Αλλάζει από το 2025 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών

 






Αλλάζει από την 01 /01/2025 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

 

Μετά από πολλές οχλήσεις - ερωτήσεις συναδέλφων στρατιωτικών αλλά και μελών του ΣΑΣΜΥ, όπου κατέχω την θέση του Γενικού Γραμματέα, για το πως υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές , αποφάσισα να μελετήσω εκτενέστερα το νομικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο υπολογισμού αυτών.

 

 Αφού μελέτησα  το ισχύον νομικό πλαίσιο διαπίστωσα ότι η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για την περίοδο από το 2025 και μετά θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο οποίος υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή).

 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να κοινωνήσω σε όλους τους συναδέλφους τις διαπιστώσεις μου χωρίς αυτές να αποτελούν προτροπή για λήψη κάποιας απόφασης (είτε αίτηση για συνταξιοδότηση ή για παραμονή στην υπηρεσία).

 

Διαπιστώσεις:

 Από το 2025 θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

 

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά, θα εφαρμόζεται ένας νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Αντί να βασίζεται στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (που θα χρησιμοποιείται έως το 2024), θα λαμβάνει υπόψη τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, που αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του μέσου μισθού στην οικονομία.

2. Ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών θα παρουσιάζει την αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και έπειτα.

3. Οι συντάξεις των ασφαλισμένων που αποχωρούν από την εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά θα προσαρμόζονται κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μεταβολής Μισθών.

      Κάτω από το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, οι ασφαλισμένοι έχουν κέρδος όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, καθώς οι συντάξεις αυξάνονται αναλόγως.

       Ωστόσο, με το νέο σύστημα υπολογισμού που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα εξαρτώνται από την αύξηση των μισθών στην οικονομία. 

      Συνεπώς, αν προβλέπεται ότι η χώρα θα έχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς από το 2025 και μετά, αυτή η αύξηση στους μισθούς θα αντικατοπτρίζεται επίσης στις συντάξιμες αποδοχές.


Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 24 του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), που τροποποίησε το άρθρο 8 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Ακολουθεί παρακάτω το σχετικό άρθρο.



Με εκτίμηση

Γεώργιος Κυλινδρής

Τχης(ΑΤΘ)

Γεν. Γραμματέας ΣΑΣΜΥ

Τηλ: 6937319540

Email: geokili@hotmail.com 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά