Σ.Α.Σ.Μ.Υ: Θεσμική εκτροπή με το Π.Δ. για εκτός έδρας και υπερωρίες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

 

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ), με έδρα στα Τρίκαλα, απέστειλε έγγραφο προς τους καθ’ ΄ύλην αρμοδίους, αναφορικά με την ημερήσια αποζημίωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ).Το έγγραφο-επιστολή έχει αποδέκτες τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Οικονομικών,  Χρήστο Σταϊκούρα, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον γενικό γραμματέα Υπ.Εθνικής Άμυνας, Αντώνιο Οικονόμου, τους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Όπως επισημαίνεται, το θέμα της ημερήσιας αποζημίωσης αφορά τόσο την μετακίνηση για εκτέλεση υπηρεσίας (Ημέρες Εκτός Έδρας), όσο και την εκτέλεση εργασίας υπερωριακής φύσεως και πέραν του πενθημέρου (υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας που εκτελούνται σε αργίες), η οποία εξισούται με την αντίστοιχη αποζημίωση που λαμβάνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (40,00 €).

Η αρχική προθεσμία, στην οποία η Πολιτεία όφειλε να προβεί στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, παρήλθε στις 30-09-16, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε εκ νέου παράταση μέχρι 31 Δεκ 21.


Το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά μιας μορφής θεσμική εκτροπή, αφού η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται τη βούληση της αντίστοιχης νομοθετικής, αλλοιώνοντας τον συνταγματικό χάρτη που βασίζεται στη διάκριση μεταξύ των εξουσιών.

Η συγκεκριμένη τακτική προσβάλλει και εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο λειτουργών του δημοσίου, καθόσον κατ’ αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η αίσθηση ότι τα συναρμόδια Υπουργεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την καταβολή, διευρύνοντας την κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, εν αντιθέσει με τους υπολοίπους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ : Δημοσιονομική Πολιτική (Αποζημιώσεις Στρατιωτικού Προσωπικού)

ΣΧΕΤ.: α. Ν.4336/2015(ΦΕΚ 94 Α’), β. Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205 Α’) γ. ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α’ 75)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το (α) σχετικό ρυθμίστηκε το θέμα της δαπάνης των μετακινούμενων λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου και καθορίσθηκε το ύψος της δικαιούμενης, κατά περίπτωση, αποζημίωσης. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις (άρθρο 15) αφορούν και την ημερήσια αποζημίωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), τόσο κατά την μετακίνηση για εκτέλεση υπηρεσίας (Ημέρες Εκτός Έδρας), όσο και κατά την εκτέλεση εργασίας υπερωριακής φύσεως και πέραν του πενθημέρου (υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας που εκτελούνται σε αργίες), η οποία εξισώνεται με την αντίστοιχη αποζημίωση που λαμβάνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (40,00 €).

Η αρχική προθεσμία, στην οποία η Πολιτεία όφειλε να προβεί στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, παρήλθε στις 30-09-16. Με το άρθρο 62 του (β) σχετικού δόθηκε παράταση, την οποία ακολούθησαν μέχρι σήμερα ανάλογες διαδοχικές ρυθμίσεις (για λόγους συντομίας και οικονομίας χρόνου δεν γίνεται αναλυτική παράθεση), ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε εκ νέου παράταση μέχρι 31 Δεκ 21. Το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά μιας μορφής θεσμική εκτροπή, αφού η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται τη βούληση της αντίστοιχης νομοθετικής, αλλοιώνοντας τον συνταγματικό χάρτη που βασίζεται στη διάκριση μεταξύ των εξουσιών. Η συγκεκριμένη τακτική προσβάλλει και εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο λειτουργών του δημοσίου, καθόσον κατ’ αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η αίσθηση ότι τα συναρμόδια Υπουργεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την καταβολή, διευρύνοντας την κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, εν αντιθέσει με τους υπολοίπους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η εσκεμμένη καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του (α) σχετικού, συνιστά για τα στελέχη των ΕΔ απώλεια εισοδήματος πολλών εκατοντάδων ευρώ, η οποία συντελέστηκε τεχνηέντως και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Παράλληλα, η αδικία διευρύνεται και μεγεθύνεται περαιτέρω λόγω των έμμεσων απωλειών που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες παρακρατήσεις υπέρ ΕΚΟΕΜΣ (δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε θέματα βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών επικουρικής φύσεως), οι οποίες όπως είναι φυσικό υπολογίζονται όπως ίσχυε προ του (α) σχετικού (ημερήσια αποζημίωση περίπου 29,35 €).

Δυστυχώς, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών οι εξελίξεις επιτάσσουν πιο ορθολογιστική αξιολόγηση των δεδομένων και ταχύτερα πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά. Δεν μπορεί η Εκτελεστική εξουσία (στην προκειμένη περίπτωση τα συναρμόδια Υπουργεία) με την αδιαφορία και την δομική ανικανότητά της να παραβλέπει και να παρακάμπτει επίσημες αποφάσεις της Νομοθετικής (ΒτΕ) ή Δικαστικής εξουσίας. Οι μέχρι σήμερα υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι Κυβερνήσεις, όπως και τα δημόσια πρόσωπα που ασκούν εξουσία, αργά ή γρήγορα, αξιολογούνται και κρίνονται από τον κυρίαρχο λαό.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να σταθείτε με ειλικρινές ενδιαφέρον στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου Έλληνα στρατιωτικού. Ορισμένα χρονίζοντα για τον κλάδο ζητήματα, που έχουν ανακύψει εξαιτίας ατυχών πολιτικών χειρισμών του παρελθόντος και αποτελούν πηγή απώλειας εισοδήματος, πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες σας. Αν υπάρχουν συνοδοιπόροι σας στην Κυβέρνηση που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και καθυστερούν την όλη διευθέτηση, τότε αυτοί/ες πρέπει να υποδειχθούν δημόσια, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις αρχές που πρεσβεύει, αλλά και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας μας!

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά