Μετακινούνται Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της κακοκαιρίας



Μετακινούνται Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της κακοκαιρίας© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σήμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας με το οποίο νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τίθενται σε υψηλή ετοιμότητα, εστάλη το πρωί της Κυριακής ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από Δευτέρα.






Η κακοκαιρία, που φαίνεται πως θα πλήξει και πάλι περιοχές της Θεσσαλίας, έχει σημάνει συναγερμό στις Ενοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ζητηθεί η κινητοποίησή τους.

[kath-read-more post="562634308"]

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα, ελικόπτερα Super Puma και AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, S-70 και AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, Chinook και Huey της Αεροπορίας Στρατού έχουν λάβει εντολή για μεταστάθμευση στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου ώστε να βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πληρώματα των συγκεκριμένων μέσων έχει ζητηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο ωρών, η οποία ενδεχομένως να μειωθεί ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Σε υψηλή ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων που πρωταγωνίστησαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και στον απεγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών στην Καρδίτσα και τη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει έλεγχο όλων των μέσων, δηλαδή των οχημάτων, των ελαστικών λέμβων, των μηχανημάτων κ.ά., αλλά και την προετοιμασία και ενημέρωση του προσωπικού που υπάγεται στο σχέδιο Ξενοκράτης. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα τμήματα ΧΕΛΜΟΣ του Στρατού Ξηράς που εξειδικεύονται στην αναζήτηση αγνοουμένων, κυρίως στην ξηρά, αλλά και στο υγρό στοιχείο, όπως λίμνες, ποτάμια και πλημμυρισμένες περιοχές.


[kath-read-more post="562634302"]

Πληροφορίες της Κ αναφέρουν πως ήδη ένας λόχος των Ειδικών Επιχειρήσεων, με μεγάλη εμπειρία σε αποστολές διάσωσης, βρίσκεται καθ' οδόν για τη Λάρισα και θα παραμείνει εκεί σε άμεση ετοιμότητα ώστε να επιχειρήσει εφόσον απαιτηθεί. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται ακόμη τμήματα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Βιολογικής, Χημικής και Πυρηνικής Αμυνας ώστε να συνδράμουν στην απολύμανση του προσωπικού αν χρειαστεί να γίνουν και πάλι επιχειρήσεις σε πλημμυρισμένες εκτάσεις, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και Μονάδες του Μηχανικού. Αλλωστε, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ακόμη μίας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στα Στουρναραίικα Τρικάλων.

Πληροφορίες που φτάνουν στην Κ αναφέρουν ότι ανάλογη ετοιμότητα έχει ζητηθεί και από άλλες Μονάδες και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στον συντονισμό και τον έλεγχο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, η κινητοποίηση έχει στόχο την άμεση ετοιμότητα μέσων και προσωπικού ώστε, όταν ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία, οι δυνάμεις να βρίσκονται επί τόπου και να μη χρειαστεί να μετακινηθούν από τα νησιά, όπως τα Super Puma που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν πλημμύρισε ο θεσσαλικός κάμπος, ή τα στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ που ξεκίνησαν από τη Νέα Πέραμο οδικώς για τις πληγείσες περιοχές.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημερώσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αλλά και αύριο, Δευτέρα, ώστε κάθε Μονάδα να λάβει εγκαίρως οδηγίες για το πού θα χρειαστεί να επιχειρήσει αν τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, προκαλέσουν και πάλι προβλήματα και καταστροφές.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

ΕΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

- 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων.

- 12 άτομα ΕΔΛΟ ΠΒΧ σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα.


- 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί.

- 1 Αξιωματικοί Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.

Επιπρόσθετα για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί :

– 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το Στρατόπεδο Μπουγά (Λάρισα).

– 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞΠΝ, με 24 λέμβους στο Στρατόπεδο Γεωργούλα

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σε πλήρη συντονισμό με τη ΓΓΠΠ.

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ

• ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ

– Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 3

– Οχήματα γενικής χρήσης: 11

– Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3

– Προωθητές γαιών: 3

– Φορτωτές γαιών: 3 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 φορτωτές, τελικό σύνολο 17)

– Ισοπεδωτής γαιών: 1

– Εκσκαφείς τάφρων: 2

– Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3

– Ανατρεπόμενα Οχήματα: 7 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, τελικό σύνολο 21)


– Ρυμουλκά Οχήματα: 7

– Φορτωτές μικρού μεγέθους: 2

– Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)

– Γεννήτριες: 2

– Λέμβοι: 12 (επιπλέον 10 λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ και 24 λέμβοι της 32 ΤAΞΠΝ όπως έχει προαναφερθεί στην παράγραφο προσωπικό, τελικό σύνολο 46)

– Λεωφορεία: 2

– Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1

– Φωτιστικοί Πύργοι:4 αναπτύσσονται εντός της ημέρας.

• ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

– Ε/Π UH-1H: 3

– Πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα απογευματινές ώρες 1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111ΠΜ και 110ΠΜ (αναλόγως διαθεσιμότητας υποστέγων στα Α/Δ).

– Επιπλέον τίθενται σε διάθεση του Δκτη 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

• ΜΕΣΑ ΠΝ

– Βρίσκεται ήδη στον λ. Βόλου το Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ

– Σε ετοιμότητα 1 Φ/Γ (Κάρυστο) και 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς-ΠΤΜ (ΝΣ)

ΔΟΜΕΣ

– Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

• ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

– Τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ στην περιοχή Θεσσαλίας από 24 1700 Σεπ 23 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων

– Το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από 24 1700 Σεπ σε δίωρη και από 25 0700 Σεπ σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά