Τι πουλάει και τι κερδίζει το "σούπερ μάρκετ" και η χονδρική του Στρατού Ξηράς

 Του Γιώργου Λαμπίρη

Τι πουλάει και τι κερδίζει το "σούπερ μάρκετ" και η χονδρική του Στρατού Ξηράς
© Παρέχεται από: capital.grΤι πουλάει και τι κερδίζει το "σούπερ μάρκετ" και η χονδρική του Στρατού Ξηράς

Απολύτως κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα, η οποία λειτουργεί με πόρους που δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ), το οποίο δραστηριοποιείται στην πώληση προϊόντων και στην εξυπηρέτηση του Στρατού Ξηράς αλλά και των αναγκών του πολιτικού προσωπικού. Μέσω της λιανικής εξυπηρετεί δικαιούχους στρατιωτικούς αλλά και το πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς, διαθέτοντας τρόφιμα, ποτά, καύσιμα και άλλα προϊόντα. Στη λιανική επί παραδείγματι το ΕΚΕΜΣ εκτός από πρατήριο τροφίμων και ποτών διατηρεί και κατάστημα οπτικών, κατάστημα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέσω της χονδρικής εξυπηρετεί τις μονάδες του στρατού ξηράς με αντικείμενο την τροφοδοσία τους, την τροφοδοσία των ΚΨΜ και ανάλογες υπηρεσίες.

Καθαρή κερδοφορία που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ

Το μεικτό κέρδος μειώθηκε το 2021 κατά 1,08% στα 1,96 εκατ. ευρώ το 2021, από 1,98 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Καίριο στοιχείο για την κερδοφόρα πορεία του ΕΚΕΜΣ αποτελεί το συνολικό ποσό έκπτωσης στα τιμολόγια αγοράς αγαθών, το οποίο έφτασε το 2021 στα 1,14 εκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό κέρδος του 2021 ήταν 1,46 εκατομμύρια ευρώ από 1,58 εκατομμύρια ευρώ (-7,19%) που ήταν το 2020 και οι πωλήσεις του ήταν19,81 εκατ. ευρώ από 19,92 εκατ. ευρώ το 2020. 

Από τα καθαρά κέρδη των 1,46 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό 1,36 εκατ. ευρώ διατέθηκε ως διανομή κερδών στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ο οποίος υπάγεται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τα υπόλοιπα 102,64 χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Πώς κατανέμονται οι πωλήσεις λιανικής

Από το σύνολο του τζίρου των 7,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις λιανικής, ποσό 3,98 εκατ. ευρώ προήλθε από το πρατήριο τροφίμων και ποτών που διατηρεί στο στρατόπεδο Σακέττα στον Βύρωνα, 184,96 χιλιάδες ευρώ από τις πωλήσεις στην στρατιωτική κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα (ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα), 534,96 χιλιάδες ευρώ από το παράρτημα στο κτίριο του ΓΕΣ στου Παπάγου, 1,56 εκατ. ευρώ από το πρατήριο καυσίμων και 1,14 εκατ. ευρώ από το πολυκατάστημα. Οι λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν στο 37,4% των συνολικών πωλήσεων του 2021 και ήταν αυξημένες κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2020. Οριακά μειωμένες ήταν οι πωλήσεις του πρατηρίου τροφίμων και ποτών με 0,37% και σημαντικά αυξημένες αυτές του πολυκαταστήματος με 36,77% λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που επανέφερε την κίνηση στο φυσικό κατάστημα. Έντονα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις του υποκαταστήματος στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα με 37,55% λόγω της λειτουργίας του για πρώτη φορά σε δωδεκάμηνη βάση. Ενισχυμένες ήταν επίσης οι πωλήσεις στο υποκατάστημα του ΓΕΣ με 11,62% αλλά και στο πρατήριο καυσίμων με 16,71%. Κυριότερη πηγή εσόδων για το ΕΚΕΜΣ αποτελούν ωστόσο οι πωλήσεις χονδρικής, oι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών. Αυτές αφορούν στην πώληση καυσίμων, σε πωλήσεις της κεντρικής αποθήκης αλλά και σε τριγωνικές συναλλαγές για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού.

Στις 58 ημέρες ο μέσος χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών του, ο μέσος όρος ημερών ήταν 57,91 στη διάρκεια του 2021. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές την προηγούμενη χρονιά, μειώθηκαν κατά 17,85% στα 2,55 εκατ. ευρώ από 3,11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. 

Να σημειωθεί ότι στο πλάνο του ΕΚΕΜΣ ήταν η διασύνδεσή του στη διάρκεια του 2022 με το Στρατιωτικό Πρατήριο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ανεφοδιασμού των μονάδων και υπηρεσιών του στρατού και την εξυπηρέτηση των πελατών – δικαιούχων του. 

Σημειώνεται ότι το ΕΚΕΜΣ στη διάρκεια του 2021 προχώρησε στην εγκατάσταση ηλεκτροφορτιστή, στρεφόμενο και αυτό προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ προχώρησε στην τοποθέτηση αυτόματου πλυντηρίου αυτοκινήτων στο πρατήριο καυσίμων που διατηρεί. Στον σχεδιασμό του είναι η σταδιακή συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού σε όλα τα καταστήματα και υποκαταστήματα που διατηρεί. 

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά