Εύζωνες: Το Associated Press αποθεώνει τους "θεϊκούς γίγαντες με τις φουστανέλες"

"Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που αποπνέει μάλλον αγάπη παρά φόβο στην Προεδρική Φρουρά, την πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας", ξεκινά το άρθρο του Associated Pressαναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Associated Press με τίτλο "Θεϊκοί γίγαντες με φουστανέλες: Γνωρίστε τους πιο διάσημους στρατιώτες της Ελλάδας".
© Παρέχεται από: 24 Media
Ισως αυτό εξηγεί, τονίζει ο αρθρογράφος, γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, που συναγωνίζεται σε φωτογραφικά "κλικ" ακόμη και τα αρχαία ερείπια της χρυσής εποχής της Ελλάδας.
Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι όλα τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι στρατιώτες που έχουν επιλεγεί για το ύψος και τη στάση του σώματός τους και να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
© Παρέχεται από: 24 Media
Καθήκον τους είναι να στέκονται φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδος, παραμένοντας ακίνητοι για ώρες, όταν δεν εκτελούν την περιβόητη αλλαγή φρουράς με τον ανεπανάληπτο βηματισμό τους.
Επισημαίνεται βέβαια ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι φρουροί αυτοί αναγκάστηκαν συχνά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, εξαιτίας βίαιων διαδηλώσεων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το Associated Press αναφέρει ότι η Προεδρική φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη που διακρίθηκε σε μια σειρά πολέμων. Σήμερα ωστόσο, ο ρόλος της είναι συμβολικός και εθυμοτυπικός, συμμετέχοντας σε τελετές, αντανακλώντας την αντίληψη της ελληνικότητας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους πριν από δύο αιώνες.

© Παρέχεται από: 24 Media
Το ελληνικό όνομά τους - Εύζωνες (δηλαδή καλά ζωσμένοι)– είναι μια λέξη ηλικίας 3.000 ετών που επανενεργοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν το νέο Ελληνικό Κράτος προσπαθούσε να ισχυροποιήσει τους γεμάτους αίμα δεσμούς της με τις δόξες της αρχαιότητας.
Όσον αφορά στην περίφημη στολή τους, αυτή αντλεί την έμπνευσή της από την ενδυμασία που φορούσαν στις ορεινές περιοχές, όταν η χώρα τελούσε υπό την οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία.
© Παρέχεται από: 24 Media
Σήμερα βέβαια, οι φουστανέλες είναι πλέον πολύ πιο κοντές από εκείνες που φορούσαν οι επαναστάτες, ενώ διαθέτουν ακριβώς 400 πτυχώσεις, οι οποίες συμβολίζουν τους περίπου 4 αιώνες του τουρκικού ζυγού. Το δε περίτεχνα κεντημένο γιλέκο, φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.
© Παρέχεται από: 24 Media
Ρούχα που χρειάζονται σκληρή δουλειά επί μήνες για να φτιαχτούν, ενώ ένα κομμάτι τους κατασκευάζεται ακόμη και σήμερα στο χέρι. Μία "πεθαμένη" τέχνη, όπως λέει ο αρθρογράφος, σε μια χώρα αυτό το είδος της φορεσιάς βρέθηκε "εκτός μόδας" πριν από έναν αιώνα περίπου, όταν αντικαταστάθηκε από το «φράγκικο» τρόπο ένδυσης των Δυτικών.
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά