε σχηματισμούς και μονάδες του Στρατού Ξηράς που εδρεύουν στην  περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων.  Ειδικότερα επισκέφθηκε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), καθώς και το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.  Επίσης είχε συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΕΘΑ Περιφερειών Θεσσαλίας-Μακεδονίας-Ηπείρου-Στερεάς Ελλάδος και τα προεδρεία των παραρτημάτων Λάρισας των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ΑΝΥΕΘΑ απευθυνόμενος στη Διοίκηση και τους σπουδαστές της ΣΜΥ, επισήμανε:
 «Ο Έλληνας Υπαξιωματικός έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως ο αφανής ήρωας, ο οποίος, με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού, υπηρετεί την πατρίδα μας και δίνει έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Και πρόσθεσε:
«Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο με πλήρη συνείδηση του πολύπλευρου ρόλου του υπαξιωματικού καθιέρωσε την τριετή διάρκεια σπουδών στη ΣΜΥ, το φυτώριο των Μόνιμων Υπαξιωματικών, με στόχο αφενός την εμπέδωση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος  και αφετέρου την αναβάθμιση της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, ώστε ο σύγχρονος Υπαξιωματικός να διαμορφωθεί στο πρότυπο  του ‘’Άριστου Μόνιμου Υπαξιωματικού’’, και να αποτελεί, τη σπονδυλική στήλη του στρατεύματος».
Αναφερόμενος συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τόνισε:
«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση, όπου απαιτείται να έχουμε ισχυρό στρατό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχώς να εκσυγχρονίζουμε το πρότυπο των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να καθίσταται σύγχρονο, πιο ισχυρό και πιο ευέλικτο, δίνοντας προτεραιότητα όχι μόνο  στους εξοπλισμούς, αλλά στη μόρφωση και την εκπαίδευση του προσωπικού μας.                     .              .
 Ξεπερνάμε την κρίση και το 2018 θα είναι κομβικό έτος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διατηρώντας υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα συνεισφέρουν ταυτόχρονα στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει υποβληθεί σε θυσίες.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω για ακόμη μια φορά, κάτι το οποίο γνώριζα αλλά και διαπίστωσα  κατά τις τελευταίες επισκέψεις μου σε Μονάδες των τριών Κλάδων, ότι η χώρα διατηρεί στρατιωτική δύναμη ικανή να προασπίζει την εδαφική της ακεραιότητα και εθνική της ανεξαρτησία.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ταυτόχρονα και βασική πηγή παροχής κοινωνικού έργου. Βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη και με πλήθος δράσεων συμβάλουν  στην διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές,  στην έρευνα και διάσωση, στις αεροδιακομιδές, στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην υγειονομική υποστήριξη κατοίκων σε ακριτικές περιοχές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, στην κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, και στην κάθε μορφής αρωγή σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη».
Ο ΑΝΥΕΘΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων  των σπουδαστών της ΣΜΥ με τους πολίτες της περιοχής, επισημαίνοντας:
«Το ζείτε, το αντιλαμβάνεστε και σεις οι ίδιοι καθημερινά, στις συναναστροφές σας με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που έχει αγκαλιάσει τη Σχολή και συμμετέχει ενεργά σε κάθε της εκδήλωση. Σας προτρέπω να συνεχίσετε και να ισχυροποιήσετε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς σας με αυτήν. Σταθείτε στο πλάι της, όπως κάνετε ως τώρα, και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε έναν ισχυρό σύμμαχο σε κάθε σας προσπάθεια».
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τη στάση ενός στρατιωτικού, τόνισε:
«Με την εισαγωγή σας στη Σχολή, επιλέξατε να υπηρετήσετε την πατρίδα με αποστολή την προάσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας, με ευπρέπεια, θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το λειτούργημα του Στρατιωτικού  θα σας δημιουργήσει ένα υπέροχο συναίσθημα. Την ύψιστη ηθική ικανοποίηση, την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στην Πατρίδα. Σας καλώ λοιπόν, να κάνετε πράξη και να καλλιεργήσετε το αγνό στρατιωτικό πνεύμα. Αντλήστε από την δεξαμενή των αρετών του Ελληνισμού και τηρήστε απαρέγκλιτα τους κανόνες της ενσυνείδητης πειθαρχίας».
Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη ΣΜΥ ανέφερε:
«Η Σχολή Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα είναι ένα σημαντικότατο εκπαιδευτήριο, εκπαιδεύει τα στελέχη της αυριανής ημέρας. Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί είναι κορμός των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Μια εκπαίδευση άριστη, με μια δομή εξαιρετικά σημαντική και αποτελεσματική. Θέλω να συγχαρώ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Διοικητή της Σχολής, το εκπαιδευτικό προσωπικό, όλο το προσωπικό. Εκείνο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι η κοινωνία των Τρικάλων έχει αγκαλιάσει τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά τα συνολικότερα ζητήματα, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας είναι μια χώρα της ειρήνης. Δεν διεκδικεί τίποτε που δεν της ανήκει. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με τις αποτρεπτικές μας δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τα αμφισβητήσει».  
Ο ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στα στελέχη και το προσωπικό της 1ης Στρατιάς-μεταξύ άλλων, ανέφερε:  
 «Επιτελείτε καθημερινά σημαντικό εθνικό έργο και θέλω από την αρχή να τονίσω, πως είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στον ελληνικό λαό. Η υπευθυνότητα, η πειθαρχία και ο ενθουσιασμός που διακρίνω σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό, αποδεικνύουν την καθημερινή θέλησή σας να υπερασπίζεστε την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και των προβλημάτων κάτω από τις οποίες εκτελείτε την υψηλή αποστολή σας, υλοποιεί συνεχώς πολλαπλές δράσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, τόσο της δικής σας όσο και των οικογενειών σας.
Να αισθάνεστε υπερήφανοι για το έργο το οποίο έχετε αναλάβει, καθώς και το ότι έχετε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας στην υπηρεσία της Πατρίδος και του κοινωνικού συνόλου.  Το αναγνωρίζει και η ίδια η ελληνική κοινωνία, διότι η προσφορά σας δεν έγκειται μονάχα στην εκπλήρωση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, καθώς βρίσκεστε δίπλα του όποτε αυτό χρειαστεί.
Γι’ αυτό το λόγο κερδίζετε τη δημόσια αναγνώριση, τον δημόσιο έπαινο και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας. Η πατρίδα σας εμπιστεύεται το μέλλον της και ο ελληνικός λαός την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας του.
Από εδώ δηλώνουμε για ακόμη μία φορά ότι είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς τα εθνικά δίκαια, η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λοζάννης και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Όσοι επιβουλεύονται τα δίκαια της πατρίδας να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος».
Ο ΑΝΥΕΘΑ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην 1η Στρατιά σε δήλωσή του ανέφερε:
«Η 1Η Στρατιά είναι άψογα οργανωμένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Διότι ναι μεν είμαστε μια χώρα της ειρήνης, μια χώρα που θέλει να προάγεται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αλλά οφείλουμε να έχουμε πάρα πολύ καλή κατάσταση την αποτρεπτική μας δύναμη, διότι δεν επιτρέπουμε να αμφισβητηθούν τα όποια εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουμε, όπως αυτά αναδεικνύονται και καταγράφονται με εξαιρετικά σαφή και  συγκεκριμένο τρόπο από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο».
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το 404 Στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας, όπου σε δήλωσή του ανέφερε:
«Ολοκληρώνω την επίσκεψή μου στη Λάρισα φεύγοντας από το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είναι υψηλό το επίπεδο της προσφοράς των εν γένει νοσηλευτικών υπηρεσιών με ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το Νοσοκομείο έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε μη στρατιωτικούς. Είναι η κοινωνική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ανέφερε:
«Οι πιέσεις που ασκούνται προς την πλευρά της Τουρκίας, έχουν σχέση με ευρωπαϊκά βήματα αλλά και με άλλα πέραν του Ατλαντικού, καθώς και οι ΗΠΑ πιέζουν. Βλέπετε όμως ο Ερντογάν έχει εντάξει και αυτό το ζήτημα, της απαράδεκτης και παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών στη δική του πολιτική, την πολιτική της έντασης. Η ρητορική της έντασης δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού αλλά μόνο σ’ ένα, να διαμορφώσει ένα κλίμα, προκειμένου, όπως αφελώς πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί και να επιτύχει την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Βεβαίως, ταυτόχρονα επιχειρεί με τη ρητορική της έντασης να κάνει και εκτόνωση  των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων που έχει προς τα έξω και να υπηρετήσει τον προεκλογικό του αγώνα αλλά τον υπηρετεί με αυταρχισμό, με έναν απαράδεκτο εθνικισμό και με μια εχθρότητα που θέλει να διαμορφωθεί με όλες τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Αλλά αυτή η πολιτική έχει κοντά πόδια, διότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι και ευάλωτη και εύθραυστη και αποσπασματική και αντιφατική».



















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά