Λιβύη: Ποιοι ήταν οι πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους (pic + vid)











Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς οι πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στη Λιβύη, ενώ απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούν στα social media, τις τελευταίες ώρες, ότι μπορεί το δυστύχημα να μην οφείλεται σε τροχαίο, σύμφωνα με στρατιωτικές, αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο Λίβυος οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή, είχε μαζί του πέντε μέλη της οικογένειάς του. Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν οι τρεις.





Στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι αυτό οι τραυματίες Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν την Αθήνα για το δυστύχημα. Τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους καταστράφηκαν μετά τη σύγκρουση απο την έκρηξη και τη φωτιά.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Άγνωστο, παραμένει, ωστόσο, πώς κατάφερε και έσπασε τον σχηματισμό ο οδηγός του φορτηγου.

Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό, ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.

Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ για τις αναφορές για «ελαφρούς τραυματισμούς» στο τροχαίο

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις έδωσαν πηγές του ΓΕΕΘΑ σχετικά με τις αρχικά λανθασμένες πληροφορίες που έδωσε για το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΕΘΑ αρχικά ανέφερε πως από το τροχαίο της αποστολής στην Λιβύη υπήρχαν ελαφρά τραυματίες, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως τελικά υπήρχαν νεκροί.

Τώρα λοιπόν πηγές του ΓΕΕΘΑ διευκρινίζουν πως οι πρώτες πληροφορίες βασίζονταν σε ενημέρωση από τις αρχές της Λιβύης, και πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι, όπως γράψαμε και παραπάνω, δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα (όπως λένε οι πηγές) το υπ. Υγείας της Λιβύης ανέφερε και Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, χωρίς να ενημερώσει πιο πριν επίσημα την Ελλάδα. Έτσι το ΓΕΕΘΑ περίμενε πρώτα την επίσημη ενημέρωση, προκειμένου να ανακοινώσει νεκρούς.

Αναφέρουν επίσης πως πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση έπρεπε να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές, και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Όταν όλα αυτά έγιναν, ενημέρωσε και το ΓΕΕΘΑ για νεκρούς.

Μητσοτάκης: Οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές

Στο φρικτό τροχαίο με τους πέντε νεκρούς, αναφέρθηκε νωρίτερα σε ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τους πέντε που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, τονίζοντας ότι «όλη η χώρα πενθεί».

Λιβύη: Ποιοι ήταν οι πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους (pic + vid)
Λιβύη: Ποιοι ήταν οι πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους (pic + vid)© Παρέχεται από: Newmoney.gr

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 7 το πρωί, στο αερόδρομιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε, το C-130 με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής. Μάλιστα, λίγο αργότερα στην Ελλάδα έφτασε και το C-27 που μετέφερε τις πέντε σορούς.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών, που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά