Νικόλαος Φανιός: Η Ελλάδα έχει προσχωρήσει σε ισχυρές συμμαχίες και έχει μία ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη

 

«Καθίσταται προφανές ότι η Ελλάδα, εφόσον απειλείται, έχει υποχρέωση να διατηρεί στρατό στα νησιά»

«Η εισβολή της Ρωσίας, αποτελεί μία απαράδεκτη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αμφισβητείται και απειλείται κατάφωρα, με τη χρήση βίας, η εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας γεγονός που είναι αδιανόητο στην εποχή μας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τι επιδιώκει ο Πούτιν; Ως πού θα φτάσει η τουρκική προκλητικότητα; Ο αμυντικός μας μηχανισμός μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ξαφνικό ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με τους γείτονες μας; Μπορεί να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Σε αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα απαντά, ο Υποστράτηγος ε.α και νυν Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νικόλαος Φανιός, στην Ειρήνη Χαλκίτη για το Νews Politics.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί, θα διαβάσετε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τα γεγονότα όπως «φαίνονται», από έναν άνθρωπο που μπορεί να δει τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν και να τα πει με το όνομά τους, μέσα από την εμπειρία που αποκόμισε υπηρετώντας ως Ανώτερος Αξιωματικός στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο και από τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

-Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τι επιδιώκει ο Πούτιν;; Πιστεύετε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα;

Το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι η εισβολή της Ρωσίας, αποτελεί μία απαράδεκτη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αμφισβητείται και απειλείται κατάφωρα, με τη χρήση βίας, η εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας γεγονός που είναι αδιανόητο στην εποχή μας. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και οδηγούν στην αμφισβήτηση των αρχιτεκτονικών ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της εισβολής είναι η υπεράσπιση των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ειδικά εκείνων στις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ουσιαστικά όμως αμφισβητεί την ύπαρξη της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι έχουν παρόμοια γλώσσα και κοινή ιστορία και πολιτισμό με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, εάν δούμε σε βάθος της κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς στη χώρα αυτή, έχει υιοθετήσει μία πολιτική αναθεωρητισμού και προσπαθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, όπως συνέβαινε παλαιότερα με την ΕΣΣΔ. Επιπλέον, η γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας και ο φυσικός της πλούτος προσδίδουν σημαντικότατα πλεονεκτήματα σε αυτόν που τα ελέγχει.

Δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς.

-Η χώρα μας έστειλε πολεμικό υλικό και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία ως ένδειξη έμπρακτης στήριξης, όπως έπραξαν και όλες οι χώρες της ΕΕ. Συμφωνείτε με την κίνηση αυτή; Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι υπήρχε κίνδυνος ενεργής εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο μετά από αυτό;

Επειδή έχουν ακουστεί και γραφεί πολλά για αυτό το ζήτημα θα ήθελα να υπογραμμίσω, έχοντας πλήρη γνώση του θέματος, ότι το στρατιωτικό υλικό που έστειλε η Χώρα μας στην Ουκρανία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Θεωρώ απολύτως σωστή την κίνηση αυτή, το να αποστείλει δηλαδή η Χώρα μας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Δεν ήταν δυνατόν να μείνουμε απαθείς και ουδέτεροι. Ξεκινώ πρώτα από το καθαρά ηθικό, κατά την άποψή μου, ζήτημα. Μία χώρα δέχεται ένοπλη επίθεση από μία γείτονα χώρα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη αφού αντιμετωπίζει απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli από την Τουρκία, η οποία καθημερινά αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με αυτόν τον τρόπο, στην απευκταία περίπτωση που θα χρειαστούμε την αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας θα έχουμε τη δυνατότητα και το ηθικό πλεονέκτημα να ζητήσουμε ανάλογη συνδρομή. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μέλος Διεθνών Οργανισμών και ισχυρών συμμαχιών, τα κράτη – μέλη των οποίων στην πλειοψηφία τους έχουν λάβει παρόμοια απόφαση. Οπότε, για καθαρά εθνικούς αλλά και ηθικούς λόγους, θεωρώ απολύτως σωστή την απόφαση της Χώρας μας να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

-Στη «γειτονιά μας» υπάρχει και πάλι μεγάλη ένταση. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας είναι διαχρονικές, παράλογες και επικίνδυνες. Οι γείτονες μας θα μείνουν στα λόγια ή θα προχωρήσουν σε πράξεις αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας τέτοιες , που να προκληθεί κάποιο «ατύχημα»;

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η τουρκική προκλητικότητα την τελευταία περίοδο είναι ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένη. Αρκεί να θυμηθούμε τα tweets του τούρκου προέδρου στα ελληνικά, το ρεκόρ των υπερπτήσεων, την όξυνση της ρητορικής, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, το αφήγημα περί της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τη μετακίνηση της έντασης από την ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο.

Αυτή η αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας πιστεύω ότι απορρέει από την έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση της Τουρκίας για συνεχή βελτίωση που πετυχαίνει η Χώρα μας, αναφορικά με τη θέση της στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η Ελλάδα έχει προσχωρήσει σε ισχυρές συμμαχίες και έχει μία ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη.

Η Ελλάδα αντιδρά σε αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ενδυναμώνει τη διεθνή της θέση και διατηρεί ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις που δοκιμάζονται καθημερινά στα πεδία των ασκήσεων με άριστα αποτελέσματα και που εξοπλίζονται με υλικό τελευταίας τεχνολογίας.

Ο κίνδυνος ατυχήματος, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είναι πάντα υπαρκτός και για το λόγο αυτό η Χώρα μας βρίσκεται σε εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία γνωρίζει ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα από τέτοιου είδους καταστάσεις.

-Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι έχει συμφωνηθεί πολλά από τα νησιά μας να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Πού βασίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς;

Από το 1974, είναι γνωστό, ότι η Τουρκία τοποθετεί στο τραπέζι ζητήματα στις σχέσεις της με τη Χώρα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διεκδικήσεις της είναι παράλογες και ανεδαφικές για να μην πούμε γραφικές. Υπάρχουν περιπτώσεις που διεθνή κείμενα και συνθήκες κατά κάποιο τρόπο μπορούν σε κάποιο μέρος να στηρίζουν τις θέσεις της. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ως γνωστόν, υφίστανται για τις νήσους Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, ενώ για τα Δωδεκάνησα η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, οι οποίες συνθήκες ορίζουν περιορισμούς στην στρατιωτική παρουσία σε αυτά τα νησιά.
Η Ελλάδα αντιτάσσει ότι μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μάλιστα μετά το casus belli, την ευθεία απειλή κατά της Χώρας μας, έχει προχωρήσει στην εγκαθίδρυση στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που αφορά καθαρά στο ζήτημα της Νόμιμης Άμυνας. Επιπλέον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα νησιά αυτά, μία Στρατιά, την Στρατιά Αιγαίου, η οποία εκπαιδεύεται συνεχώς ως επί το πλείστων με σενάρια αποβατικών επιχειρήσεων, προσομοιώνοντας αποβάσεις σε νησιά και έτσι όλη αυτή η κατάσταση συνιστά απειλή για τη Χώρα μας.
Καθίσταται προφανές ότι η Ελλάδα, εφόσον απειλείται, έχει υποχρέωση να διατηρεί στρατό στα νησιά.

-Θεωρείτε ότι η άμυνα της χώρας μας έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια; Ο αμυντικός μας μηχανισμός μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ξαφνικό ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με τους γείτονες μας;

Ξεκινώ πρώτα από το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της άμυνας της Πατρίδας, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αποτελούν πραγματικά τον πολλαπλασιαστή ισχύος της αποτρεπτικής μας δυνατότητας, διότι πρόκειται για άνδρες και γυναίκες με πίστη στην αποστολή τους, διακατέχονται από τις αρετές της φιλοπατρίας, της καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και της πειθαρχίας και είναι εξαίρετοι επαγγελματίες.

Γνωρίζουν τέλεια τη χρήση των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε και ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της απαιτητικής καθημερινής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον στρατιωτικό υλικό, που καθημερινά συντηρείται και αναβαθμίζεται, δημιουργεί ένα αδιαπέραστο αμυντικό τείχος στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.

Ταυτόχρονα οι δοκιμασμένες θεσμοθετημένες διαδικασίες αντιμετώπισης απειλών σε περιπτώσεις έντασης και κρίσης, εγκαθιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης οποιουδήποτε που θα επιχειρούσε να επιβουλευθεί την άμυνα της Χώρας μας.

-Όπως λέγεται, πιο πολλά μπορείς να κερδίσεις με τη διπλωματία παρά με τον πόλεμο. Η χώρα μας πώς τα πάει στον τομέα εξωτερικής πολιτικής-διπλωματίας; Έχουμε συμμάχους ισχυρούς που θα στηρίξουν την πατρίδα μας στο πεδίο, σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη Ελλάδας – Τουρκίας;

Θεωρώ ότι Ελληνική εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα, αξιοπιστία και με επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο, αποδομεί όλες τις παράλογες, ανιστόρητες και προκλητικές αιτιάσεις της γείτονος χώρας. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά τα τελευταία χρόνια με τις ισχυρές διμερείς και τριμερείς συμμαχίες που έχει συνάψει, αλλά και ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, έχει ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της και διαθέτει μία αποτρεπτική δύναμη, ικανή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα από οποιαδήποτε απειλή.

-«Να είμαστε έτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» γράφουν δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επιστολή στους Financial Times, στην οποία καταγγέλλουν το τούρκικο «παζάρι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ποτέ να συμβεί; Θα ωφελούσε τη χώρα μας ή ενέχει τον κίνδυνο η Τουρκία να δρα πλέον μόνη της και ανεξέλεγκτα;

Το ΝΑΤΟ αποτελεί μία αμυντική Συμμαχία. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν ομοφωνίας των κρατών – μελών. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον θεσμικά, να υπάρξει αποπομπή ενός κράτους – μέλους, εφόσον το ίδιο το κράτος δεν το επιθυμεί.

Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ των μελών του έτσι ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και κρίσεις μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Με αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι συμφέρει τη Χώρα μας να διατηρηθεί η Τουρκία εντός της Συμμαχίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Νικόλαος Φανιός
Διοικητής Νοσοκομείου Καλύμνου

Ο Νικόλαος Φανιός γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1966.
Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και αποφοίτησε το 1988 ως Ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες του Όπλου των Διαβιβάσεων ως Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και στην Κύπρο. Διετέλεσε Διοικητής του Κέντρου Επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και Διοικητής Λόχου Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Ως Ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ως Διευθυντής Επικοινωνιών – Πληροφορικής. Στη συνέχεια του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή Τάγματος Ηλεκτρονικού Πολέμου και ακολούθως υπηρέτησε στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως Αναλυτής Πληροφοριών.

Με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε Διευθυντής Επικοινωνιών – Πληροφορικής στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λάρισα, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί πλήρως και διεξήγαγε την Στρατιωτική Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Με τον βαθμό του Συνταγματάρχη εκτέλεσε επί τριετία τα καθήκοντα του Εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Με την προαγωγή του στο βαθμό του Ταξιάρχου, ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Ταξιαρχίας Διαβιβάσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Τερμάτισε ευδόκιμα την στρατιωτική του σταδιοδρομία στις 10 Μαρτίου 2019 με τον βαθμό του Υποστρατήγου.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία του Όπλου του, στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων και στη Σχολή Διαβιβάσεων του ΝΑΤΟ. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Διακλαδικής

Σχολής Επιτελών Άμυνας, καθώς και του Προγράμματος «Στρατηγική και Διοίκηση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, με άριστα, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις Νέες Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Έχει τιμηθεί για τις υπηρεσίες του και την εξαιρετική του απόδοση στα κατά καιρούς καθήκοντα που του ανατέθηκαν και για την ικανότητά του στην οργάνωση και διοίκηση, με τα ακόλουθα παράσημα και διαμνημονεύσεις:
– Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής
– Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
– Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής
– Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
– Μετάλλιο Ευδοκίμου Διοικήσεως
– Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας
– Μετάλλιο Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδος του Ελληνικού Στρατού
Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.
Από τις 30 Μαΐου 2022 έχει τοποθετηθεί Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Το ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ».


Νικόλαος Φανιός: Η Ελλάδα έχει προσχωρήσει σε ισχυρές συμμαχίες και έχει μία ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη | News& (news-politics.com)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά