Αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Απόλυτη κυριαρχία των ελληνικών «φτερών» - Αδύναμη να αντιδράσει η Τουρκία με τον γερασμένο στόλο των F-16.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Επιτελείων συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο: Να γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά, προχωρώντας σε άμεσες και στοχευμένες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα και θα επεκτείνουν την ισχύ μας.
Η αιχμή το δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική μας Αεροπορία έκανε την... αρχή, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.
Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» και δύο πολύ σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως. Το πρωτότυπο αεροσκάφος ολοκλήρωσε τις βασικές τροποποιήσεις στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προχωρά στον πλήρη εκσυγχρονσιμό του μαχητικού, την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η μετατροπή και των υπόλοιπων 83, με την ΕΑΒ να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ ώστε οι τροποποιήσεις να γίνονται παράλληλα.
«Ζεσταίνονται» τα F-35
Την ώρα λοιπόν που η «ραχοκοκκαλιά» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα 84 F-16 Viper ετοιμάζονται και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι σε Rafale εκπαιδεύονται στη Γαλλία πάνω στο νέο ελληνικό υπερόπλο, οι ΗΠΑ έχουν βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο «παιχνίδι» των καλύτερων αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35.
Δεν πρόκειται για φημολογία ή για απλό ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε μετά την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να βάλουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35.
Τη... σκυτάλη πήρε την Δευτέρα του Πάσχα η Σάρα Γουάιτ, Senior Research Analyst στο Lexington Institute με άρθρο στο National Interest, το οποίο φέρει τον τίτλο «Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το stealth μαχητικό F-35».
Όπως σημειώνει η αναλύτρια, οι εξελίξεις με την Τουρκία ως προς τη θέση και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι πρακτικά η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας».
«Εξαιτίας της κάπως υπερμεγέθους φύσης του ρόλου αυτού για μια μικρή χώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μαχητικό με μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κινήσεων από τη Ρωσία και την Τουρκία. Ένα τέτοιο πολεμικό αεροσκάφος θα είναι η άγκυρα της συμμαχικής αεροπορικής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό καθιστά σχετικά εύκολη την απόφαση πώλησης του stealth μαχητικού F-35 στην Ελλάδα» γράφει σχετικά.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα ελληνικά εξοπλιστικά, και συγκεκριμένα στην αγορά των γαλλικών Rafale και την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, καθώς και στις ελληνικές προθέσεις για αγορά του F-35.
«Μέρος της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν η διασφάλιση της αποτροπής μιας σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειοκαι η εστίαση της προσοχής τους στην αποτροπή ενός κοινού αντιπάλου, της Ρωσίας. Μα η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή- η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποδείχτηκε λύση- τσιρότο για μια αντιπαλότητα με βαθιές ρίζες» σημειώνεται σχετικά.
Ακολούθως γίνεται αναφορά στην εκπαραθύρωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 μετά την αγορά των S-400. «Εξακολουθεί να είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να εμποδιστεί ο πρόεδρός της να “αποστατήσει” και να τρέξει στην αγκαλιά της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν. Ακόμα και μετά την αγορά των S-400, η Τουρκία συνέχισε να συγκρούεται με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και την κυριαρχία στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως, από άποψης προστασίας του μεσογειακού θεάτρου του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία είναι “non starter”. Η Ελλάδα με βοήθεια από την Ιταλία και πιθανώς τη Ρουμανία, πιέζεται να καλύψει το κενό που αφήνει η Τουρκία. Η απόκτηση του F-35 είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα λόγω της δυνατότητας του μαχητικού να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα ρωσικά ραντάρ ενώ συλλέγει πληροφορίες. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό σε αυτό το θέατρο είναι το ότι, χωρίς το F-35, η Τουρκία έχει μόνο μια γερασμένη δύναμη F-16» σημειώνει η αναλύτρια.
Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλοντας το σχετικό Letter of Request.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ F-35.
Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.
Είναι προφανές πως με Rafale, F-16 Viper, αναβαθμισμένα Mirage 2000-5 και τις «φονικές μηχανές», F-35 στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει απάντηση. Τα αεροσκάφη της είναι παλιά και οι πιλότοι της άπειροι και φοβισμένοι από τα συνεχή «χουνέρια» των Ελλήνων Ικάρων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου