Αστυνομικές περιπολίες με ποδήλατα - Ξεκίνησαν και επίσημα


Εκτός από την Αθήνα, το μέτρο της εμφανούς αστυνόμευσης για την ασφάλεια των πολιτών, εφαρμόστηκε σε νησιά και σε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα



Την Τετάρτη 9 Μαΐου παρουσιάστηκαν τα 64 νέα ποδήλατα της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και η επέκταση της αστυνόμευσης με ποδήλατα σε 10 ακόμα περιοχές της χώρας μας.


Από σήμερα, το μέτρο αποτελεί και επίσημα γεγονός, καθώς εθεάθησαν αστυνομικοί να περιπολούν με ποδήλατα στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της αναβάθμισης της προστασίας των πολιτών καθώς και των επισκεπτών της χώρας.



Αστυνομικοί με ποδήλατα στην περιοχή της Ακρόπολης. EUROKINISSI

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με κάθε επισημότητα ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Στην Θεσσαλονίκη το μέτρο της ''εμφανούς αστυνόμευσης'' εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Σεπτεβρίου 2015, ημέρα των εγκαινίων της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις μεγαλουπόλεις, ο θεσμός της αστυνόμευσης με ποδήλατα συνιστά ήδη γεγονός στα Χανιά από το 2016, τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς στη Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από το πρόγραμμα δεν έμεινε έξω και η Κατερίνη.

Παράλληλα, το μέτρο εφαρμόστηκε σήμερα στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης, αλλά και στη πόλη του Ναυπλίου στο πλαίσιο της ''εμφανούς αστυνόμευσης''. Η εφαρμογή του θεσμού αποτελεί σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών ζητημάτων και προβλημάτων και στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί - ποδηλάτες σε Χίο και Μυτιλήνη υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας των αστυνομικών που εφαρμόζεται το μέτρο, εκείνοι διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο.



Αστυνομικοί με ποδήλατα στην περιοχή της Ακρόπολης. EUROKINISSI

Οι βασικές αρμοδιότητες του μέτρου είναι :
η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών, και

η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.


«Είναι μια άλλη όψη της Αστυνομίας σήμερα» είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υπογράμμισε ότι η πορεία της συγκεκριμένης δράσης και η αγάπη με την οποία την αποδέχτηκε η κοινωνία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αμφισβητήθηκε από κάποιους, αποδεικνύουν πως «ήταν μια εξαιρετική επιλογή, μια εξαιρετική απόφαση» και επιβεβαιώνει την επιτυχία της βασικής φιλοσοφίας και της συλλογικής αντίληψης της σύγχρονης αστυνομίας, που είναι η ήπια αστυνόμευση, η πρόληψη και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.



Αστυνομικοί με ποδήλατα στην περιοχή της Ακρόπολης. EUROKINISSI

Η εμφανής αστυνόμευση με ποδήλατα, ήταν από το 2015 ιδέα του γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, και την προώθησε η σημερινή ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Πλέον, με τα νέα 64 ποδήλατα το μέτρο επεκτάθηκε σε Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Λευκάδα και Ύδρα, ενώ αναμένεται άμεσα στο μέλλον να εφαρμοστεί και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αστυνομικοί με ποδήλατα στην περιοχή της Ακρόπολης EUROKINISSI
https://pestaneagr.blogspot.gr/2018/05/blog-post_170.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά