"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Τι συζήτησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου

 

© Παρέχεται από: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.35

Την οριστικοποίηση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών κινήθηκαν σε πολύ διαφορετικούς τόνους από τις αντίστοιχες μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Άγκυρα και χωρίς απρόοπτα, ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι δύο χώρες "έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών, ακόμη και διαμετρικά αντίθετων θέσεών μας" σε σειρά ζητημάτων, ωστόσο στόχος των διμερών επαφών είναι "μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και τελικώς μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου".

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας.

Συμφώνησαν επίσης σε αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19, η οποία, όπως είπε ο κ. Δένδιας, "θα διευκολύνει τους λαούς μας να μπορούν να επισκεφθούν ο ένας την χώρα του άλλου".

Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη, τέλος, τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές, στον χθεσινό τελικό της διοργάνωσης.

Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμών θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του και γενικά τις ελληνικές αρχές για τη θερμή υποδοχή που συνάντησε στη χώρα μας, ανέφερε ότι, στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Δένδια στην Άγκυρα, "είχαμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα".

Καταλήξαμε έτσι, όπως είπε, "σε 25 σημεία συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα και χαιρόμαστε για την ύπαρξη θετικής πολιτικής βούλησης από πλευράς της Ελλάδος".

Ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολιασμών στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν διαφορετικά εμβολιαστικά σκευάσματα, γεγονός που, όπως τόνισε, θα επηρεάσει πολύ θετικά τον τουρισμό.

"Πιστεύουμε αμφότεροι ότι η επίλυση των διαφορών μας πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο και στα συμφέροντα των δύο χωρών", συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Περίπου μια ώρα διήρκεσε νωρίτερα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση "θετικής ατζέντας".

Γ.Δ. Παυλόπουλος

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά