Ανακοίνωση ΠΟΕΣ για το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ- Τι πραγματικά ισχύει




ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ΕΠΟΠ.

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας υπηρεσιακά έγγραφα φορέων με περιεχόμενο συνταξιοδοτικά θέματα που σας αφορούν, μετά από συγκεκριμένα ερωτήματα της Ομοσπονδίας μας. Με αφορμή αυτά τα θέματα φέρεται να αναπτύχθηκαν διάλογοι σε κλειστές ομάδες του facebook, με ερωτήσεις και απαντήσεις, που, όπως μας μεταφέρθηκε (αφού εμείς δεν μπορούμε να διαβάσουμε), αντί να φωτίσουν, συσκοτίζουν έτι περαιτέρω τα εύλογα ερωτήματά σας και κινούνται στο ίδιο μοτίβο σπίλωσης και προπαγάνδας κατά της Ομοσπονδίας μας.

Κατόπιν τούτων, σας γνωρίζουμε ότι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου 4 του ν.4387/2016 ορίζεται ότι «Από 1.1.2017 οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) που συνιστάται με τις διατάξεις του άρθρου 51 και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1β του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι «Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού».

Ποιες είναι οι ανωτέρω επικαλούμενες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας;
Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις της παραγράφου 1β του άρθρου 26 του Π..Δ. 169/2007 ορίζεται ότι «1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη: (`Άρθρο 26 παρ. 1 περ. ά Α.Ν.1854/51).......β. Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις γιατί καταλήφθηκε από το όριο ηλικίας και έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική, εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. (`Αρθρο 26 παρ.1 περ. β` - ε` Α.Ν.1854/51, όπως η περ. δ` τροπ. με το άρθρ. 1 Ν.Δ.208/74)».
Και όσον αφορά τα ηλικιακά όρια, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του ν. 2084/1992, όπως αντικαταστάθηκε/τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζεται ότι: «Οι μόνιμοι στρατιωτικοί, οι οποίοι πληρούν τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, αποκτούν δικαίωμα σύνταξης χωρίς την προϋπόθεση της ηλικίας, που προβλέπεται από την περίπτ. α` της 3 του άρθρου αυτού».

Το θέμα λοιπόν είναι το ποσό της σύνταξης που θα λάβετε.

Κατόπιν τούτων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι άλλου είδους σχόλια ή απαντήσεις, που δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ώστε να αναγνώσουμε ιδίοις όμμασι:
μεταφέρουν είτε την άγνοια των συντακτών τους είτε την αστοχία προσέγγισης των θεμάτων και όχι τη συνεχή στοχευμένη επίθεση κατά της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να υπάρξει δυσφορία εναντίον της
ή λειτουργούν ως «λαγοί» οδηγώντας το πρόβλημα σε άλλη στόχευση από αυτή που πραγματικά πρέπει να είναι, για να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να έλθουν τυχόν επαχθείς αλλαγές σε βάρος σας.

Ήδη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ομοσπονδία μας, δίδει τιτάνιο αγώνα για να αποδείξει ότι ο Έλληνες στρατιωτικός δεν έχει πλασματικά χρόνια. Τα πλασματικά χρόνια που επικαλούνται αφ΄ ενός οι Υπηρεσίες, αλλά και αφ΄ ετέρου κάποιοι δυστυχώς «ειδικοί» σε ανακοινώσεις τους, είναι εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες, νυκτερινά, πλεύσιμα, ποτάμια, προκάλυψη κλπ. Δυστυχώς ήδη τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών βλέπετε ότι υιοθετούν αυτές τις απόψεις των «ειδικών» στρατιωτικών και ως δια μαγείας υιοθετούν την ίδια ορολογία, αποκλείοντας κάθε πιθανή λύση στη ιδιαίτερα υψηλού κόστους εξαγορά της τριετίας, υποδαυλίζοντας παράλληλα την προσπάθεια για την επιπλέον πενταετία (5ετια).

Για μια ακόμη φορά καλούμε όλους τους «ειδικούς» στρατιωτικούς να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και τη δημιουργία κλίματος φόβου.

Καλούμε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους να εγγραφούν στις Ενώσεις στις οποίες ανήκουν γεωγραφικά οι Μονάδες τους και όχι κατά πόσο «βολεύει» κάποιους. Μην παρανομήσετε. Η δύναμή μας προέρχεται από τη μαζική συμμετοχή σας. ΕΣΕΙΣ είστε αυτή η δύναμη. Πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, ώστε να αποτρέψουμε όλα όσα σχεδιάζονται για εμάς χωρίς εμάς. Η απαξίωση προς το λειτούργημα των στρατιωτικών πρέπει να σταματήσει.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Ευγε Ολοκληρωμένη και σωστή απάντηση
    σε όσους βάζουν τα σώματα ασφαλείας με τις 100αδες ωρες απληρωτες και ιδιαίτερος τον στρατο στο ίδιο καζάνι με το δημόσιο φτάνει ποια.η τρομοκρατία και ο εκφοβισμος από τους πολύ ξερόλες βολεμενους συνταξιούχος και μη (δυστυχώς και απόστρατους) πίεση και αγώνα από τις ενώσεις έστω να συψηφιστουν συνταξιοδοτικα με αποπληρωμή 5ετιων και τριετιων γιατί βλέπω από αναβολή σε αναβολή το πάνε τουλάχιστον να περάσουν-τροποποιησουν την 2ρη 5ετια και μας αποζημιοσουν μ'αυτο τον τροπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά