Συνταγματάρχης Γκίκας Τρίπος: Ο ήρωας ανάπηρος πολέμου που χωρίς πόδια άνοιγε τις στρατιωτικές παρελάσεις!

Ονομαζόταν Γκίκας Τρίπος και ήταν από την Ύδρα. Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή αλλά άφησε το όνομά του και τα κατορθώματά του ως πολύτιμη παρακαταθήκη.
Ήταν ένας πραγματικός ήρωας, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει πολεμώντας για την πατρίδα.Σε μια μάχη "έχασε" τα πόδια του.
Όταν αναφερόταν στα γεγονότα εκείνης της εποχής δάκρυζε.Όχι για τα πόδια που έχασε, αλλά για την Πατρίδα μας που υπέστη τόσα δεινά.

Άνθρωποι όπως αυτός θα πρέπει να βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων!

Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω και με την ψυχή του κατάφερε να ξεπεράσει όλα του τα προβλήματα. O ανάπηρος πολέμου του αλβανικού έπους Συνταγματάρχης Γκίκας Τρίπος είναι ο άνθρωπος που αν και χωρίς πόδια, πάντα άνοιγε τις παρελάσεις!
Πρόκειται για έναν άνθρωπο, για τον οποίο όσοι τον γνώρισαν είχαν να λένε πως η επαφή μαζί του απλά ήταν συγκλονιστική. Οι εμπειρίες του, τα όσα βίωσε στη διάρκεια του πολέμου και ο προσωπικός του αγώνας για να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του, έκαναν τους πάντες να δακρύζουν...



 Ο Γκίκας Τρίπος, [άλλη γραφή: Τρύπος], Έλληνας εθνικιστής ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, μέλος σημαντικής αστικής οικογένειας, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο συμμετείχε με το βαθμό του Συνταγματάρχη πολεμώντας στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου το Χειμώνα του 1940, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στη διάρκεια του οποίου ακρωτηριάστηκε και στα δυο του πόδια, γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1917 στην Ύδρα και πέθανε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 2012 στην συνοικία Περισσός του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.

Ήταν έγγαμος και είχε αποκτήσει απογόνους.

Γκίκας Τρίπος

Βιογραφία

Ο Γκίκας Τρίπος στις 27 Δεκεμβρίου του 1940, ενώ πολεμούσε στην Πρεμετή στην περιοχή της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, τραυματίστηκε από έκρηξη Ιταλικής οβίδος, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν και τα δύο του πόδια. Για την πολεμική του δράση τιμήθηκε με μετάλλια και παράσημα Ανδρείας, τόσο στο μέτωπο από τον μετέπειτα Αντιστράτηγο Βενετσάνο Κετσέα, όσο και στην Αθήνα από τον Βασιλιά Παύλο Α', στη διάρκεια τιμητικής εκδηλώσεως που διοργανώθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Έφερε τον βαθμό του Ταξιάρχου ε.α. και με την οικογένεια του κατοικούσε σε οικία στον αριθμό τρία (3), επί της οδού Γεωργίου Σεφέρη, νυν Μιχάλη Καλκάνη, στην συνοικία Περισσός του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.

Σύμφωνα με το πρακτικό με αριθμό 21 της Επιτροπής Ποιότητος Ζωής του Δήμου Νέας Ιωνίας, στις 7 Ιανουαρίου 2013 ο πολίτης Γεώργιος Θ. Κουφάκος, Δημότης Νέας Ιωνίας, με την αίτηση του υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 516, ζήτησε την μετονομασία της πλατείας Υγείας [1] του Δήμου Νέας Ιωνίας σε πλατεία Τρύπου Γκίκα. Το θέμα εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητος Ζωής του Δήμου Νέας Ιωνίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28ης Ιανουαρίου 2013, όμως η λήψη αποφάσεως αναβλήθηκε, μετά από εισήγηση του Ιωάννη Κολμανιώτη Προέδρου της Επιτροπής και Αντιδημάρχου του Δήμου, αν και υπήρξε η νόμιμη απαρτία.

Τον Ιούλιο του 2018 στην Λευκωσία της Κύπρου παρουσιάστηκε [2] δημόσια από την Δύναμη Πολιτικής Αμύνης, το Σχέδιο «Τρίπος», με το οποίο διασφαλίζεται η μέριμνα για τη διαχείριση ατόμων με αναπηρία σε έκτακτα περιστατικά, ειδικότερα στα θέματα εντοπισμού, παροχής έγκυρων πληροφοριών, ασφαλούς μεταφοράς, παροχής αναγκαίας στηρίξεως, περιθάλψεως, φροντίδος, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστηρίξεως. Το Σχέδιο πήρε το όνομα του από τον Γκίκα Τρίπο, ο οποίος σύμφωνα με τη Λειτουργό και Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου, «...υπήρξε ένας από τους χιλιάδες άγνωστους και ανώνυμους ήρωες της Ελληνικής ιστορίας, που διέπρεψε με το πάθος, το πείσμα και την απαράμιλλη αγάπη του στην πατρίδα κατά το αλβανικό έπος και ο οποίος, με δύο ξύλινα πόδια, παράσημα από την Πρεμετή, άνοιγε κάθε χρόνο την Εθνική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου».


karditsas- metapaideia

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά